Michael Lillegaard Larsen
Ingen kommentarer

Splice

Splice
Decrease Font Size Increase Font Size Tekst Print denne side

Splice er en spændende Frankenstein-inspireret sci fi-horrorfilm, der sætter ens tanker i gang om gensplejsning, samtidig med at den fascinerer med sit originale monster, der spilles fremragende af Delphine Chanéac.

Instruktøren Vincenzo Natali er en stor fan af science fiction-genren. Det har han vist med sine film Cube (1997), Cypher (2002), Nothing (2003) og her igen med Splice (2009), der tager udgangspunkt i gensplejsning – et emne som i vores tid ikke er ren science fiction.

Splice er produceret af Guillermo Del Toro, men selvom Del Toros navn står på forsiden af Splice-DVD’en, så er Splice i høj grad Natalis film.

To forskere og et monster

Forskerparret Clive Nicoli (Adrien Brody) og Elsa Kast (Sarah Polley) udvikler hybrider ved at splejse gener fra forskellige dyr sammen for at skabe nye former for medicin. Efter et gennembrud med deres forskning, kaster de sig ud i et endnu større og ambitiøst eksperiment – nemlig at skabe hybrider med brug af menneske-DNA!

I al hemmelighed skaber Clive og Elsa væsenet Dren (det amerikanske ord for nørd – bare stavet bagfra), som ligner den perfekte krydsning mellem menneske og dyr. Clive vil gerne stoppe eksperimentet i tide, men Elsa udvikler stærke følelser for Dren og betragter sig selv som dets mor. I lynets hast udvikler Dren sig fra at være en lille pige til en fuldvoksen kvinde og viser sig at have nogle særlige, genetiske egenskaber, der kommer fuldstændig bag på hendes skabere.

Et fantastisk monster

Selvom Adrien Brody og Sarah Polley er rigtige gode i deres roller, så må man sige, at stjernen i Splice er franske Delphine Chanéac som Dren. Ved hjælp af en fantastisk kombination af computereffekter og makeup leverer Chaneac et overbevisende portræt af et væsen med følelser som et barn, samtidig med at hun ind imellem er ret uhyggelig, når hun er vred. Oprindelig ville Natali lave Splice for mere end ti år siden, men han følte ikke, at teknologien var klar på det tidspunkt.

Filmens primære fokus ligger i at skildre pseudo-familieforholdet mellem Dren og hendes skabere på en troværdig måde, og det er med til at gøre Splice anderledes end andre Frankenstein-inspirererede værker. Samspillet mellem skuespillerne er perfekt, men der hvor filmen ender er i den sædvanlige og uundgåelige konfrontation mellem skaberne og deres skabning. Når nu filmen var frisk med sine idéer fra starten af, er det en smule ærgerligt, at den ikke går egne veje hen imod slutningen.

Tankevækkende sci fi-horror trods klichéer

Splice har spændende idéer med sine videnskabelige teorier om gensplejsning, som får én til at tænke på de enestående muligheder og ikke mindst de risici, der er forbundet med det emne. Havde Natali blot undgået de sædvanlige sci fi-horror-konventioner, så havde Splice været en unik film.

4 stjerner

Titel: Splice
Instruktør: Vincenzo Natali
Manuskript: Vincenzo Natali, Antoinette Terry Bryant, Doug Taylor
Cast: Adrien Brody (Nicoli), Sarah Polley (Elsa Kast), Delphine Chanéac (Dren)
Producere: Steven Hoban (producer), Yves Chevalier (executive producer), Franck Chorot (executive producer), Sidonie Dumas (executive producer), Susan Montford (executive producer), Don Murphy (executive producer), Christophe Riandee (executive producer), Guillermo del Toro (executive producer)
Foto: Tetsuo Nagata
Klip: Michele Conroy
Musik: Cyrille Aufort
Spilletid: 104 minutter
Aspect ratio: 1.85:1
Lyd: Dolby Digital 5.1
Sprog: Engelsk
Undertekster: Dansk, svensk, finsk, norsk
Produktionsland, år: Canada/Frankrig, 2009
Produktionsselskaber: Gaumont, Copperheart Entertainment, Dark Castle Entertainment, Senator Entertainment Co.
Distributør (DVD): Midget Entertainment
Udgave/region: 2

Anmeldt i nr. 81 | 13/07/2012

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *