Hjemsøgt 1: Pigen på loftet

2 minutters læsetid
Hjemsøgt 1: Pigen på loftet

Hjemsøgt er navnet på Line Kyed Knudsens bogserie, der begyndte i januar 2013 blev med bøgerne Pigen på loftet og Den døde skov. Knudsen har tidligere skrevet ungdomsbøger (mest rettet mod unge piger), hvor især kærlighed og forelskelse fylder en stor del.

Mundret sprog

Med den nye serie har Knudsen kastet sig over gysergenren, som hun selv nævner på sin hjemmeside er noget, der altid har ligget og ventet på at komme ud. Vi befinder os stadig i ungdomsgenren, og det mærkes tydeligt, at Knudsens sprog og persongalleri er rettet mod et ungt publikum, der forventer et let tilgængeligt og meget mundret sprog.

Bøgerne er bygget op om pigen Isabella, der bor i den lille søvnige landsby Grimsby, hvor mystiske ting begynder at ske, efter hendes familie flytter ind i en gammel købmandsgård, der er blevet renoveret. Samtidig starter der to nye drenge i klassen: den charmerende købmandssøn Asif og den mystiske Noah.

Der begynder at ske uforklarlige ting på loftet i den gamle købmandsgård, og da Isabella og hendes bedste veninde Lærke laver et skoleprojekt sammen med de to drenge omkring gårdens historie, dukker der uhyggelige hemmeligheder op. Der begynder at komme lyde oppe fra det gamle loft, små skygger viser sig på de unges videooptagelser, og mørke skikkelser bevæger sig rundt i skyggerne.

Er det ren indbildning og stress fra skolearbejdet, eller er det gamle loft virkelig hjemsøgt? Og hvad gemmer der sig egentlig bag de låste døre på det gamle loft?

Fanger læseren

Historien er ikke videre original, og man kunne på forhånd være tilbøjelig til at afskrive bogen som et dansk forsøg på at genskabe noget Twilight-romantik tilsat spøgelser. Men det lykkes faktisk glimrende for Knudsen at strikke en historie sammen, der, om end den ikke stråler af originalitet, alligevel fanger læseren og trækker ham/hende igennem side efter side, uden det forfalder til alt for meget teenageromantik og hjertesorger.

Romantikken bliver holdt på et minimum her i Pigen på loftet, men et kærlighedsdrama kan måske ikke helt undgås i en ungdomsbog.

Sproget er som nævnt letlæseligt og holder sig nede på jorden uden for mange snørklede sætninger og beskrivelser, og stadigvæk formår Knudsen at levere en krybende stemning, der nok skal få hårene til at rejse sig på nakken af de fleste.

Nogle læsere vil nok græmmes over sproget, der er meget ungdommeligt og til tider minder om det, man ellers finder i skolebøger til børn og yngre teenagere. Men selvom man måske ikke har det nemt ved lige netop denne form for tekst (jeg var i starten heller ikke helt begejstret), så fungerer det, og da bøgerne er skrevet til et ungt publikum, vænner man sig hurtigt til Knudsens sprog.
Dette gør også, at man hurtigt sluger en bog som Pigen på loftet, og såvel unge som ældre læsere kan være med her.

Ingen overraskelser – men god underholdning

Persongalleriet er ikke videre dybt, men består af skabeloner, der gør det nemmere for unge læsere at identificere med hovedpersonerne, så hvis man vil have mere kød på persongalleriet, skal man lede andet sted. Men selvom personerne ikke er videre dybe, så fungerer de her i første bog, og mon ikke der kommer lidt mere dybde i karaktererne, jo længere vi kommer hen i serien?

Bogens ca. 140 sider er let læste, og man keder sig ikke på noget tidspunkt, selvom man som garvet gyserfan nok ikke bliver videre overrasket over de ”uhyggelige” indslag som f.eks. lys der går ud, et spil Ånden i glasset og knirkende gulve. Dog virker slutningen lidt som et antiklimaks; den er lidt hurtigt overstået, hvilket er en skam, da Pigen på loftet ellers sagtens kunne have sneget sig op på 5 stjerner herfra.

Hjemsøgt 1: Pigen på loftet er venligst stillet til rådighed af Gyldendal.

4 stjerner
Titel: Hjemsøgt 1 – Pigen På Loftet
Forfatter: Line Kyed Knudsen
Forsideillustration: Marlene Diemar Sherar
Forlag, år: Gyldendal, 2013
Format: Paperback
Sideantal: 144

Anmeldt i nr. 96 | 13/10/2013

Stikord: Spøgelser, Ungdomsgyser

Skriv et svar

Your email address will not be published.