Leder og indhold – 13. juni 2012

4 minutters læsetid

1979 og 1992. To årstal. Men hvorfor lige netop disse to år? Jo, det har noget at gøre med skelsættende øjeblikke, som for altid vil være mejslet ind i vores hukommelse. Men det har også noget med forventninger at gøre. Forventninger der indfries eller forventninger, der pisser os ned ad ryggen.

Alien og Faxe

I 1979 fik Alien premiere. Det er til dato en af de bedste gyser- og science fiction-film. Ridley Scott ramte den lige i røven, ligesom John Faxe Jensen gjorde det 13 år senere i Sverige, da Danmark vandt EM i fodbold.

Alien er en simpel fortælling, som er så godt udført, at de færreste film når den til sokkeholderne. Skuespillet var eminent, spændingen intens, og det beskidte production design lagde et perfekt bagtæppe for den grusomme fortælling. Og så var der jo lige monstret. En alien. Et monster som er gjort af det stof, der skaber mareridt og udført til perfektion af den meget specielle kunster H.R. Giger.

Da Danmark vandt EM var vi underdogs, og forløbet af turneringen var en spændingsfilm værdigt. Da Ridley Scott vendte tilbage med Prometheus havde vi store forventninger. Forventninger der ingenlunde blev indfriet – bare læs vores anmeldelse her. Det danske landshold har overrasket positivt, måske netop fordi ingen, som for 20 år siden, har forventninger til dem. Nu er Holland slået, men desværre tabte vi til Portugal. Så nu skal vi op mod tyskerne og have point – hvilket setup!

Forventninger

Men hvad kan man lære af dette? Måske at forventninger er roden til alt ondt? Men man kommer ikke uden om forventninger – de vil altid være der, netop fordi de åbner døren ind til vores drømme. Vi ville så gerne have, at Prometheus var god, og nu hvor Danmark har tre point efter to kampe, mærker man også, at forventningerne stiger. Og hvad sker der så, hvis vi går videre fra gruppespillet?

De store fodboldnationer forventer meget af deres landshold, ligesom publikum forventer meget af de store instruktører. Og det er i dette spændingsfelt, at succes og fiasko lurer. Jo større navn du er, jo mindre fejl kan du tillade dig at begå. Men er det så unfair? Vel egentlig ikke, da talent jo netop, på den ene eller anden måde, forpligter.

At en instruktør ikke hver eneste gang behøver at lave et mesterværk, og fodboldholdet ikke behøver at vinde alle kampe, er jo naturligt og noget, alle bør acceptere. Det kan bare være pokkers svært. I tilfældet Prometheus gør det dog tingene meget nemmere at manuskriptet er så elendigt. som det er, for så behøver vi ikke give gode gamle Ridley al skylden. Nøjagtig som når banen er ujævn, dommeren inkompetent og bolden dårlig. Undskyldninger er der nok af.

Man kan, for at undgå de store skuffelser, arbejde med sine forventninger. Hvis man skruer dem ned bliver man ofte positivt overrasket. Og det tror jeg er en god ting at gøre her i 2012, da der specielt på filmfronten venter os mange potentielle skuffelser: Den nye Batman, den seneste Bond, det nye take på Judge Dredd og Peter Jacksons tilbagevenden til Tolkien-land med The Hobbit. Alle disse film kan blive til noget stort. Ingen tvivl om det. Men de kan også alle sammen blive stinkere. Så, ligesom spejderne, er vi her på redaktionen beredte – beredte på det værste, men med håb om det bedste.

Ny mand ombord!

I denne måned er vi glade for at byde en ny anmelder velkommen på dækket. Det er Rasmus Wichmann, der lægger hårdt ud med hele seks forskellige ting; anmeldelser såvel som artikler. Rasmus’ ting er fokuseret omkring The Thing i forskellige skikkelser, herunder sidste års prequel, som også genererede store forventninger, den ikke kunne indfri.

Endvidere fortsætter Daniel Hvid sit nedslag i David Lynchs output og er i denne måned kommet til den mesterlige, men dybt bizarre, Eraserhead. Michael Larsen har haft et møde med den absurde, og underholdende Rubber, hvor et dræberdæk går amok og kigger også nærmere på kunstbogen Giger’s Alien, der går tæt på H.R. Giger og hans banebrydende konceptarbejde til Ridley Scotts Alien.

Mogens Høegsberg er stadig i Bond-land, hvor det er blevet til fem anmeldelser. Dertil kommer yderligere nogle filmanmeldelser, bl.a. af den forrygende The Cabin in the Woods. Heidi Lund har skrevet en lang artikel om den meget spændende Tom Hardy, der jo har rollen som skurken Bane i den førnævnte Batman-film.

Martin Jürgensen kigger nærmere på romanen Ritual, der fungerede som inspirationskilden for The Wicker Man; derudover kigger han på den underholdende The Exorcist-rip-off La endemoniada, og Martin og Jacob Krogsøe fortsætter også deres gennemgang af Jeremiah-serien. Derudover har Jacob også anmeldt den fremragende danske novellesamling Frygt-filerne.

Så det er blevet til en del. Faktisk 25 spritnye anmeldelser og artikler. Og I må bære over med, at der ikke er screenshots og scanninger til alle anmeldelserne; de kommer på i løbet af den kommende uges tid – dette skyldes at vores webmaster var et smut i Holland til en liveopførsel af scoret til The Two Towers, og det kommer der en artikel om i næste måned. Det er af samme årsag, at dette nummer af Planet Pulp er blevet lidt forsinket.

Vi ses igen til næste måned. Måske har Danmark skabt et stort resultat i fodbold. Måske ikke. Men hold forventningerne kølige her i sommerkulden, og hent inspiration i vores anmeldelser. Over and out!

Månedens lederskribent er Jacob Krogsøe.

Film:
The Cabin in the Woods (Drew Goddard, 2011)
Eaten Alive (Tobe Hooper, 1977)
La endemoniada (Satans datter) (Amando de Ossorio, 1975)
Eraserhead (David Lynch, 1977)
For Your Eyes Only (Strengt fortroligt) (John Glen, 1981)
The Hike (Rupert Bryan, 2011)
The Innkeepers (Ti West, 2011)
Moonraker (Lewis Gilbert, 1979)
No Reason (Olaf Ittenbach, 2010)
Rubber (Quentin Dupieux, 2010)
The Thing (Matthijs van Heijningen Jr., 2011)

Filmmusik:
For Your Eyes Only (Bill Conti, 1981)
Moonraker (John Barry, 1979)

Bøger:
From Russia, with Love (Ian Fleming, 1957)
Frygt-filerne (Jonas Wilmann, 2012)
Giger’s Alien (H.R. Giger, 1989)
Ritual (David Pinner, 1967)
The Thing (Anne Billson, 1997)
The Thing (Alan Dean Foster, 1982)

Tegneserier:
Jeremiah 13: Strike (Hermann, 1988)
Jeremiah 14: Simon vender tilbage (Hermann, 1989)
The Thing: The Northman Nightmare (Steve Niles, Patric Reynolds m.fl., 2011)

Artikler:
Kamæleonens år – et kig på Tom Hardy
Mens vi venter på The Thing
The Thing That Never Was: Om William F. Nolans udkast til The Thing

Jacob Krogsøe. Medstifter af Planet Pulp. Redaktør. Bosiddende i Århus, hvorfra han har færdiggjort sit studie på Film- og Medievidenskab på KUA. Har desuden taget tillægsuddannelsen på Journalisthøjskolen, og startede den 1. oktober 2011 som mediebibliotekar på Randers Bibliotek. Er født på Fyn og opvokset i Sønderjylland. Har altid haft en stor passion for film, helt tilbage fra da han så film i sine bedsteforældres biograf i Hesselager. Maltin’s Film Guide [..]

Skriv et svar

Your email address will not be published.