Year of the Living Dead

2 minutters læsetid

Year of the Living DeadZombier er i vælten for tiden i popkulturen – og har efterhånden været det i lang tid. Alene tv-serien The Walking Dead (2010-) ser ud til at kunne fortsætte i det uendelige, også selvom den virker lidt død ind imellem (ha ha, red.).

Der bliver også stadig lavet masser af zombiefilm, både uhyggelige og komiske. Men der findes én zombiefilm, der stadig er populær selv efter mange år. Filmen er Night of the Living Dead (1968).

I 2013 kom en dokumentar om den klassiske zombiefilm med den passende titel, Year of the Living Dead, der på lidt over en time kommer ind på tilblivelsen af Night of the Living Dead og dens forsatte indflydelse på nutidens horrorfilm.

Historien om en klassisk horrorfilm

En animeret rekonstruktion af "bag om scenerne".
En animeret rekonstruktion af “bag om scenerne”.

Dokumentarens instruktør Rob Kuhns fortæller historien med en god kombination af scener fra Night of the Living Dead, animerede rekonstruktioner af “behind-the-scenes”-materiale, der er fint udført i sort/hvid, og spændende interviews med filmfolk.

Kuhns taler med George A. Romero, der efter alle disse år stadig kan fortælle om sin film med stor entusiasme og humor, og som bekendt blev Romero jo også ved med at lave zombiefilm – Dawn of the Dead (1978), Day of the Dead (1985), Land of the Dead (2005), Diary of the Dead (2007) og Survival of the Dead (2009).

George A. Romero fortæller.
George A. Romero fortæller.

Der er efter sigende en prequel på vej fra Romeros søn G. Cameron Romero med titlen Origins. George A. Romero kommer godt omkring om sin første zombiefilm, som blev lavet på et budget på blot 114.000 dollars! Flere af filmens skuespillere hjalp sågar til bag kulisserne med alt muligt. Der kan man tale om teamwork!

Year of the Living Dead kommer også ind på filmens indflydelse på filmhistorien og popkulturen. Kritikeren Elvis Mitchell fortæller om dengang, filmen blev set som en slags kommentar til de uroligheder, der opstod i 1960’erne, bl.a. i forbindelse med borgerrettighedskampen.

The Walking Dead-producenten Gale Anne Hurd er ikke bleg for at indrømme den inspiration, hende og Frank Darabont fik fra Romeros film, da de lavede deres zombieserie, der er baseret på den ligeså succesfulde tegneserie.

En af de mange bekendte, der spillede zombie.
En af de mange bekendte, der spillede zombie.

Har man aldrig set Romeros film, så er det en god idé at se den, før man ser Year of the Living Dead. For fans er det lidt sjovt at selve mesterværket ligger som ekstramateriale på DVD’en – fuldstændig omvendt rækkefølge!

God dokumentar om en klassiker

Year of the Living Dead er et godt eksempel på en god og præcis dokumentar, der går bag om en films tilblivelse. Den er tydeligvis lavet med hjertet, også selvom den ikke bringer noget nyt frem, som fans ikke vidste i forvejen.

4 stjerner

Titel: Year of the Living Dead
Andre titler: Birth of the Living Dead
Instruktør: Rob Kuhns
Cast: George A. Romero, Fred Rogers, H. Rap Brown , Mark Harris , Gale Anne Hurd, Chiz Schultz, Larry Fessenden, Jason Zinoman, Christopher Cruz, Elvis Mitchell
Producere: Rob Kuhns, Esther Cassidy, Larry Fessenden
Foto: Suprotim Bose, Rahsalih L. Campenni, Michael Grippo, Goro Toshima
Klip: Rob Kuhns
Musik: Brian Goss, Gary Pozner
Spilletid: 76 minutter
Aspect ratio: 1.85:1
Lyd: Dolby Digital 5.1
Sprog: Engelsk
Undertekster: Dansk, svensk, finsk, norsk
Produktionsland, år: USA, 2013
Produktionsselskaber: Glass Eye Pix, Predestinate Productions
Distributør (DVD): Another World Entertainment
Udgave/region: 2

Anmeldt i nr. 125 | 13/03/2016

Stikord: Dokumentar, Zombier

Michael Larsen. Michael er 27 år gammel, bor i Ørbæk på Fyn og har en baggrund som webintegrator. Han har tidligere skrevet for onlinemagasinerne Connery.dk og OnFilm.dk. Michael er tosset med film, filmmusik, tegneserier og bøger, og han elsker at skrive om det for andre nørder som sig selv.

Skriv et svar

Your email address will not be published.