Moon

3 minutters læsetid
Moon

Den legendariske musiker David Bowie har gjort to fede ting i sit liv. Et: Han har lavet fantastisk musik gennem flere årtier. To: Han er far til Duncan Jones – den dygtige debutinstruktør bag Moon (2009). Mange tak, Hr. Bowie!

Duncan Jones er en stor fan af science fiction-klassikere som 2001: A Space Odyssey (1968), Silent Running (1972), Solyaris (1972), Alien (1979), Outland (1981) og THX 1138 (1971).

Alle sammen er film, som tog sig god tid til, at man som publikum kunne fordybe sig i dem og samtidig blive forundret over det visuelle. Jones følte, at der var en seriøs mangel på den type film med hjerte og sjæl, da de fleste science fiction-film i dag bliver lavet på fabriksmanér og præges af CGI-effekter, der føles urealistiske og sjælløse. Moon er derfor på mange måder lige det omvendte af nutidens mange sci fi-film.

Arbejdslivet på månen

På Månen arbejder astronauten Sam Bell (Sam Rockwell) for energifirmaet Lunar Industries. Hans arbejde er at skaffe stoffet Helium 3, der kan bruges til at løse Jordens energiproblemer i den fremtid, hvor Moon udspiller sig.

Sam nærmer sig afslutningen på sin treårskontrakt med Lunar og glæder sig til at vende tilbage til Jorden for at blive genforenet med sin kone og datter. Sams eneste selskab på månebasen er den superkloge computer/robot GERTY (med stemme af Kevin Spacey), og den hjælper Sam med alt. En dag begynder Sam at se syner og får den mærkelige fornemmelse, at han er ikke alene..

Rockwell og Spacey – et superteam

Som Sam Bell leverer den altid formidable Sam Rockwell en modig og tankevækkende præstation. Rollen var specielt skrevet til Rockwell, og han bærer hele filmen på sine skuldre på en ubesværlig måde. Man har intet andet end sympati for ham, når hans karakter oplever modgang. At Rockwell ikke har vundet priser for sin flotte indsats er et mysterium.

GERTY føles som en ægte person med sjæl takket være Kevin Spaceys rolige og varme stemme. Hans stemmepræstation virker som en mere menneskelig udgave af supercomputeren Hal 1000 fra 2001: A Space Odyssey

Et billigt mirakel af en film

Budgettet på Moon var på sølle fem millioner dollars. Ja, I hørte rigtigt. Sølle fem millioner dollars! Alligevel lykkedes det Duncan Jones at få det bedste ud af det, og det hjælper især, at han som tidligere reklamefilminstruktør ved hvordan, han kan skabe noget med få penge til rådighed. Så med hensyn til hans instruktion, skulle man ikke tro, at Moon var hans spillefilmsdebut.

Jeg ser allerede frem til den næste sci-fi-film fra Duncan Jones, Source Code med Jake Gyllenhaal, der kommer senere i år. Jones har også planer om at lave den Blade Runner-inspirerede Mute, så der bliver noget at se frem til.

Der er ikke ret meget CGI i Moon, hvilket føles som et frisk pust blandt tidens mange CGI-fyldte film. I stedet er meget af effektarbejdet lavet på den gode gammeldags måde med modelarbejde. Scenografien på månebasen føles nostalgisk med sit rene og sterile look. Jones har utvivlsomt hentet meget visuel inspiration fra sine førnævnte yndlingsfilm.

Darren Aronofskys faste komponist Clint Mansells musik er tilpas minimalistisk og uhyggelig, når det kræver. Den er meget fængende – især under rulleteksterne, hvor Mansells rytmiske hovedtema får lov til at dominere. Musikken er tydeligvis et bevis på, hvorfor han er en af de bedste filmkomponister for tiden.

Et undervurderet mesterværk

På grund af for få penge til promotion fik Moon desværre ikke den opmærksomhed, som den helt klart havde fortjent. Derfor blev den heller ikke set af ret mange, men det forhindrede ikke filmen i at ende på mange filmanmelders liste over de bedste film fra 2009.
Moon har hvert fald allerede sikret sig en plads på min personlige liste over sci- fi-mesterværker gennem tiderne.

6 stjerner
Titel: Moon
Instruktør: Duncan Jones
Manuskript: Duncan Jones & Nathan Parker
Cast: Sam Rockwell (Sam Bell), Kevin Spacey (GERTY), Dominique McElligott (Tess Bell)
Producere: Stuart Fenegan (producer), Trudie Styler (producer), Trevor Beattie (executive producer), Bil Bungay (executive producer), Michael Henry (executive producer), Bill Zysblat (executive producer)
Foto: Gary Shaw
Klip: Nicolas Gaster
Musik: Clint Mansell
Spilletid: 97 minutter
Aspect ratio: 2.35:1
Lyd: Dolby digital
Sprog: Engelsk
Undertekster: Dansk, svensk, norsk, finsk
Produktionsland, år: England, 2009
Produktionsselskaber: Liberty Films UK, Xingu Films, Limelight Fund, Lunar Industries
Distributør (DVD): Atlantic, Nonstop Entertainment
Udgave/region: 2

Anmeldt i nr. 65 | 13/03/2011

Stikord: Fremtiden, Månen

Michael Larsen. Michael er 27 år gammel, bor i Ørbæk på Fyn og har en baggrund som webintegrator. Han har tidligere skrevet for onlinemagasinerne Connery.dk og OnFilm.dk. Michael er tosset med film, filmmusik, tegneserier og bøger, og han elsker at skrive om det for andre nørder som sig selv.

Skriv et svar

Your email address will not be published.