The Invincible Iron Man: Extremis

2 minutters læsetid
The Invincible Iron Man: Extremis

Indenfor de sidste fem år har den klassiske Marvel Comics-figur Iron Man gjort sig særdeles godt på det store lærred med filmene Iron Man (2008), Iron Man 2 (2010), The Avengers (2012) og Iron Man 3 (2013) – især takket være Robert Downey Jr.´s fremragende portrættering af den narcissistiske rigmand/superhelt.

For ikke alene er det cool at se Iron Man i sin dragt, men også ude af dragten er han sindssygt underholdende. Både den første Iron Man og i særdelshed Iron Man 3 har hentet meget inspiration fra tegneserien The Invincible Iron Man: Extremis, som ser vi på i denne anmeldelse. Den er skrevet af den populære forfatter Warren Ellis og tegnet af den talentfulde tegner Adi Granov, der i øvrigt har været konceptuel designer på Iron Man-filmene.

Den mystiske Extremis-virus

En af Adi Granovs forsidetegninger.
En af Adi Granovs forsidetegninger.

En ny virus kaldet Extremis er blevet stjålet og brugt til at forvandle en almindelig lejemorder om til en koldblodig dræbermaskine udstyret med uhyggelige superkræfter. Skaberen af Extremis, Dr. Aldrich Killian har begået selvmord efter tyveriet, så hans samarbejdspartner Dr. Maya Hansen må søge hjælp hos sin gamle flamme, den rige våbenfabrikant Tony Stark, der også er superhelten Iron Man.

Idet Tony hjælper Maya, bliver han fristet af de enestående muligheder, der ligger i brugen af Extremis. Muligheden for at forbedre sin jerndragt og sig selv skal snart vise sig at være nødvendig, hvis han skal stoppe den nådesløse lejemorder…

En forrygende visuel læseoplevelse

Tony prøver Extremis.
Tony prøver Extremis.

The Invincible Iron Man: Extremis blev lavet som en slags reboot af Iron Man-tegneserien, der på et tidspunkt trængte til noget nyt, der kunne føre Marvel-figuren i en anderledes retning. Extremis udkom over seks numre i 2005-06 og denne udgivelse indeholder alle seks hæfter.

I Extremis er det i den grad lykkedes for Warren Ellis at skabe noget friskt med Iron Man. Han formår at skabe en personlig historie om Tony Stark, der reflekterer over sit liv som våbenfabrikant og om sin gidseloplevelse i Afghanistan, der førte til skabelsen af Iron Man. Alt dette er en opdatering af Iron Mans oprindelseshistorie og er gjort sådan, at nye læsere kan springe på. Så hvis man ikke har læst Iron Man før, så er The Invincible Iron Man: Extremis en god start for nybegyndere.

På det visuelle plan er The Invincible Iron Man: Extremis en forrygende læseoplevelse. Adi Granovs tegninger er intet mindre end fremragende og er lækre at se på. Hans design af Iron Mans dragt er genial og giver virkelig fornemmelsen af, den kunne bygges i virkelighedens verden.

Actionsekvenserne i The Invincible Iron Man: Extremis er forrygende skruet sammen. De fungerer nærmest som storyboards, og har uden tvivl været god, visuel inspiration til folkene bag Iron Man-filmene. En fed bonus i albummet her er Granovs forsidetegninger, der i sig selv er kunstværker.

Oplagt læsning efter Iron Man 3

Iron Man i aktion.
Iron Man i aktion.

Har man set Iron Man 3 i biografen (og det er rigtige mange, der har!), så er The Invincible Iron Man: Extremis oplagt læsning. Man har tydeligvis brugt ting fra tegneserien på en anderledes måde, men hvem siger også, at filmen behøver at følge historien punkt for punkt?

The Invincible Iron Man: Extremis er en fornem tegnserieudgivelse, der giver nyt liv til en superhelt, der sparker røv med stor stil.

6 stjerner
Titel: The Invincible Iron Man: Extremis
Forfatter: Warren Ellis
Tegner: Adi Granov
Forlag, år: Marvel Comics, 2007
Format: Paperback
Albumlængde: 160 sider
hvid
Udkom oprindelig i seks numre i serien Iron Man i 2005-2006 på forlaget Marvel Comics.

Anmeldt i nr. 92 | 13/06/2013

Stikord: Superhelte

Michael Larsen. Michael er 27 år gammel, bor i Ørbæk på Fyn og har en baggrund som webintegrator. Han har tidligere skrevet for onlinemagasinerne Connery.dk og OnFilm.dk. Michael er tosset med film, filmmusik, tegneserier og bøger, og han elsker at skrive om det for andre nørder som sig selv.

Skriv et svar

Your email address will not be published.