Kingsman: The Secret Service

3 minutters læsetid

Kingsman: The Secret ServiceAgentfilmgenren fik en mere alvorlig tone i kølvandet på terrorangrebet på World Trade Center den 11. september 2001. Derefter opstod der en post 9/11-stemning med filmene om Jason Bourne og rebooten af James Bond-serien med Daniel Craig i titelrollen.

Men med Matthew Vaughns filmatisering af Mark Millar og Watchmen-tegneren Dave Gibbons’ tegneserie The Secret Service, får vi en forrygende actionkomedie, der henter inspiration fra de gamle og mere kulørte James Bond-film.

Vaughn skulle oprindelig have lavet X-Men: Days of Future Past (2014) efter sin fantastiske X-Men: First Class (2011), men undervejs blev han mere og mere forelsket i at lave en agentfilm, som havde mindelser om de agentfilm, han så som barn. Den tidligere X-Men-instruktør Bryan Singer endte med at lave X-Men: Days of Future Past og Vaughn kunne lave Kingsman: The Secret Service.

Gadedreng som agent

Plottet er klassisk og meget genkendeligt, men også ret syret. Filmen starter meget heftigt til tonerne af Dire Straits (”Money for Nothing”) med Kingsman-agenten Harry Hart (Colin Firth) på mission i Mellemøsten. Noget går dog galt og Hart mister en ven/kollega.

Tynget af skyldsfølelse opsøger Hart kollegaens kone og hendes søn Eggsy og giver dem en medalje med et nummer bagpå, hvor de kan tage kontakt til ham, hvis de har brug for ham. Mange år senere er Eggsy (Taron Egerton) en rastløs rod med hang til småkriminalitet og han kommer i politiets varetægt. Han bruger nu medaljen og bliver reddet af Hart, der vil gøre ham til en Kingsman.

I mellemtiden forsøger den mærkelige rigmand Valentine (Samuel L. Jackson) at redde Jorden fra udryddelse sammen med sin sexede og farlige hjælper Gazelle (Sofia Boutella) og Professor Arnold (en fin cameo for selveste Luke Skywalker, Mark Hamill). En umiddelbart god plan hvis det ikke var fordi, det involver udryddelsen af halvdelen af Jordens befolkning! Sammen med de erfarne Kingsman-agenter må Eggsy redde verden med stil…

Endnu en omgang twistet genreleg fra Matthew Vaughn

Matthew Vaughn er en pudsig instruktør. Han laver meget kommercielle genrefilm, men til gengæld går han gerne efter at twiste folks forventninger og skrue op for den lettere anarkistiske humor.

Allerede fra debutfilmen Layer Cake (2004) (gangsterfilm), Stardust (2007) (fantasyfilm) og Kick-Ass (2010) (superheltefilm) har Vaughn lavet underholdning af høj karat. Han gør her det samme for agentfilmen og konstant med et sarkastisk glimt i øjet.

Sammen med medforfatteren Jane Goldman trækker han uden tøven på James Bond, men også agent-tv-serierne The Avengers (1961-69) (ikke Marvel-relareret!) og The Man from U.N.C.L.E. (1964-68). Sidstnævnte har Vaughns tidligere samarbejdspartner Guy Ritchie i øvrigt lavet en spillefilmsversion af, som kommer senere i år. Men alle de tydelige inspirationskilder til trods så formår Kingsman: The Secret Service alligevel at virke frisk.

Den kæmpestore overraskelse i Kingsman: The Secret Service er uden tvivl Colin Firth som superspionen Harry Hart. Det er absolut ikke den type film, man forbinder den engelske Oscarvindende skuespiller med normalt, men det klæder ham. Han sparker røv – i særdeleshed i nogle imponerende actionscener, som man skal opleve med egne øjne.

Som filmens besynderlige skurk er Samuel L. Jackson ekstremt morsom med sine talefejl og sin grinagtige væmmelse for blod. Det nye stjerneskud Taron Egerton er perfekt som Eggsy, og man kommer utvivlsomt til at se mere til ham i fremtiden. Erfarne folk som Mark Strong og Michael Caine er herlige, og danseren Sofia Boutella gør indtryk med sin dødbringende håndlangerrolle, der dræber folk med kniv-ben!

Vold og humor i særklasse

Med vanlig visuel flair leverer Vaughn med Kingsman: The Secret Service en herlig modsætning til de mere alvorlige agentfilm. Den rammer en fornem balance mellem hyldest og parodi, og kombinationen af den ultravoldelige action og den kulsorte humor er sublim. Så brug endelig en par timer i mørket og se den. Den er bare bloody good!

5 stjerner

Titel: Kingsman: The Secret Service
Instruktør: Matthew Vaughn
Manuskript: Jane Goldman og Matthew Vaughn efter tegneserien The Secret Service af Mark Millar og Dave Gibbons
Cast: Colin Firth (Harry Hart / Galahad), Mark Strong (Merlin), Jack Davenport (Lancelot), Mark Hamill (Professor Arnold), Sofia Boutella (Gazelle), Samuel L. Jackson (Valentine), Michael Caine (Arthur), Taron Egerton (Gary ‘Eggsy’ Unwin)
Producere: Adam Bohling (producer), David Reid (producer), Matthew Vaughn (producer)
Foto: George Richmond
Klip: Eddie Hamilton, Jon Harris
Musik: Henry Jackman, Matthew Margeson
Spilletid: 129 minutter
Aspect ratio: 2.35:1
Sprog: Engelsk
Produktionsland, år: USA, England, 2014
Produktionsselskaber: Twentieth Century Fox Film Corporation, Marv Films,
TSG Entertainment

Anmeldt i nr. 113 | 13/03/2015

Michael Larsen. Michael er 27 år gammel, bor i Ørbæk på Fyn og har en baggrund som webintegrator. Han har tidligere skrevet for onlinemagasinerne Connery.dk og OnFilm.dk. Michael er tosset med film, filmmusik, tegneserier og bøger, og han elsker at skrive om det for andre nørder som sig selv.

Skriv et svar

Your email address will not be published.