Strandhugg i somras

3 minutters læsetid
Strandhugg i somras

Jeg havde visse forventninger til den svenske film Strandhugg i somras (dansk: Sommer-sex i skærgården) fra 1972. For med sådan en dansk titel skulle man tro, at der ville være nogle sexscener eller bare noget, der mindede om det, men nej. Intet sex overhovedet! Kan man virkelig kalde en film for en sexploitationfilm, når den ikke har sexscener? Åbenbart ifølge bagsiden på DVD’en.

Ude i skærgården

Erik (Stellan Skarsgård).
Erik (Stellan Skarsgård).

Om sommeren arbejder den unge fyr Erik (Stellan Skarsgård) ved marinaen i skærgården og bruger sin fritid på sin hobby – amatørfotografering. Han falder for den smukke Sonja (Siv-Inger Svensson), men uheldigvis for ham er Sonja forlovet og skal snart giftes.

Selvom Sonja stadigvæk er i Eriks tanker, så kaster han sig ud i et erotisk eventyr med den modne Gudrun (Annie Birgit Garde), som er vild efter at score unge fyre. Det hele bliver noget rodet for Erik, da det viser sig at Gudrun er Sonjas mor…

Rodet skruet sammen

Annie Birgit Garde som Gudrun.
Annie Birgit Garde som Gudrun.

Strandhugg i somras er en sand rodebutik. Om fejlen ligger i manuskriptet eller i redigeringen er ikke til at blive klog på. Der skiftes meget mellem, hvem man følger – om det så er Erik, Gudrun eller Sonja. Deres situationer hænger meget løst sammen og er med til at forvirre og kede én halvt ihjel. Man kan godt have den mistanke, at filmens instruktør Mikael Ekman ikke havde nogen idé om, hvad han havde gang i.

Som nævnt i starten er der intet sex i filmen, og når der lægges op til en sexscene, kommer det aldrig så vidt. Ikke andet end kys og grams på nøgne, naturlige kvindekroppe. Ikke fordi at der skal gå porno i det, men lidt lir burde der havde været, og det havde uden tvivl livet filmen mere op.

Skarsgård som sexskuespiller

Sonja (Siv-Inger Svensson).
Sonja (Siv-Inger Svensson).

Jeg var totalt overrasket over at finde én af Sveriges bedste skuespillere, Stellan Skarsgård, i denne bagatel af en film. Men rollen som Erik var én af de allerførste roller i Skarsgårds efterhånden lange skuespillerkarriere og længe før hans fremragende gennembrudsrolle i Hans Alfredsons Den enfoldige morder (1982). Erik er bestemt ikke én af Skarsgårds bedste roller, men et eller andet sted skulle han jo starte.

Bagsiden af Gudrun.
Bagsiden af Gudrun.

Danske Annie Birgit Garde er en sand veteran indenfor erotisk lystspil med sin medvirken i de gamle Sengekants-film. Hun gentager nærmest sin gamle rolle som den modne, sexhungrende kvinde. Den eneste forskel er blot, at hun her taler svensk. Garde virker fræk og lystig, og der er god kemi mellem Skarsgård og hende i deres scener sammen.

Den populære svensktop-sangerinde Siv-Inger Svensson havde sin eneste filmrolle i Strandhugg i somras. Hun ser fantastisk godt ud som Sonja, og i et slideshow på DVD’en kan man se nogle lækre billeder med hende. Man forstår Eriks interesse for Sonja, dog kommer man ikke meget ind på det, og troværdigheden i deres kærlighed til hinanden kan ligge på et meget lille sted.

Bonusfilm: The Intruders

Fra 'The Intruders'.
Fra ‘The Intruders’.

Sexscener finder man til gengæld mange af i DVD’ens bonusfilm, The Intruders (1974), instrueret af Torgny Wickman. Filmen blev aldrig vist i de svenske biografer og blev i stedet solgt til eksport. Til DVD’en har Another World Entertainment måtte bruge en engelsk VHS-kopi, hvilket man kan se på The Intruders‘ slidte billedside. Den er ikke bedre end Strandhugg i somras, men er dog en smule mere underholdende.

I The Intruders spiller Skarsgård en poet, der bor hos sine forældre på et stort gods. Mens faderen har travlt med arbejde, har moderen travlt med sine utallige sidespring. Men så kommer der et par forbi, der vil afpresse hende, og det bliver starten på noget af en sexkarrusel.

Desværre kedelig

Strandhugg i somras er desværre en kedelig film, der irriterer med sin dårlige handling og seriøse mangel på sexscener. At man ikke udnyttede den dejlige, svenske skærgårdsstemning på en mere erotisk måde er mig en gåde.

Strandhugg i somras er venligst stillet til rådighed af Another World Entertainment.

2 stjerner
Titel: Strandhugg i somras
Dansk titel: Sommer-sex i skærgården
Instruktør: Mikael Ekman
Manuskript: Mikael Ekman, Henry Sidoli
Cast: Stellan Skarsgård (Erik), Annie Birgit Garde (Gudrun), Siv-Inger Svensson (Sonja), Monika Ekman (Gittan), Linda Lidbrink (Ven)
Producere: Arne Brandhild (producer)
Foto: Arne Brandhild, Dan Myhrman
Klip: Ingemar Ejve
Musik: Claes Dieden
Spilletid: 88 minutter
Aspect ratio: 1.66:1
Lyd: Dolby Digital
Sprog: Svensk
Undertekster: Dansk, norsk, finsk
Produktionsland, år: Sverige, 1972
Produktionsselskaber: Rang-Film (Brandhild)
Distributør (DVD): Another World Entertainment
Udgave/region: 2

Anmeldt i nr. 62 | 13/12/2010

Michael Larsen. Michael er 27 år gammel, bor i Ørbæk på Fyn og har en baggrund som webintegrator. Han har tidligere skrevet for onlinemagasinerne Connery.dk og OnFilm.dk. Michael er tosset med film, filmmusik, tegneserier og bøger, og han elsker at skrive om det for andre nørder som sig selv.

Skriv et svar

Your email address will not be published.