La noche de Walpurgis

4 minutters læsetid
La noche de Walpurgis

La noche de Walpurgis, også kendt som The Werewolf Versus Vampire Women, er en titel, som burde få de mest hardcore monsterfans til at savle. Helt så enkelt er det dog ikke. Filmen er nemlig én blandt mange, der handler om varulven Waldemar Daninsky, spillet af Paul Naschy.
hvid

Varulvens tegn

Doktoren tog fejl, og fuldmånen vækkede Daninskys bedre halvdel, som tager sig "kærligt" af ham og hans ven.
Doktoren tog fejl, og fuldmånen vækkede Daninskys bedre halvdel, som tager sig “kærligt” af ham og hans ven.

Filmen starter i medias res, hvor to mænd snakker om en mand, som ligger på operationsbordet. Denne mand er Waldemar Daninsky, som er blevet skudt med sølvkugler. Den ene mand prøver at forklare den anden, som er doktor, at Daninsky er varulv, og at han skal slå ham ihjel med det samme. Da han ser, at Daninsky bærer varulvens tegn på sit bryst, går han i panik, og beder doktoren om at lade ham ligge.

Naturligvis lytter doktoren ikke efter, og går i gang med at fjerne sølvkuglerne fra liget for at bevise, at der ikke findes varulve. Doktoren har desværre ikke hørt ordentlig efter i timen, og fjerner sølvkuglerne imens fuldmånen lyser ind gennem vinduet. Imens doktoren står og hoverer overfor sin ven, der ser målløst på varulven, forvandler den sig. Varulven dræber dem begge og stikker af.

Vampyrjæger

Hovedpersonen Elvira (Gaby Fuchs) sidder og snakker med sin kæreste Marcel (Andrés Resino), på en bar.
Hovedpersonen Elvira (Gaby Fuchs) sidder og snakker med sin kæreste Marcel (Andrés Resino), på en bar.

Så klipper vi til en bar i Paris. Vi bliver introduceret for Elvira (Gaby Fuchs). Hun er en ung pige, der er i gang med at skrive en afhandling om sort magi, og som studerer Grevinde Wandessa d’Arville de Nadasdy, som siges at have været en vampyr, der holdt sig ung ved at drikke blod fra jomfruer. Sammen med sin veninde Genevieve (Barbara Capell) tager Elvira ud for at finde Wandessas grav.

Waldemar Daninsky (Paul Naschy) tilbyder Elvira og Genevieve at spise middag og overnatte hos ham.
Waldemar Daninsky (Paul Naschy) tilbyder Elvira og Genevieve at spise middag og overnatte hos ham.

De to tøser kører ud i det franske landskab, og da de render rundt i skoven for at finde Wandessas grav, løber de ind i Waldemar, som fortæller dem, at han er en forfatter, som er “tørstig efter selskab”. Elvira og Genevieve tager imod tilbuddet om aftensmad hos Waldemar på hans fine slot, som er taget direkte ud af en Universal-monsterfilm komplet med spindelvæv, mørke tårne, spinkle trapper og lyn og torden.

Det antydes på det kraftigste, at der er noget galt på slottet. I kælderen hænger der store kæder og der er store blodplamager på væggene. Dog undrer dette dem ikke, og de bliver i deres gode tro om, at Waldemar er en helt almindelig mand, som bare trænger til lidt selskab. Genevieve kommer dog på andre tanker, da Waldemars mentalt forstyrrede søster Elizabeth (Yelena Samarina) prøver at overfalde pigerne. Elvira er dog stadig ikke overbevist og er så småt begyndt at blive forelsket i den “kære” Waldemar.

Den store kamp

Genevieve finder fangekælderen med kæder og blod, og prøver at advare Elvira.
Genevieve finder fangekælderen med kæder og blod, og prøver at advare Elvira.

Et par dage senere går de ud for at finde Wandessas grav. De får kisten åbnet og finder et indtørret lig med et sølvkrucifiks dolket i hjertet. Ifølge legenden er det dette krucifiks, som nedlagde grevinden, og som har bundet hende til kisten i alle disse mange år. Dette afholder dog ikke Genevieve fra at trække det ud. Da hun rejser sig, skærer hun sig på noget, og blodet begynder at pible ud ned i munden på det indtørrede lig. Ingen af dem overvejer, at dette muligvis kunne vække vampyren igen.

Sølvkrucifikset, som har bundet Wandessa til hendes grav i mange hundrede af år, lige før Genevieve, får den smarte ide at fjerne det.
Sølvkrucifikset, som har bundet Wandessa til hendes grav i mange hundrede af år, lige før Genevieve, får den smarte ide at fjerne det.

Wandessa vågner selvfølgelig op, og nu kan filmen rigtig tage fart – eller hvad? Nej. Nu fjoller Elvira rundt sammen med Waldemar et godt stykke tid, indtil det bliver fuldmåne og hans søster må lænke ham fast i kælderen. Imens render Wandessa rundt i naturen i slowmotion. Senere bliver Genevieve bidt af Wandessa og gjort til vampyr.

Der går meget, meget lang tid, før vi ser varulven kæmpe imod vampyren, og dette gør faktisk filmen til en varulvefilm mere end en vampyrfilm. Først til sidst ser vi en kamp mellem varulv og vampyr. Kampen er forholdsvis kort, rundt regnet omkring et halvt minut, så man skal væbne sig med tålmodighed, hvis man vil se den “store” kamp.

Dårlig overførsel

Efter Wandessa er vakt til live igen, gør hun Genevieve til en vampyr, så hun kan lede hende til Elvira.
Efter Wandessa er vakt til live igen, gør hun Genevieve til en vampyr, så hun kan lede hende til Elvira.

Filmen føles lang, selvom den kun varer 82 minutter. Mest af alt på grund af en række gentagelser, som er fuldstændige ligegyldige for handlingen – f.eks. ser vi Waldemar blive låst fast i kælderen to-tre gange, hvor der egentlig ikke sker andet, end at han står og brøler med hænderne i lænker.

Den anmeldte version fra Vampire Collection vol. 2, er meget mørk i billedet, og det gør, at der er nogle scener, hvor man ikke kan se, hvad der sker. Dette lider specielt starten under, og dertil en scene hvor varulven muligvis bliver slået ned af de to vampyrer. Fordi scenerne er så mørke, kan man blive forvirret over, hvad der sker, og jeg fik heller ikke fat i det hele ved første gennemsyn. Lyden er heller ikke helt god, især baggrundsmusikken og lydeffekterne lider skrækkeligt under den ringe overførsel.

Ganske interessant

Hvis man kan se bort fra disse problemer er filmen ganske interessant om end noget lang. Til tider bliver der skabt den rigtige stemning, som vi kender fra The Wolf Man (1941). Skuespillet i filmen er overraskende godt, bortset fra præstationen fra Barbara Capell (Genevieve), men det kan være bedøvende ligegyldigt, da hun er en fryd for øjet.

Hvis man har trang til monsterfilm, som ikke nødvendigvis behøver at være 100 % alvorlige og “realistiske”, er La noche de Walpurgis et udmærket valg, som vil falde i manges smag, måske især hvis man er parat til at bruge fast-forward knappen et par gange.

3 stjerner
Titel: La noche de Walpurgis
Andre titler: The Werewolf Versus Vampire Women, Blood Moon
Instruktør: León Klimovsky
Manuskript: Hans Munkel & Paul Naschy
Cast: Paul Naschy (Waldemar Daninsky), Gaby Fuchs (Elvira), Barbara Capell (Genevieve Bennett), Patty Shepard (Countess Wandessa d’Arville de Nadasdy, Julio Peña (Dr. Hartwig), Andrés Resino (Inspektor Marcel), Yelana Samarina (Elizabeth Daninsky). José Marco (Pierre), Barta Barri (Muller), Betsabé Ruiz (Betty Sharon)
Producere: Salvadore Romero (producer)
Foto: Leopoldo Villaseñor
Klip: Antonio Gimeno
Musik: Antón García Abril
Spilletid: 82 minutter
Aspect ratio: Full frame (original aspect ratio: 1.85:1)
Lyd: Mono
Sprog: Engelsk
Undertekster: Ingen
Produktionsland, år: Spanien/Vesttyskland, 1971
Produktionsselskaber: HIFI Stereo 70 Kg, Plata Films S.A.
Distributør (DVD): Diamond Entertainment
Udgave/region: 2

Anmeldt i nr. 25 | 13/11/2007

Stikord: Spanien, Vampyrer, Varulve

Skriv et svar

Your email address will not be published.