Velkommen til denne 37. opdatering af Planet Pulp, hvor vi markerer vores tre-års fødselsdag med et tema, der står i varulvens tegn.
Alt afhængig af det danske novembervejr kan man måske se, at det i aften er fuldmåne, og da vi de sidste to år har fejret vores fødselsdag med et klassisk monster, er det kun passende, at vi i dag fejrer dagen med fuldmånevæsnet varulven. Det er blevet til 16 anmeldelser, der handler om varulven på forskellig vis, og vi kigger både på rigtig gode og rigtig dårlige ting.
I modsætning til vampyren, som vi jog en stage igennem på vores fødselsdag sidste år, har varulven aldrig rigtig fået sin store litterære klassiker – ikke varulven, som vi kender den, i hvert fald, med fuld kropsbehåring og sin mere eller mindre komplette ulveform. Hvis man kigger lidt ud over de genrebegrænsninger, som det klassiske varulvekostume giver, kan man dog i Robert Louis Stevensons klassiske The Strange Case of Dr Jekyll and Mr Hyde (1886) se prototypen for den moderne varulvefortælling, og i år står Jekyll og Hyde som vores litterære klassiker, hvor Dracula havde den position sidste år.
Filmmonster
Derudover er varulven frem for alt et filmmonster, om end der bestemt er langt flere bøger med varulve, end vi har anmeldt i dette nummer. Foruden prototypen i The Strange Case of Dr Jekyll and Mr Hyde har vi blandt bøgerne i denne omgang kigget nærmere på Stephen Kings Cycle of the Werewolf, der har en helt klassisk tilgang til monstret, samt spilbogen Varulvens forbandelse, hvor man som læser indtager rollen som varulv.
Men det er filmene, der er i højsædet denne gang. Fra den klassiske Universalgyser The Wolf Man fra 1941 via 1980’er-klassikerne An American Werewolf in London og The Howling (begge fra 1981) og den langt mere afdæmpede Wolf fra 1994 til de moderne varulve i Ginger Snaps fra 2000. Vi skyder også med sølvkugler efter de mestendels uhyggeligt ringe fortsættelser til The Howling, hvor dog Howling II: … Your Sister Is a Werewolf (1985) er særdeles fornøjelig på grund af sine mange dårligdomme.
Derudover har vi et grundigt kig på White Wolfs rollespil Werewolf: The Apocalypse, der – ligesom Vampire: The Masquerade, som vi anmeldte for et år siden – hører til i forlagets World of Darkness-univers.
Uden for tema
Sidst men ikke mindst har vi også en håndfuld anmeldelser uden for tema, herunder konceptmetalpladen Blood Mountain, en roman i Terry Pratchetts Discworld-serie, det nyeste bind på dansk i Marvels Astonishing X-Men-serie og en udvidelse til rollespillet Monsters and Other Childish Things, som vi anmeldte grundbogen til i sidste måned.
Siden sidste år er det blevet til 334 nye anmeldelser og artikler, og på redaktionen er vi fortsat overraskede over, hvor hastigt siden vokser. Det kunne aldrig være sket uden vores trofaste stab af skribenter, og vi vil gerne benytte lejligheden til at sige tak til dem alle sammen. Også en stor tak til de filmselskaber og forlag, der sponsorerer anmeldereksemplarer, uden at vide om, vi slagter deres film, bøger og tegneserier eller ej. Men som man siger: dårlig omtale er bedre end ingen omtale, og selv når vi har slagterkniven fremme, prøver vi på at være fair og saglige – hvad anmeldelsen af rollespillet Werewolf: The Apocalypse da også er et godt eksempel på.
Vi er tilbage med endnu en injektion den 13. december, hvor vi vist alle trænger til en pause fra Wham, klamme julenisser og latterlige TV2-konkurrencer om det vildest julelirede hus. Indtil da må I hygge jer med denne måneds behårede opdatering.
Film:
An American Werewolf in London (Landis, 1981)
The Company of Wolves (Jordan, 1984)
Cursed (Craven, 2005)
Ginger Snaps (Fawcett, 2000)
The Howling (Dante, 1981)
Howling II: … Your Sister is a Werewolf (Mora, 1985)
Howling III (Mora, 1987)
Howling IV: The Original Nightmare (Hough, 1988)
Van Helsing (Sommers, 2004)
Werewolves on Wheels (Levesque, 1971)
Wolf (Nichols, 1994)
The Wolf Man (Waggner, 1941)
Bøger:
Advanced Dungeons & Dragons Solo-eventyr: Varulvens forbandelse (Martinale, 1987)
Cycle of the Werewolf (King, 1983)
The Strange Case of Dr Jekyll and Mr Hyde (Stevenson, 1886)
Rollespil:
Werewolf: The Apocalypse (Wieck m.fl., 1992)
Opdateringer uden for tema
Bøger:
Discworld: Reaper Man (Pratchett, 1991)
Necrodemic: Necropolis (Leis, 2008)
Tegneserier:
Astonishing X-Men: De Splittede (Whedon & Cassaday, 2006)
Chasing Dogma (Smith & Fegredo, 1999)
Rollespil:
Monsters and Other Childish Things: Curriculum of Conspiracy (Payton, 2008)
Musik:
Blood Mountain (Mastodon, 2006)