She

2 minutters læsetid
She

Forfatteren H. Rider Haggard (1856-1925) er mest kendt for bøger om opdagelsesrejsende, der rejser ud til de hvide pletter på verdenskortet, som endnu ikke er blevet udforsket. Bedst kendt er hans figur Allan Quatermain fra bl.a. romanen King Solomon’s Mines (Kong Salomons Miner). Serien om Quatermain er på mindst 14 bind, og figuren er blevet videreført af andre forfattere bl.a. i tegneserien og filmen om The League of Extraordinary Gentlemen.

Ekspedition til Afrika

Leo ved Johns portræt
Leo ved Johns portræt.

En anden af Haggards serier er den om “She-who-must-be-obeyed”. She fra 1887 er fortællingen om en underskøn kvinde, der er dronning i et rige, skjult bag bjerge i den afrikanske ødemark; et rige som hun styrer med hård hånd, mens hun venter på, at hendes elskede skal vende tilbage til hende.

Filmen She fra 1935 er en filmatisering af den første af bøgerne, og her er filmens handling i korte træk. Leo Vincey er blevet indført i familiehemmeligheden om deres forfader, John Vincey, der forsvandt for fem hundrede år siden. Rygtet vil vide, at han var kommet til et skjult rige, hvor der skulle brænde en flamme, der giver evigt liv.

Den glohede jernhætte
Den glohede jernhætte.

Leo ligner John på en prik, og han drager af sted sammen med Horace Holly, en ven af familien. Da de når til de kolde egne, hyrer de en stifinder og hans voksne datter til at føre dem over bjergene. De kommer igennem bjerget og finder beboede huler, der er opvarmet af vulkanske dampe. Det folk der bor i hulerne er vildmænd, der ikke går af vejen for at placere en glohed jernkrukke ned over hovedet på de opdagelsesrejsende.

Dette grufulde ritual bliver dog afbrudt af en flok soldater, der tager de rejsende med til Shes palads. She genkender straks John i Leo, og hun beslutter sig for at beholde ham ved sin side, uagtet at han har forelsket sig i deres guides datter Tanya. She tilbyder Leo evigt liv, hvis han vælger at blive hos hende.

Farvelagt

She-who-must-be-obeyed
She-who-must-be-obeyed.

Filmen er blevet farvelagt i forbindelse med denne DVD-udgivelse. Dette er blevet gjort med stor respekt for filmens tema og tidsbillede. Det var sjældent, at jeg tænkte over, at det var en farvelagt film frem for en film, der var blevet optaget i farver. Dette vidner om med hvilken omhu, det er blevet gjort.

Farverne er godt nok farvestrålende, når det handler om klædedragterne i Shes hof. Alligevel er de velvalgte, og der er en mathed over dem, der får det til at virke som om, filmen er en gammel farvefilm. På DVD’en findes desuden den restaurerede sort/hvide udgave af filmen.

Jeg læste bogen for nogle år siden, da Lovecrafts i sit essay Supernatural horror in literature kalder bogen “remarkably good”. Jeg kan bestemt også anbefale bogen – med det forbehold, at man skal være til denne type fortælling. Bogen udkom på dansk i 1951 på forlaget Samleren.

Et helt andet tempo

De evige flammer
De evige flammer.

She er en flot film, men man skal nok have en kærlighed til denne type fortælling om den hvide mand, der drager ud og opdager verden og yderligere være forberedt på, at en eventyrfilm fra 1935 foregår i et helt andet tempo end eventyrfilm gør i dag. Folkene bag filmen stod i øvrigt også bag den oprindelige King Kong-film, og effektmesteren Ray Harryhausen var konsulent på produktionen.

Har man lyst til at tage en rejse tilbage til dengang, hvor der stadig var uopdagede områder på verdenskortet, er denne film bestemt en mulighed.

She er venligst stillet til rådighed af Pan Vision.

3 stjerner
Titel: She
Instruktør: Irving Pichel & Lansing C. Holden
Manuskript: Ruth Rose efter romanen She af H. Rider Haggard
Cast: Helen Gahagan (She), Randolph Scott (Leo Vincey), Helen Mack (Tanya), Nigel Bruce (Horace Holly)
Producere: Shirley C. Burden (associate producer), Merian C. Cooper (producer)
Foto: J. Roy Hunt
Klip: Ted Cheesman
Musik: Max Steiner
Spilletid: 95 minutter
Aspect ratio: Full frame
Lyd: Mono
Sprog: Engelsk
Undertekster: Dansk
Produktionsland, år: USA, 1935
Produktionsselskaber: RKO Radio Pictures
Distributør (DVD): Pan Vision (DK)
Udgave/region: 2

Anmeldt i nr. 30 | 13/04/2008

Stikord: Afrika, Filmatisering, Pulp

Skriv et svar

Your email address will not be published.