Get Out

3 minutters læsetid

Get OutTilbage i slutningen af år 2008 troede jeg, at racismen ville dø ud, da Barack Obama vandt præsidentvalget. Jeg var godt nok naiv.

Selv i de otte år Obama var præsident, rasede racismen stadig og blev efterhånden mere kaotisk. Tit var der episoder om sorte, der blev skudt af politifolk, uden at de blev retsforfulgt.

Hele sidste år under præsidentvalget var der en stor negativitet omkring Donald Trump. Han var racistisk anlagt under sine forsamlinger og blev mødt med stor uenighed fra sine modstandere. Men så vandt han alligevel og der er nu stor frygt blandt minoriteter i USA.

Netop den frygt er sikkert årsagen til at komikeren Jordan Peeles (kendt fra sketchshowet Key & Peele) gyserfilm Get Out (2017) blev et stort hit derovre. Den tager netop fat i racismen og tilmed på en særdeles underholdende, men også tankevækkende, facon.

På besøg hos de “kære” svigerforældre

Chris (Daniel Kaluuya) er en ung, sort mand og kæreste med den smukke, hvide pige Rose (Allison Williams). Sammen er de på vej for at besøge Roses forældre Dean (Bradley Whitford) og Missy (Catherine Keener).

Chris er nervøs som bare pokker. For Roses forældre ved ikke noget om hans hudfarve, og Rose bliver ved med at forsikre ham om, at det hele nok skal gå.

Da Chris møder forældrene, virker de også søde og rare, men der er noget mærkeligt ved dem, som Chris ikke helt kan sætte fingeren på.

Han ser, at de har sorte tjenestefolk, som opfører sig besynderligt i nærheden af ham og da Roses noget aggressive bror Jeremy (Caleb Landry Jones) kommer på besøg, bliver situationen noget højspændt…

Et lovende talent bag linsen

Get Out er Jordan Peeles første film som instruktør, men det mærker man slet ikke. Hans instruktion bærer præg af en, der ved lige præcis, hvad han gør, særligt i håndteringen af den svære balance mellem gys og grin.

Men det lykkes uden besvær, og Peele har i interviews fortalt, at han har planer om at lave flere gyserfilm, der tackler sociale emner. Kom endelig bare med dem, Hr. Peele!

Man bør gøre sig selv den tjeneste at undgå afslørende artikler og trailers om Get Out på nettet. Markedsføringen af film nu om dage har det med at give for meget. Tidligere har vi bl.a. fået en pinagtig afsløring af en afgørende twist i Terminator: Genisys (2015). Så kære læsere: Undgå at vide for meget i forvejen og se Get Out med åbent sind.

Skuespillerholdet er sindssygt veloplagt over hele linjen. Daniel Kaluuva er et spændende fund som Chris, og man har sympati for ham hele vejen. Allison Williams, der er bedst kendt fra tv-serien Girls (2012-), er sød, men er faktisk filmens store overraskelse, som jeg ikke vil komme nærmere ind på her.

Skuespilveteranerne Bradley Whitford og Catherine Keener er ret uhyggelige som Armitage-parret, mens Caleb Landry Jones, kendt fra X-Men: First Class (2011) øger filmens snigende uhygge som Roses bror. Den grove humor kommer i store træk fra Chris’ ven Rod, fint spillet af komikeren Lil Rel Howery.

Humoren, der tager tykt pis på racisme, kommer altid på velvalgte tidspunkter, uden at det går ud over filmens spænding.

Et velfortjent hit

I skrivende stund er Get Out et af dette års store hits, et såkaldt sleeper-hit, der er et udtryk for et uventet hit.

Den er lavet for et beløb af sølle 4 millioner dollars og har næsten tjent over 200 millioner dollars ind. Det er virkelig fantastisk at se, og forhåbentligt betyder det, at man kan få mere originale gysere fra Hollywood i stedet for utallige efterligninger, remakes og forsættelser. Please Hollywood, please!

Get Out er i hvert fald en dejlig overraskelse at få i biografens mørke, og så er det fedt med gys, der tør tage aktuelle, uhyggelige emner, op!

5 stjerner

Titel: Get Out
Instruktør: Jordan Peele
Manuskript: Jordan Peele
Cast: Daniel Kaluuya (Chris Washington), Allison Williams (Rose Armitage), Lil Rel Howery (Rod Williams), Bradley Whitford (Dean Armitage), Caleb Landry Jones (Jeremy Armitage), Stephen Root (Jim Hudson), Catherine Keener (Missy Armitage)
Foto: Toby Oliver
Klip: Gregory Plotkin
Musik: Michael Abels
Spilletid: 104 minutter
Aspect ratio: 2.35:1
Sprog: Engelsk
Produktionsland, år: USA, 2017
Produktionsselskaber: Blumhouse Productions, QC Entertainment

Anmeldt i nr. 139 | 13/05/2017

Michael Larsen. Michael er 27 år gammel, bor i Ørbæk på Fyn og har en baggrund som webintegrator. Han har tidligere skrevet for onlinemagasinerne Connery.dk og OnFilm.dk. Michael er tosset med film, filmmusik, tegneserier og bøger, og han elsker at skrive om det for andre nørder som sig selv.

Skriv et svar

Your email address will not be published.