Nuclear War

4 minutters læsetid
Nuclear War

I 1965 skabte Doug Malewicki kortspillet Nuclear War. Målet med dette humorfyldte spil – der den dag i dag stadig er meget populært – er meget ligetil: udryd de andre spillere ved hjælp af propaganda og, ikke mindst, atombomber – muahahahahahaaaa!. Et simpelt og meget let tilgængeligt spil, hvortil der siden hen er kommet udvidelsespakkerne Nuclear Escalation (1982) og Nuclear Proliferation (1992).

Ronnie Raygun og alle de andre

Vælg dine fjender
Vælg dine fjender.

I 1989 udkom computerspillet Nuclear War til både Amiga og PC, og spillet må i dag betegnes som en vaskeægte klassiker. Formålet med spillet er nøjagtig det samme som kortspillet. Før spillet kan begynde, vælger man 4 ud af 12 modstandere at kæmpe imod. Disse kan man enten selv vælge eller overlade frit til computeren.

Modstanderne er alle parodier af kendte præsidenter, ledere og diktatorer, men som alle har fået ændret deres navne en lille smule. For eksempel hedder Ronald Reagan Ronnie Raygun, og Fidel Castro hedder Infidel Castro. Parodierne er i øvrigt stærkt inspireret af det engelske satire-program Spitting Image, der var meget populært i 1980’erne.

I hope you realise, this means war!

Kontrolcentret
Kontrolcentret.

Spillet i sig selv er hurtigt lært, og hvert spil er overstået på 10-20 minutter. Som før nævnt skal der produceres atomvåben, og disse skal så enten med fly eller missil smides direkte i hovedet på modstanderen. Typisk vil man starte spillet med at producere våben, hvilket man har fabrikker til. I disse produceres missiler, bombefly, sprænghoveder og megakanoner, der kan nedskyde fjendtlige missiler og fly.

Hvad der produceres er dog tilfældigt, og det er ikke altid alt man kan bruge. F.eks. kan man ikke bruge sit 50 megaton missil, hvis man ikke har et 50 megaton sprænghoved til det. Og netop megaton er den afgørende faktor.

Missilerne og sprænghovederne fås i størrelsesordenen 10, 20, 50 og 100 megaton. Jo flere megaton, desto større er modstanderens tabstal. Her bliver der ikke talt i tusinder, men i millioner. En 100 megaton bombe er således i stand til at tilintetgøre en storby på 40 millioner, og tro det eller ej – det giver en enorm tilfredsstillelse at smide 100 megaton i hovedet på modstanderen. Ingen yderligere kommentarer.

Turbaseret

Oversigtskortet
Oversigtskortet.

Nuclear War er runde/tur-baseret, hvilket betyder at man kun kan foretage én aktion per tur. Eksempelvis tager det en tur at sende et fly på vingerne, hvorefter man i den efterfølgende tur sender flyet af sted mod sit mål. Det betyder dog, at modstanderen kan nå at reagere herpå ved at opstille en megakanon til nedskydning af bombeflyet, hvis han vel og mærke har nogen på lager.

Alle spillerens aktioner bliver administreret gennem et kontrolcenter, hvorefter man kan følge slagets gang på et oversigtskor (se billederne til højre).

Propaganda bruges til at lokke modstanderens befolkning til sig, og kan være ganske ødelæggende for modstanderen, men pas på ikke at bruge det for ofte, da propagandaen kan slå fejl, hvorved en del af ens egen befolkning beslutter sig for at emigrere.

Press the Red Button!!
Press the Red Button!!

Endelig er der mulighed for, at en helt tilfældig begivenhed indtræffer. Disse kan være særdeles givtige, men også særdeles ødelæggende. F.eks. kan en spiller være heldig, og få besøg af flere millioner rumvæsner, der beslutter sig af bosætte sig i en af spillerens byer.

På den anden side kan man risikere, at der kommer et 16 tons lod flyvende ned fra himlen (lige som i de gamle Grimm E. Ulv-tegnefilm), og lander lige i en storby med 30 millioner indbyggere og pulveriserer dem alle. Der er flere tilfældige begivenheder, og alle er lige sindssyge og sjove. Fælles for dem alle er dog, at de kan være udslagsgivende for hvem der vinder spillet.

Ingen musik, gode lydeffekter (men kun på Amiga)

Infidel Castro vinder
Infidel Castro vinder.

Set fra et strategisk synspunkt kan det som regel, ved spillets start, godt betale sig at være en smule afventende for at se, hvordan spillet udvikler sig. F.eks. vil Ronnie Raygun og P.M. Satcher næsten altid være allierede, og er Gorbachef med kan man være sikker på, at de i fællesskab altid tæppebomber ham Det er dog en sjælden gang set, at Raygun og Satcher allerede fra starten kaster sig over hinanden.

Der er ingen musik i Nuclear War, hvilket dog til fulde bliver opvejet af de aldeles gode lydeffekter, hvilket er præget af missiler der bliver skudt af, fly der raser gennem luften, lyden fra propagandaens radiobølger og selvfølgelig de store eksplosioner fra atombomberne. Det skal dog her indskydes, at anmelderens version stammer fra Amigaen. Spiller man PC-versionen er lyden helt forfærdelig, og det frarådes stærkt at spille denne version.

Ensformigt gameplay

Parodi på den berømte YEE-HAAAAA!-scene fra 'Dr. Strangelove'
Parodi på den berømte YEE-HAAAAA!-scene fra ‘Dr. Strangelove’.

Hvad angår gameplay må man desværre erkende, at Nuclear War halter lidt efter. Spillet kan til tider blive lidt ensformigt, da man ikke har andre valgmuligheder end at lave propaganda, bombe eller opsætte forsvarssystemer.

Når det så er sagt kan man ganske enkelt ikke komme uden om, at Nuclear War er et underholdende spil, som ganske givet overhovedet ikke skal tages alvorligt. Så hvis du en dag kommer hjem og føler indestængt vrede eller har nogle aggressioner, der bare skal ud, så fyr op for Nuclear War, tryk på den røde knap og smid 100 megaton lige i hovedet på din fjende. God fornøjelse!

4 stjerner
Titel: Nuclear War
Udvikler: New World Computing, Inc.
Udgiver, år: U.S. Gold Ltd., 1989
Platform: Amiga og PC
Genre: Strategy
hvid
Hvor får jeg fat i spillet?
Nuclear War kan downloades både til PC og Amiga på The House of Games.net. Hvis man har en gammel Amiga stående og er interesseret i det originale spil, så prøv evt. eBay.
hvid
Hvordan får jeg spillet til at virke?
PC-versionen virker uden problemer, hvis man benytter sig af DosBox. DosBox kan findes på Abandonia.
hvid
Amiga-versionen kræver en Amiga emulator. Her kan WinUAE Amiga emulator anbefales. Den kan findes på WINUAE. På denne side finder du også gode links til andre Amiga sites.

Anmeldt i nr. 4 | 13/02/2006

Stikord: Atomkrig

Skriv et svar

Your email address will not be published.