The Lost Files of Sherlock Holmes: The Case of the Serrated Scalpel

3 minutters læsetid
The Lost Files of Sherlock Holmes: The Case of the Serrated Scalpel

Året er 1888, og Jack the Ripper spreder død og rædsel i Whitechapel-kvarteret. En dag findes et lig af en ung kvinde bag Regency-teatret i Mayfair-kvarteret, og det synes umiddelbart mystisk, at Jack the Ripper skulle slå til netop her.

Dog er Scotland Yards inspektor Lestrade overbevist om, at det er Jack the Ripper, der står bag, og derfor har han tilkaldt Sherlock Holmes til at kigge nærmere på sagerne. Sherlock Holmes er dog ikke så sikker på, at det er Jack the Ripper, der står bag, men er mere af den overbevisning, at nogen prøver at få det til at se ud som om, mordet er begået af ham.

Således ankommer Sherlock Holmes og Dr. Watson til gyden bag Regency teatret, hvor den unge skuespiller, Sarah Carroway, ligger skåret op. En hurtig undersøgelse af kroppen overbeviser ikke Sherlock Holmes om, at det er Jack the Ripper, der står bag mordet, og det er nu op til Holmes at løse mordgåden ved hjælp af klassisk detektivarbejde. Af hensyn til spillets spændende historie og gåder skal mere ikke afsløres her.

Inspireret af SCUMM-enginen

Titelskærm.
Titelskærm.

The Case of the Serrated Scalpel er et klassisk point-and-click adventure, hvor man i rollen som Sherlock Holmes besøger en række lokaliteter, hvori man har en række muligheder. Der er ting, der skal ses nærmere på med en lup, og mennesker der skal snakkes med. Som oftest leder undersøgelserne på en lokalitet til opdagelsen af en ny, som man så kan besøge og undersøge for spor eller informationer omkring mordet.

Sarah bliver myrdet.
Sarah bliver myrdet.

Interfacet er således direkte inspireret af SCUMM-enginen, der introduceredes i Maniac Mansion (1987), hvilket gør det muligt at interagere med de forskellige objekter eller individer, der befinder sig på stedet, og alt sammen fungerer det ganske efter hensigten.

Et plus i spillet er, at man ikke skal på pixeljagt som i så mange andre adventurespil. Selvfølgelig skal man undersøge skærmen med musen for at se, hvad der kan interageres med, men man støder ikke ind i, at man skal finde en bestemt bog på en kæmpe bogreol, eller at man skal aktivere netop én bestemt mursten i en stor væg.

Ret simple gåder

Hjemme hos Sherlock.
Hjemme hos Sherlock.

Et kritikpunkt er dog, at gåderne er ret simple, og man sidder således aldrig med et problem i mere end et par minutter. Gåderne løses typisk ved, at man taler med individer, og bruger objekterne på en ganske logisk måde. Der er ingen ulogiske gåder, hvor man f.eks. skal kombinere ting, der ikke rigtig giver mening.

Da gåderne desværre til tider er for lette, henvender spillet sig nok til nye eller kun lettere øvede adventurespillere. Dermed ikke sagt at The Case of the Serrated Scalpel er et kedeligt bekendtskab, for det er det bestemt ikke. Personligt synes jeg, at det var ganske underholdende.

Nydelig grafik og musik

Gerningsstedet.
Gerningsstedet.

Grafikken i spillet er pæn og nydelig, selvom spillet stammer fra 1992. Grafikken er stemningsfuld, og bringer mange minder tilbage om de gode gamle adventuredage. Når Sherlock Holmes fører en samtale, får man close ups af hovederne, således at man kan se ansigtets konturer og mimik; i øvrigt en feature der også er brugt i spillet Shadow of the Comet fra samme år.

Sherlock Holmes og Watson i teatret.
Sherlock Holmes og Watson i teatret.

Musikken er komponeret af selveste Rob Hubbard, der har lavet utallige melodier til computerspil, ikke mindst på Commodore 64, hvor han lavede sine vel nok bedste kompositioner såsom “Crazy Comets” og “One Man and His Droid”.

Nu skal man dog huske på, at musikken til PC’en i de tidlige halvfemsere ikke var videre fantastisk sammenlignet med f.eks. Amigaen, så musikken i The Case of the Serrated Scalpel lyder ikke vanvittig godt, men hører helt klart til en af de bedre kompositioner fra den tid. Hver lokalitet har sin egen musik, og stopper efter et minuts tid, så man ikke når at blive træt af den.

Samlet set er The Case of the Serrated Scalpel et ganske positivt bekendtskab, og det kan bestemt anbefales til alle adventurefans, der render rundt med en lille detektiv i maven. Husk dog på at spillet er forholdsvist nemt, så erfarende adventurespillere vil nok savne udfordring og kan således risikere at komme til at kede sig.

4 stjerner
Titel: The Lost Files of Sherlock Holmes: The Case of the Serrated Scalpel
Udvikler: Mythos Software Inc.
Udgiver, år: Electronic Arts Inc., 1992
Platform: DOS
Genre: Point-and-click adventure
hvid
Hvor får jeg fat i spillet?
The Case of the Serrated Scalpel kan findes på DJ OldGames eller Abandonia.
hvid
Spillet er også genudgivet på CD-ROM med digitaliseret tale, bedre soundtrack og grafik. Denne udgave kan sikkert opdrives på eBay eller andre online auktioner.
hvid
Hvordan får jeg spillet til at virke?
PC versionen virker uden problemer, hvis man benytter sig af DosBox. DosBox kan findes på Abandonia.

Anmeldt i nr. 11 | 13/09/2006

Stikord: Adventurespil, Jack the Ripper, London, Sherlock Holmes, Victoriatiden

Skriv et svar

Your email address will not be published.