Mørkets Herskere

3 minutters læsetid
Mørkets Herskere

Langt de fleste forfattere til vampyrhistorier forsøger at tilføje noget nyt til genren og ikke blot lade dem forgå på et slot i Transsylvanien, beboet af en greve. Der kan imidlertid være langt imellem de store nyskabelser inden for genren, men for Steven Spruill er det lykkes med Mørkets Herskere (engelsk: Rulers of Darkness).

En anderledes vampyr

Vicekriminalkommissæren Merrick bliver kaldt ud til et mord på en kirkegård. Offeret er en ung kvinde, der har fået halsen flænset op og er blevet tappet for blod. Dette minder om nogle mord, som Merrick efterforskede for 12 år siden, uden at det dengang lykkedes ham at fange morderen. Hvis morderen er den samme, så er det ikke kun i 12 år, morderen har undgået Merrick, men nærmere i 500 år.

Merrick er nemlig en hæmofag; en vampyrlignede menneskerace, der lever af menneskeblod, men som ikke har nogle af de svagheder, som er kendt fra de typiske vampyrlegender. Træpæle og hvidløg har ingen virkning, og halshugges en hæmofag vil der kunne gå år, inden den halshuggede dør – og dette af mangel på føde! Sult er faktisk det eneste, der kan dræbe dem. Merrick har jagtet andre hæmofager igennem flere hundrede år, og for at dræbe dem har han begravet dem eller spærret dem inde, til de døde af sult.

Far vs. søn

Merrick blev skilt fra sin hæmofagsøn for 500 år siden. Da var Merrick selv flere hundrede år gammel, mens sønnen Zane kun var 18. Merrick tog Zane med på jagten på en hæmofag, der dræbte børn. De fangede morderen, bandt ham i et stort net og begravede ham. Denne oplevelse rystede Zane, og han kunne ikke se, hvorfor hæmofager ikke skulle udnytte at de er specielle.

Han begyndte at betragte mennesker som føde og kunne ikke følge Merricks had til den måde, som de lever på. Zane kender ikke til kærlighed til menneskeheden generelt eller til enkelte mennesker. Merrick har flere gange har været gift, men har samtidigt været nød til at foregive sin egen død og forlade sin familie, når han ikke længere kunne skjule, at han ikke ældes.

Merrick har for nyligt haft et forhold til lægen Katie, og sammen fik de en søn. Merrick havde dog ikke ønsket børn og afbrød forholdet, også fordi han endnu ikke helt var kommet sig over bruddet med sin sidste kone. Merrick elsker dog stadig Katie og kigger jævnligt uanmeldt og ubemærket forbi for at se til sønnen. Hæmofager har nemlig en evne til at udvide de blinde punkter, vi har i vores øjne, således de bliver usynlige for mennesker. Via tankernes kraft kan de sågar gå ind og styre blodstrømmen hos mennesker og derved bedøve og sågar dræbe dem.

Far, søn og barnebarn

Katie og Merrick bliver ført sammen igen, da de begge kommer til at arbejde på mordsagen. Katie er hæmatolog, og arbejder derfor med blodforskning. Hun bliver tilkaldt, da der på gerningsstedet er fundet blodspor af morderen. Desværre for Merrick var det ikke ham, der fandt disse spor, for så ville han kunne have dækket dem. En analyse af disse blodspor vil nemlig kunne føre til afsløringen af hæmofagerne, hvilket ikke må ske. Dette giver ham også besvær på anden vis, for selvom han ved, hvem morderen er, må han sikre, at der ikke er andre der finder ud af dette. Han er nødt til selv at fange og begrave Zane.

På hospitalet ligger Jenny; en 12-årig pige med leukæmi. Hun er en af Katies patienter, og til Katies store frustration er der ingenting, der ser ud til at hjælpe på Jennys tilstand. Merrick ved desværre godt, hvad der vil kunne kurere Jenny – han ved nemlig, det ikke er leukæmi, pigen lider af. Da han selv var 12, havde han samme symptomer og lå også for døden. Han blev dog kureret ved at drikke blodet af en mand, der blev dræbt foran ham.

Merrick er sikker på, at Jenny er hæmofag, men han vil hellere lade hende dø nu, frem for at lade hende vokse op til at blive en dræber, som han så siden skal jagte og begrave. Der er dog en ting ved Jenny, som hverken Merrick eller nogen anden ved. Hun er datter af Zane, og da dette går op for Zane, glemmer han for en kort tid sit hævntogt mod sin far for at redde sin datter. Nu er der også noget på spil for Zane, der vil beskytte Jenny fra Merrick, mens Merrick forsøger at besøge sin nye søn og Katie, samtidig med at et uundgåeligt opgør imellem far og søn nærmer sig.

Mørkets Herskere er en god vampyrfortælling, og den formår at bidrage med noget nyt til genren. Bogen kan klart anbefales.

4 stjerner
Titel: Rulers of Darkness
Forfatter: Steven Spruill
Forlag, år: St. Martin’s Press, 1995
hvid
Anmeldte udgave:
Titel: Mørkets Herskere
Forlag, år: Vinten, 2002
Format: Paperback
Sideantal: 314

Anmeldt i nr. 25 | 13/11/2007

Stikord: Vampyrer

Skriv et svar

Your email address will not be published.