The Art of X2: The Making of the Blockbuster Movie

2 minutters læsetid

The Art of X2: The Making of the Blockbuster MovieFra den oprindelige serie af X-Men-film, er X2 (2003) den bedste af dem: En klar forbedring af X-Men (2000), som også var en meget forsigtig start på en ambitiøs serie af nye superheltefilm.

Genrens ry lå også i ruiner efter den sørgelige stinker Batman & Robin (1997), så Bryan Singers første X-Men-film havde et bevidst neutralt look, der ikke var for kulørt.

X-Men blev som bekendt en stor succes og var med at give genren en fornyet respekt, der satte gang i den lavine af superheltefilm, der stadig kører løs i dag. Succesen affødte også den uundgåelige toer, X2, som mange fans og anmeldere var vilde med.

Udtrykket var her mere tegneserie-inspireret, da man fra filmholdets side turde at spille mere med de kulørte muskler, hvilket bogen The Art of X2: The Making of the Blockbuster Movie kommer nærmere ind på.

Et mere ambitiøst look

Filmens ambitiøse look bliver vist i bogen med store mængder af konceptskitser, fotografier og storyboards.

Den ansvarlige scenograf Guy Hendrix Dyas stod for de mange omfattende kulisser og har senere stået for scenografien til Terry Gilliams The Brothers Grimm (2005) og Christopher Nolans Inception (2010). Han er også en talentfuld illustrator, og mange af hans tegninger kan ses her i The Art of X2.

Nogle af filmens bedste scener, såsom Nightcrawlers angreb i Det Hvide Hus og Magnetos spektakulære flugtscene, bliver vist her i bogen i storyboard-form, der tæller flere sider. Det er som altid ret fascinerende at se, hvordan scenerne er på papir i forhold til de levende resultater, vi fik på film.

Lidt fokus er der også på filmens mange effekter, der var langt bedre end dem i etteren. De store forbedringer var blandt andet de utallige transformationer, som Mystique foretager i løbet af filmen.

Små interviews med filmfolk

Selvom der er fokus på det visuelle udtryk, er der også små interviews med nogle af de mange skuespillere, bl.a. Hugh Jackman (Wolverine), Patrick Stewart (Charles Xavier), Ian McKellen (Magneto), og fælles for dem er spændingen i at vende tilbage til deres roller og have mulighed for at uddybe dem yderligere.

Men i virkeligheden er der altid en håndfuld af skuespillere i X-Men-filmene, der ikke alle får opmærksomhed. Bare spørg James Marsden, som ironisk nok tit blev sat til siden i sin lederrolle som Scott Summers/Cyclops.

Mange år efter de første to X-Men-film er der kommet mere og mere frem om Bryan Singers til tider dårlige opførsel. Flere af skuespillerne har fortalt om deres oplevelser med Singer, og meget af det er ikke positivt. Bogen, vi anmelder her, er fra år 2003 og kommer naturligvis ikke ind på det.

En gennemsnitlig making of-bog

The Art of X2: The Making of the Blockbuster Movie er den type bog, som filmselskaber masseproducerede i denne periode og særligt under den første store bølge af superheltefilm. Der spilles heftigt på det visuelle indhold, og den del fungerer også efter hensigten.

Men man bliver heller ikke udpræget klogere på skabelsen af filmen, og man ender med at savne mere. Er man fan af den her X-Men-film, så kan man roligt gå på jagt efter bogen på nettet. Forvent dog ikke den store læseoplevelse.

3 stjerner

Titel: The Art of X2: The Making of the Blockbuster Movie
Forfatter: Timothy Shaner
Forlag: Newmarket Press
Format: Paperback
Udgivelsesår: 2003
Sideantal: 106 sider

Anmeldt i nr. 194 | 13/12/2021

Stikord: Superhelte

Michael Larsen. Michael er 27 år gammel, bor i Ørbæk på Fyn og har en baggrund som webintegrator. Han har tidligere skrevet for onlinemagasinerne Connery.dk og OnFilm.dk. Michael er tosset med film, filmmusik, tegneserier og bøger, og han elsker at skrive om det for andre nørder som sig selv.

Skriv et svar

Your email address will not be published.