Cover Story: The DC Comics Art of Brian Bolland

2 minutters læsetid
Cover Story: The DC Comics Art of Brian Bolland

En af mine yndlingstegneseriealbums er Batman: The Killing Joke (1988), skrevet af Alan Moore og tegnet af Brian Bolland. Moores skelsættende Batman-historie vakte stor opmærksomhed blandt tegneseriefans, ikke alene på grund af den geniale historie, men også Bollands dystre tegninger, der havde en filmisk kvalitet over sig.

Instruktørerne Tim Burton og Christopher Nolan har begge brugt Batman: The Killing Joke som inspiration til deres Batman-filmfortolkinger. Bollands særlige og deltaljerige streg i Batman: The Killing Joke har scoret ham en masse fans gennem årene inklusive mig selv. Han tegner efter min mening den bedste Joker overhovedet; en karakter som han i øvrigt selv er glad for at tegne.

Sammen med tegneserieforlaget DC Comics har Brian Bolland skabt en stor bog, der viser hans imponerende karriere på DC – hovedsageligt som forsidetegner. Bogens titel refererer da også til dette forhold.

En af de bedste forsidetegnere fra DC Comics

Før jeg kommer nærmere ind på indholdet af Cover Story: The DC Comics Art Of Brian Bolland, vil jeg her lige give en kort introduktion til den talentfulde tegner.

Brian Bolland (født 1951) startede med at lave undergrundstegneserier i sine unge dage, inden han endte med at tegne nogle serier for det engelske tegneseriemagasin 2000 AD, som blandt andet udgiver kulttegneserien Judge Dredd.

Ligesom mange andre tegneserietalenter fra England, fik det amerikanske forlag DC Comics øjnene op for Bollands talent. Det var på det samme tidspunkt, folk som Alan Moore, Neil Gaiman, Dave McKean og Grant Morrison startede en bølge af alternative tegneserier i slutningen af 1980’erne, udgivet af DC Comics, der satte nye standarder for tegneseriemediet.

Siden da har Bolland tegnet den ene fremragende forside efter den anden, og netop det arbejde bliver der som nævnt sat fokus på i Cover Story: The DC Comics Art Of Brian Bolland.

En tryllekunstners tricks

Bolland står for al teksten i Cover Story: The DC Comics Art Of Brian Bolland. Alene hans introduktionstekst viser, at han er en tegner, der er yderst passioneret, og den passion bliver man som læser grebet af. Gennem hele bogen kommer Bolland med små og underholdende bag om-historier om de forskellige forsider, han har lavet inden for de sidste 20 år.

Han kommer godt omkring sine metoder, for ligesom kollegaen Dave McKean er Bolland også en af de tegnere, der kan trylle med billedbehandlingsprogrammet Photoshop. Det er ret cool af manden, at han deler ud af sine visuelle tricks.

Bollands forsider i Cover Story: The DC Comics Art Of Brian Bolland er fra serier som Animal-Man, Batman, Wonder Woman, Green Lantern, The Flash, Camelot 3000, Superman, Robin, Doom Patrol, The Sandman, Vamps, Swamp Thing, The Invisibles, Zatanna, Jack of Fables og mange andre.

Er man vild med surrealisme, er der meget stof at hente i The Invisibles– og Jack of Fables-forsiderne, for de er fuldstændig vanvittigt lavet med deres skæve kompositioner. Man fristes til at tro, at Bolland har ladet sig inspireret af den spanske surrealist Salvador Dali. Og har man altid ment, at Wonder Woman så sexet ud, så tjek Bollands version af den hotte superheltinde. For hun ser fantastisk godt ud i Bollands streng.

En værdig bog

Cover Story: The DC Comics Art Of Brian Bolland er en fantastisk bog, der viser Bollands geniale forsider på en fed måde. Hans fans vil uden tvivl få et kick ud af bogen, men også almene tegneseriefans vil sætte stor pris på den.

Den er især god at have, hvis man har drømme om at få en karriere som tegneserietegner, for man kan lære uendeligt meget fra en mester som Brian Bolland.

6 stjerner
Titel: Cover Story: The DC Comics Art Of Brian Bolland
Forfatter: Brian Bolland
Udgivelsesår: 2011
Forlag: DC Comics
Format: Hardcover
Sideantal: 212 sider

Anmeldt i nr. 85 | 13/11/2012

Michael Larsen. Michael er 27 år gammel, bor i Ørbæk på Fyn og har en baggrund som webintegrator. Han har tidligere skrevet for onlinemagasinerne Connery.dk og OnFilm.dk. Michael er tosset med film, filmmusik, tegneserier og bøger, og han elsker at skrive om det for andre nørder som sig selv.

Skriv et svar

Your email address will not be published.