The Making of Independence Day

2 minutters læsetid

The Making of Independence DayIndependence Day (1996) er en af 90’ernes helt store og bedste B-filmoplevelser (på et A-films-budget). Var den en slags remake af de gode gamle ruminvasionsfilm inklusiv deres herlige klichéer? Ja da, men det virkede efter hensigten, og filmen blev en af årtiets største succeser.

Jeg så den desværre aldrig ikke i biografen, men de effektfulde destruktionsscener gjorde et godt indtryk på fjernsynet og jeg sled mit stakkels videobånd op, da jeg ville se de scener igen og igen.

Næsten alle blockbusterfilm får udgivet noget PR-stof i form af en ”making of”-bog, og det fik Independence Day naturligvis også. The Making of Independence Day kommer i korte træk omkring tilblivelsen af filmen, men handler især om det tekniske arbejde.

Cool stof om de mange effekter

The Making of Independence Day er fra en tid, hvor ”making of”-bøger var standardiseret i sådan en grad, at man aldrig kom dybere ned i arbejdet med filmene. Der var naturligvis undtagelser, men ikke i dette tilfælde.

Bogens saving grace er de sider, hvor medforfatteren Volker Engel (som var en af filmens effektfolk) kommer omkring de Oscar-vindende effekter fra en periode, hvor der stadig var plads til fysiske effekter trods den digitale revolution i Hollywood.

De store rumskibe, der kaster kæmpemæssige skygger hen over verdens hovedstæder, var en god kombination af fysiske modeller og virkelige optagelser, hvor man i dag ville lave det hele digitalt.

Dette var tilfældet med den ringe efterfølger Independence Day: Resurgence (2016), der havde et overforbrug af lettere utroværdige computereffekter.

Der er selvfølgelig effekter i den første film, der ikke holder sig så godt i dag, men den berømte destruktion af Det Hvide Hus og de massive angrebsscener med rumvæsnerne holder stadig.

Der er lidt om de intergalaktiske ballademagere, der var designet af scenografen Patrick Tatopoulos. De var lavet på den gammeldags måde med full size-dukkearbejde.

Designet var et mix af det klassiske grå alien-look med et mere unikt look, som fungerede som en biologisk beskyttelsesdragt. Det kan især opleves i en af filmens bedste scener, hvor en af rumvæsenerne vågner op under en obduktion og skaber kaos.

Emmerich & co.

Bogen fortæller også lidt om filmens tyske instruktør Roland Emmerich, der fik sit helt store gennembrud med Independence Day. Han havde tidligere lavet film som Moon 44 (1990), Universal Soldier (1992) og Stargate (1994). Efter Independence Day blev han synonym med filmiske destruktionsorgier i bl.a. Godzilla (1998), The Day after Tomorrow (2004) og 2012 (2009).

Man skulle tro, at Emmerich efterhånden har fået nok af at smadre vores arme jordklode, men nej! Han er ved at planlægge sin næste film, Moonfall, der, som titlen antyder, involverer Månen, der er på vej til at smadre Jorden!

Bogen fortæller også lidt om Emmerichs samarbejde med Dean Devin, der var skuespiller i Moon 44. Han viste andre evner som producent og manuskriptforfatter, som Emmerich kunne lide, og derfra begyndte et samarbejde mellem de to filmskabere med lignende interesser for stort big budget-entertainment.

Man får også små interviews med skuespillerne Bill Pullman, Jeff Goldblum, Will Smith og mange andre fra det store cast samt historier fra settet og de mange locations, hvor man filmede actionbraget.

På det jævne

Har man særlig interesse for det tekniske arbejde, er der godt stof at hente om de mange effekter fra en tid før CGI blev altominerende. Alt det andet famler, da bogen aldrig kommer i dybden.

Med mindre man er nørdet med effekter, er The Making of Independence Day ikke det store sus, men for effektnørder er bogen da værd at opstøve på nettet.

3 stjerner

Titel: The Making of Independence Day
Forfatter: Rachel Aberly & Volker Engel
Forlag: HarperCollins
Format: Paperback
Udgivelsesår: 1997
Sideantal: 127

Anmeldt i nr. 165 | 13/07/2019

Stikord: Alien Invasion, Rumskibe, Rumvæsner

Michael Larsen. Michael er 27 år gammel, bor i Ørbæk på Fyn og har en baggrund som webintegrator. Han har tidligere skrevet for onlinemagasinerne Connery.dk og OnFilm.dk. Michael er tosset med film, filmmusik, tegneserier og bøger, og han elsker at skrive om det for andre nørder som sig selv.

Skriv et svar

Your email address will not be published.