D-War

3 minutters læsetid
D-War

Det er ved at være to år siden, jeg første gang så en trailer for D-War. Det eneste den indeholdt var mægtige væsner, drager og slanger, der kæmpede mod militæret. Det jeg specielt hæftede mig ved var, at der var spændt missiludstyr på ryggen af nogle af væsnerne, og så var der ellers monsterkamp. Nu er filmen udkommet på DVD herhjemme. På sin vej til det danske marked har den haft en stor indtjening, bl.a. i USA.

Kæmpeslanger

Burakis hær klar til angreb
Burakis hær klar til angreb.

En gammel koreansk legende fortæller om store slanger, der lever rundt om i verden. Her tænkes ikke på slanger i Anakondastørrelse, men slanger der er flere hundrede meter lange og har et gab, så de kan sluge en elefant uden problemer. Hvis én af disse mægtige slanger kommer i besiddelse af Yuh Yi Joo-kraften, vil den kunne omdanne sig til den himmelske drage. En god slange vil bruge denne kraft til at beskytte universet, mens en ond drage vil bruge den til at ødelægge verden.

Hver femhundrede år vil der fødes denne kraft i en kvinde på hendes 20 års fødselsdag. Sidst dette skete, blev krigeren Hama sendt ud for at beskytte kvinden, så kraften ikke skulle blive erobret af den onde slange Buraki. I jagten på Yuh Yi Joo kom Buraki med en hær bestående af forskellige dragevæsner, hvoraf nogle af dem var de omtalte væsner, der havde missiludstyr spændt på ryggen, og intet blev sparet i jagten på Yuh Yi Joo. Kvinden der indeholdt kraften og Hama var blevet forelsket i hinanden, men valgte at gå i døden sammen for at Buraki ikke skulle få kraften.

Here we go again

Selvom slanger ikke kan klatre som King Kong, kan de sagtens komme til toppen af skyskrabere
Selvom slanger ikke kan klatre som King Kong, kan de sagtens komme til toppen af skyskrabere.

I nutiden skal journalisten Ethan dække en historie om nogle ødelæggelser i en del af Los Angeles. Der er noget ved disse ødelæggelser, der får ham til at tænke på den koreanske legende, som han fik fortalt som barn af en gammel antikhandler. Antikhandleren påstår, at han selv var til stede for 500 år siden, hvor slaget sidst stod, og at Ethan er en genfødt Hama.

Ethan har ikke troet på historien, men de nye begivenheder får det til at se ud, som om den gamle mand havde ret. Ethan begynder at lede efter kvinden Sarah, der er den nye bærer af Yuh Yi Joo-kraften. Han finder hende, men samtidig er Buraki og hans hær også vendt tilbage til Jorden, og han har ikke tænkt sig at lade noget stå i vejen for, at han skal få fat i Yuh Yi Joo-kraften. At denne kæmpeslange og hans hær ikke lader noget stå i vejen for sig får storbyen at mærke, lige som det skal være i en ordentlig monsterfilm.

Gode effekter

Sarah og Ethan stirrer Buraki i øjnene
Sarah og Ethan stirrer Buraki i øjnene.

Effekterne i D-War er godt lavet, og de forskellige store bæster, slanger og drager fungerer rigtigt godt. Det gælder også for de mange kampscener, hvor kamphelikoptere kæmper mod små flyvende drager, mens de store firbenede væsener med missiludstyret kæmper mod militæret i Los Angeles’ gader.

De små drager er stadig farlige
De små drager er stadig farlige.

Første gang man ser Burakis hær, mindede den mig om Gunganhæren i Star Wars Episode I: The Phantom Menace (1999), men i D-War er de langørede sludrechatoller skiftet ud med rustningsklædte krigere, og i stedet for at skyde med strømfyldte vandbobler er det missiler, der flyver igennem luften. Inspirationen til disse scener ser også mere ud til at være hentet i Ringenes Herre-filmene (2001, 2002, 2003) end i Star Wars.

Historien er måske lidt tynd, men til gengæld står den på intet tidspunkt i vejen for handlingen, hvilket er samme opbygning, som i de fleste af Godzilla-filmene. Filmen glemmer ikke, hvad den er: En monsterfilm der skal vise forskellige typer kæmpevæsner, der smadrer en by. En kærlig tanke går da også til King Kong, da en af de enorme slanger har smyget sig op omkring en stor bygning og fra toppen af den kæmper imod kamphelikoptere.

Glimrende monsterfilm

Helikopter vs. drage
Helikopter vs. drage.

D-War er en stort opslået koreansk monsterfilm, hvilket også blev forsøgt i 1999 med filmen 2001 Yonggary (også kendt som Reptillian). Dengang, som nu, var det Hyung-rae Shim, der stod bag manuskript og instruktion.

Hvor 2001 Yonggary kun bør ses for den morskab, som dens dårlige historie, skuespil, handling, kostumer og animationer kunne give (der er rigeligt at grine over i den film), så er D-War faktisk en glimrende monsterfilm, som ingen, der holder af denne genre, bør snyde sig selv for. Desværre er der ikke noget ekstramateriale med på DVD’en, så i stedet for at se endnu en dokumentar om computeranimatorernes arbejde, kan man bruge tiden til at se filmen en ekstra gang.

D-War er venligst stillet til rådighed af Pan Vision.

4 stjerner
Titel: D-War
Instruktør: Hyung-rae Shim
Manuskript: Hyung-rae Shim
Cast: Jason Behr (Ethan Kendrick), Amanda Brooks (Sarah Daniels), Robert Forster (Jack), Craig Robinson (Bruce), Aimee Garcia (Brandy), Chris Mulkey (Agent Frank Pinsky)
Producere: James B. Kang (producer), Hyung-rae Shim (executive producer)
Foto: Hubert Taczanowski
Klip: Timothy Alverson
Musik: Steve Jablonsky
Spilletid: 103 minutter
Aspect ratio: 2.35:1 anamorphic widescreen
Lyd: Dolby Digital 5.1
Sprog: Engelsk
Undertekster: Dansk, svensk, norsk
Produktionsland, år: Sydkorea, 2007
Produktionsselskaber: Younggu-Art Movies
Distributør (DVD): Pan Vision (DK)
Udgave/region: 2

Anmeldt i nr. 28 | 13/02/2008

Stikord: Kæmpemonstre

Skriv et svar

Your email address will not be published.