Made Flesh

4 minutters læsetid
Made Flesh

Tegneserien Made Flesh startede sit liv på nettet, hvor siderne blev publiceret én for én over en længere periode. Nu er hele herligheden så færdig og udkommet i et lækkert fysisk hæfte og som e-bog. Det færdige resultat er en grafisk lækkerbisken på 126 farvemættede sider.

På bloggen madeflesh.blogspot.com blev mange af siderne uploadet, og her kunne besøgende læse flere af siderne gratis. Et par kapitler ligger stadig frit tilgængeligt på bloggen som ”smagsprøver”, men det er langt fra hele historien, du får her, og det visuelle kommer mere til sin ret i det fysiske bind, end det gør på computerskærmen eller en tablet.

For det er den visuelle formidling, der sparker røv i Made Flesh – ikke fordi historien er dårlig, men fordi den i nogle passager virker stillestående og fremdriften går lidt i stå. Dertil kommer at slutningen lukker med et twist, der virker påtaget – lidt som om, det er opfattelsen, at det er sådan ”rigtige gysere gør”.

Fortidens spøgelser

Hovedpersonen Michael er en ung arkitekt, der bor med sin kæreste Rose i København, men da Michaels far dør, bliver parret nødt til at tage tilbage til Michaels barndomshjem i det nordlige Jylland. Barndomshjemmet, som han forlod så hurtigt, han kunne, var kilden til Michaels tilbagevendende angst og mareridt – og turen tilbage til den gamle herregård åbner portaler til fortidens spøgelser.

Som læser ved vi, at der er noget helt galt på den gamle herregård, da vi i historiens begyndelse ser hvorledes, Michaels far bliver opsøgt og dræbt af en usynlig kraft, der længe har villet sætte kløerne i Michael.

Efter farens død og nyheden om, at han skal vende tilbage til sit barndomshjem for at skrive under på nogle papirer, bliver Michaels mareridt mere og mere livagtige. Han begynder at tvivle på sin egen mentale tilstand, og tvivlen bliver kun større, da han begynder at se mærkelige skikkelser i mørket. Skikkelser han havde lovet ikke at glemme, men igennem årene alligevel har fortrængt.

Men ikke nok med Michaels fortrængte spøgelser; den gamle herregård gemmer også på en uhyggelig hemmelighed, der har haft en stor indflydelse på Michaels familie. Hvilke hemmeligheder skal selvfølgelig ikke afsløres her, men der bliver skam ikke sparet på grusomhederne.

Opkog af klassiske spøgelseshistorier

Made Flesh er (uden at røbe for meget) en spøgelseshistorie, og det skal holdes i tankerne, at denne anmelder nok ikke er den store fan af spøgelseshistorie generelt. Grunden til det er nok, at mange spøgelseshistorier bygger en uhyggelig stemning op, og så forløses handlingen med noget halvhjertet vrøvl.

De gode spøgelsesgys er der, hvor stemningen bliver bygget langsomt og fornuftigt op, og hvor læser/publikum ikke blot bliver spist af med den ene chokeffekt efter den anden eller et halvhjertet twist, der skal råde bod på de mange løse ender.

Historien i Made Flesh virker som et opkog af træk fra mange klassiske spøgelseshistorier, hvor især børnespøgelser går igen i et stort tomt hus, da de ikke kan finde fred, før vores hovedperson (dvs. den hjemsøgte) har hjulpet dem med at finde fred.

Lars Kramhøft har tidligere skrevet Lovecraft-inspirerede noveller, og som fan kunne man godt have ønsket nogle flere Mythos-elementer. Men det har sikkert været i tankerne allerede fra starten at levere en historie, der rammer det bredere publikum og ikke den lille gruppe Lovecraft-fans, der er bosiddende i Danmark.

Internationalt orienteret

På trods af at den foregår i Danmark, virker Made Flesh meget international. De valgte navne kunne som sådan have været engelske eller tyske, og da serien er skrevet på engelsk, er det eneste, der virkelig slår historien fast som en dansk historie, de geografiske steder som København og Nordjylland.

Seriens start på nettet har selvfølgelig en del at gøre med valget af at skrive den på engelsk, da Kramhøft og Kristensen på den måde vil nå ud til et større publikum. Det engelske sprog er dog meget up-to-date, og man får ikke en fordanskning som ellers er så typisk i danske film, der prøver at være internationale og smarte.

Det visuelle tager point

Som sagt er det det visuelle, som virkelig tager point i Made Flesh. Tom Kristensens streg er meget voldsom og aggressiv – flere steder nærmest skitseagtig. Han sprænger den ellers så typiske billedramme, og der er masser af bevægelse og stemning i hvert eneste panel.

Nærbillederne er fyldt med detaljer, som man kan fordybe sig i, mens baggrunde og totalbilleder derimod er mindre detaljerede og mere anonyme, men det giver god mening, da det er nærbillederne, vi som læsere bider mærke i.

Farverne skifter imellem at være varme og mættede til det næsten sort/hvide og deprimerende. Der forekommer nogle ret store skift imellem siderne, når man blot bladrer albummet igennem, men imens man læser, virker de ikke så iøjnefaldende. Kristensen bruger farvepaletten til at udtrykke to kontraster imellem den hyggelige hverdag, med varme stearinlys og uldne sweatere, til det iskolde regnevejr og spøgelsesagtige tåger i mørket.

Dertil kommer at den skitseagtige streg giver en mere ukontrollerbar stemning, der skaber kaos i et billede, der måske ellers ikke vil virke så kaotisk. Især Michaels indre billeder og mødet med de glemte ånder virker gennemsyret af mørke og indre konflikt.

Tegningerne er generelt grumme, og der er også lagt i ovnen til et par rigtigt grumme paneler, der nok skulle kunne give de mest sarte en smule kvalme.

Langt over middel

Alt i alt er Made Flesh en glimrende udgivelse, der bør høre hjemme på enhver gyserfans hylde. Selvom historien har et par uslebne kanter, så ligger præstationen langt over middel, og jeg håber personligt, at der kommer mere fra de to herrer Kramhøft og Kristensen – denne anmelder er i hvert fald klar på næste omgang.

5 stjerner
Titel: Made Flesh
Forfatter: Lars Kramhøft
Tegner: Tom Kristensen
Forlag, år: Headstone, 2013
Albumlængde: 126

Anmeldt i nr. 96 | 13/10/2013

Stikord: Spøgelser

Skriv et svar

Your email address will not be published.