The Hike

4 minutters læsetid
The Hike

Hvad er det mest skræmmende i verden? Nogle er bange for klovne, kæmpehajer, uhyrer under sengen eller måske spøgelser. Men noget af det, de fleste kan nikke genkendende til, er at være strandet i et isoleret og farligt miljø, jaget af mordere og ude af stand til at kontakte politi eller andre myndigheder.

Survival horror

Det har filmbranchen naturligvis ikke ladet gå deres næse forbi, og der er blevet spyttet en masse film ud af svingende kvalitet. De store outback-survivalgysere som The Texas Chainsaw Massacre (1974), The Hills Have Eyes (1977) og The Descent (2005) viser tydeligt, hvordan sådan en ged skal barberes. Som med så mange andre genrer er der også en masse skrald imellem, og det er netop, hvad The Hike er. Ikke fordi den er dårlig teknisk, men fordi den ikke er andet end et opkog af de klassiske elementer fra genren, og der lader ikke til at være en vision bag produktionen.

Plottet er skamhugget og derfor ikke synderlig originalt: En gruppe på fem kvinder (modelmateriale selvfølgelig – der skal jo være noget at kigge på) skal ud på en vandretur i skoven. Kate (Zara Phythian) er lige droppet ud af hæren, efter hun mistede sin kæreste i kamp. Så inden for filmens første fem minutter ved vi allerede hvem the Final Girl er, bum.

Langt ude i skoven

Kvinderne er ude i naturen.
Kvinderne er ude i naturen.

Ude i skoven møder kvinderne en mindre gruppe af mænd, der er ude for at klatre, samt en mindre gruppe anført af en usympatisk østeuropæere. Vi skal selvfølgelig tro, at den højtråbende, skaldede og muskuløse østeuropæer er vores fjende, men manuskriptet fylder alt for meget på karakteren, og man behøver ikke være særlig berejst i filmverdenen for at gennemskue filmens twist.

Cirka midt i filmen går vi fra hjernedøde replikker og over til skrig, jamren og skrål, da kvinderne jages igennem skoven og forsvinder én efter én.

Den stærke Kate (Zara Phythian).
Den stærke Kate (Zara Phythian).

The Hike er altså gamle rester serveret i ny indpakning uden de helt store armbevægelser. Slutningen falder dog helt til gulvet for instruktøren, og det eneste man kan fryde sig over er, at den ikke lægger op til en fortsættelse.

Idéen med at vi har en gruppe af hårdtslående kvinder er god nok, hvis det ikke var fordi, Neil Marshall havde gjort det meget bedre i The Descent. Det virker derfor mere som om, The Hike har forsøgt at “bryde reglerne” ved at gentage noget, der allerede virkede, i stedet for at stå på egne ben og skabe en personlig film.

Teknisk udmærket

Gruppen af mænd.
Gruppen af mænd.

Det er ellers ikke fordi, filmen er teknisk dårlig. Billederne er ganske flotte, om end lidt for mørke i nogle scener, og i andre scener er lyskilderne helt malplacerede. Et par af pigerne er f.eks. oplyst af et spotlys, når de går rund i en mørk skov. Lyden er dog ikke helt optimal, og man tror sjældent på, at de faktisk befinder sig i en skov, da lyden er meget “lukket” og virker som om det hele er optaget i et studie i postproduktionen.

Skuespillerne leverer heller ikke Oscarpræstationer, og man kommer aldrig rigtig til at føle med dem, da de ikke er andet end tynde skabeloner. Vi kommer aldrig under huden på kvinderne, der opfører sig komplet idiotisk hele vejen igennem, og ærlig talt glæder man sig næsten til, at de omkommer.

Den skaldede kok.. øh.. den vrede østeuropæer.
Den skaldede kok.. øh.. den vrede østeuropæer.

Den stærke karakter Kate er den person, publikum skal identificere sig med, men hun er igen også en tynd, tynd skabelon, som er mere irriterende end sympatisk. Når Kate skal agere rå og stærk, taler hun blot med ru stemme. Replikkerne er elendigt skrevet og endnu ringere leveret. Man køber på intet tidspunkt, at Kate er en tidligere soldat, og det hjælper altså ikke karakteren, at hun nævner det i næsten hver eneste scene.

Tåbelige valg

Smukke Barbara Nedeljakova, som vi også kender fra 'Hostel'-filmene.
Smukke Barbara Nedeljakova, som vi også kender fra ‘Hostel’-filmene.

I gyserfilm træffer karaktererne ofte nogle helt tåbelige valg, og The Hike er ingen undtagelse. Da kvinderne er ude og lede efter deres kammerat, vælger de alle (inklusive Kate) at hoppe i en sø sammen med to mænd. Det vil selvfølgelig være normalt i en “normal” gyser, men når instruktøren nu bliver ved med at insistere på, at Kate er en rå kvinde, der holder hovedet koldt, virker det helt malplaceret, at hun også smider tøjet og hopper i.

Historien (hvor tynd den end måtte være) lægger op til nogle ret blodige scener, men her må de rigtigt blodtørstige fans desværre gå sultne i seng. For der bliver ikke sjasket ret meget med det røde saftevand. Der er en enkelt ubehagelig scene med et åbent brud på Kates arm samt en afhugget hånd, men ellers er det en ganske ublodig affære.

Kate forbinder sin brækkede arm.
Kate forbinder sin brækkede arm.

Selv på det danske cover, fra AWE, har man valgt at smide nogle ekstra blodige effekter på de screenshots, der pryder bagsiden – skuffende. Udover filmen indeholder skiven også en behind the scenes-dokumentar på 10 minutter, men min skive stoppede et minut inde – om det så er en god eller dårlig ting, skal jeg ikke kunne sige.

The Hike er ikke nogen elendig film men blot en rodet omgang, hvor instruktøren har forsøgt at efterligne sine forbilleder til punkt og prikke i stedet for at skabe sit eget udtryk. Derfor får The Hike heller ingen anbefalinger herfra, da den ganske simpelt er spild af kræfter og tid.

The Hike er venligst stillet til rådighed af Another World Entertainment.

2 stjerner
Titel: The Hike
Instruktør: Rupert Bryan
Manuskript: Ben Loyd-Holmes & Rupert Bryan
Cast: Tamer Hassan (Dean), Barbara Nedeljakova (Torri), Ben Loyd-Holmes (Ethan), Zara Phythian (Kate), Daniel Caren (Johnny), Dominic Le Moignan (David), Jemma Bolt (Charlie), Lisa-Marie Long (Ellie)
Producere: Rupert Bryan (producer), Ben Loyd-Holmes (producer), John Joakim (executive producer)
Foto: James Friend
Klip: Kelvin Hutchins
Musik: Simon Richardson
Spilletid: 84 minutter
Aspect ratio: 2.35:1
Lyd: Dolby Digital 5.1
Sprog: Engelsk
Undertekster: Dansk, norsk, svensk, finsk
Produktionsland, år: UK, 2011
Produktionsselskaber: Bad Panda Films, Motion Picture House, The Hike Film
Distributør (DVD): Another World Entertainment
Udgave/region: 2

Anmeldt i nr. 80 | 13/06/2012

Stikord: Survival Horror

Skriv et svar

Your email address will not be published.