Tim Burton: The Iconic Filmmaker and His Work

2 minutters læsetid

Tim Burton: The Iconic Filmmaker and His WorkInstruktøren Tim Burton hører til blandt verdens mest kultdyrkede filmskabere. Tit laver Burton visuelt unikke film om outsidere, og han er på mange måder selv en outsider trods sin succesfulde status i Hollywood.

For tiden er hans popularitet måske dalende, men i forhold til andre, langt mere anonyme filmskabere, skiller Burton sig fortsat ud på en måde, der gør hans film sjove at følge.

Min yndlingsfilm af Tim Burton er stadig det ikoniske hovedværk Edward Scissorhands (1990), der gjorde et stort indtryk på mig i teenageårene, hvor jeg som titelpersonen var en kontrast mine omgivelser, dog uden saksehænder!

Der findes mange bøger om Tim Burton, og jeg har her valgt at se på en af de nyere af slagsen, nemlig Tim Burton: The Iconic Filmmaker and His Work af filmjournalisten Ian Nathan.

Bogen, der er fra 2016, begynder med Burtons debutfilm Pee Wee’s Big Adventure (1985) og følger ham frem til Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children (2016). Efter den film har Burton til dato kun instrueret yderligere én film, Dumbo (2019), en live action-genindspilning af den klassiske Disney-tegnefilm af samme navn. Bogen dækker med andre ord hovedparten af Burtons karriere – indtil videre.

En samling essays

Nathan har valgt indledt sin bog med en tæt og præcis introduktion af Tim Burton som person. Den excentriske dreng der kom fra det banale forstadshjem i Burbank, Californien, med drømmefabrikken Hollywood som nabo.

En dreng som så mange B-film, tegnede dagen lang og legede på den lokale kirkegård. Han lavede små Super 8-kortfilm med sine venner og blev senere animator hos Disney, men desværre i en periode, hvor studiet havde problemer med kreativiteten.

Burton udnyttede dog perioden til at skabe de personlige kortfilm Vincent (1982) og Frankenweenie (1984), og det blev springbrættet til hans senere karriere som filminstruktør.

Resten af bogen går Nathan slavisk igennem Burtons omfattende filmografi med brede penselstrøg og uden så mange dybdegående detaljer. Mange af filmene har fælles kapitler, særligt Batman-filmene Batman (1989) og Batman Returns (1992), men også Mars Attacks! (1996) og Sleepy Hollow (1999), der hver repræsenterer de typer af film, Burton elsker.

Et helt specielt kapitel omfatter Burtons stop motion animation-produktioner The Nightmare Before Christmas (1993), Corpse Bride (2005) og Frankenweenie (2012), der har været med til at skabe innovationer inden for den gamle animationskunst og holde publikum interesseret i den. Forhåbentlig vil Burton skabe mere filmmagi via dukker engang i fremtiden.

En god ting i bogen er, at der bringes uddrag fra forskellige interviews, Burton har givet gennem årene, og til sidst i bogen er der en ret omfattende kildeliste, som er værd at nærstudere.

Der er mange billeder i bogen fra de mange film, men det havde været fint, hvis også nogle af Burtons tegninger havde været inkluderet, da de er med til at forme det burtonske look, der blandt andet tæller de mørke cirkler om øjnene på karakterer, de skæve og gotiske bygninger og brug af bolsjestribede mønstre.

En nogenlunde opsummering

Tim Burton: The Iconic Filmmaker and His Work giver en nogenlunde opsummering af Burtons film, dog uden at komme med nyere eller særlige indsigter om dem. Om ikke andet er bogen en oplagt gave til dem, der er begyndt at dyrke Tim Burton.

Ældre, mere garvede fans vil nok også synes godt om bogen, og om ikke andet inspirerer den til gensyn med filmene og vækker mange gode filmiske minder.

4 stjerner

Titel: Tim Burton: The Iconic Filmmaker and His Work
Forfatter: Ian Nathan
Forlag: Aurum Press
Format: Hardcover
Udgivelsesår: 2016
Sideantal: 176 sider

Anmeldt i nr. 182 | 13/12/2020

Michael Larsen. Michael er 27 år gammel, bor i Ørbæk på Fyn og har en baggrund som webintegrator. Han har tidligere skrevet for onlinemagasinerne Connery.dk og OnFilm.dk. Michael er tosset med film, filmmusik, tegneserier og bøger, og han elsker at skrive om det for andre nørder som sig selv.

Skriv et svar

Your email address will not be published.