Shadow of the Comet

4 minutters læsetid
Shadow of the Comet

Vi skriver 1834. Den respekterede videnskabsmand Lord Boleskin rejser til den lille afsidesliggende fiskerby Illsmouth i New England. Lord Boleskin har forinden sit besøg studeret okkulte værker, og formålet med besøget er at observere Halleys komet. Lidet kunne han vide, at han den nat kometen passerede, ville blive skingrende sindssyg og efterfølgende blive indlagt på St. Andrew Hospital.

Navnet Boleskin er i øvrigt en sjov reference fra spildesignernes side, idet Boleskine (med e) er navnet på det hus i Skotland hvor den berømte “satanist” Aleister Crowley boede mellem 1899 og 1913. Crowley kaldte sig i øvrigt også Lord Boleskin (uden e).

Investigation i Illsmouth

Kometen passerer fyrtårnet i Illsmouth
Kometen passerer fyrtårnet i Illsmouth.

Ved spillets begyndelse er der gået 76 år – vi skriver nu 1910 – og Halleys komet er endnu engang ved at passere jorden. Som spiller skal man i form af journalisten Howard T. Parker, der er ansat ved en engelsk videnskabelig avis, rejse til Illsmouth for at finde ud af hvad der egentlig skete den nat for så mange år siden, og samtidig tage nogle fantastiske billeder når kometen passerer.

Parker
Parker.

Velankommet på havnen i udkanten af Illsmouth, tre dage før kometen passerer, bliver Parker modtaget af byens borgmester A. Arlington samt Dr. Cobble. Parker skal være logerende hos Dr. Cobble under opholdet i byen. Allerede under den indledende tale med borgmesteren og den kære doktor (her kan det anbefales, at man spiller cd-rom versionen med speech-pack) får man fornemmelsen af, at noget ikke er helt som det bør være, og som man gradvist taler med indbyggerne, udforsker byen og den omkringliggende skov, oplever vores hovedperson mange forstyrrende og gruopvækkende ting.

Byen Illsmouth er lille, men har en købmandsbutik, apotek, postkontor, arkiv, skummel kirkegård, afsidesliggende fyrtårn og en bodega kaldet The Dead Horse Tavern. Alle lokaliteter fungerer fint i det lille bybillede og er med til at skabe mere dybde i spillet, idet man får et større kendskab til selve Illsmouth og dens indbyggere.

Med Vincent Price og Jack Nicholson

Dr. Cobbles udseende er baseret på Vincent Price
Dr. Cobbles udseende er baseret på Vincent Price.

I spillet er der “cameos” af forskellige kendte for hvem horrorgenren ikke er ukendt. Vincent Price har lagt ansigt til Dr. Cobble, Jack Nicholson er at finde på byens bodega som Nathan Tyler, og selveste H.P. Lovecraft giver den som Mr. Underwood.

Forløbet i spillet strækker sig over de tre dage man opholder sig i Illsmouth. Som tiden skrider frem finder vores modige journalist ud af at en kult (selvfølgelig) har planlagt at vække de gamle guder til live igen når Halleys komet passerer Illsmouth. For at forpurre dette må Parker tage kampen op mod den onde kult, og noget der er endnu værre!

Forrygende stemning og følelse af frihed

Nathan Tylers udseende er baseret på Jack Nicholson
Nathan Tylers udseende er baseret på Jack Nicholson.

Stemningen i Shadow of the Comet er ganske forrygende. Enhver fan af rollespillet Call of Cthulhu vil elske den lille skumle by og dens indbyggere. Spildesignerne har prøvet at få Illsmouth til at fremstå ganske levende ved at lade indbyggere gå rundt i den lille bys gader, ved at købmandsbutikken har lukket på bestemte tider af døgnet osv. Alt sammen fungerer ganske udmærket og er med til at forbedre helhedsindtrykket af spillet.

Man føler, at man som spiller har en god portion frihed til at gøre lige, hvad man har lyst til. Som plottet strammer til forsvinder friheden dog så småt, hvilket er ganske ok, da man på dette tidspunkt i spillet har en ganske klar fornemmelse af, hvad der skal gøres, og derfor ikke har lyst til at gå på yderligere opdagelse.

Spillet er et Horror Adventure, og sværhedsgraden tenderer til middel, men selv garvede adventure-spillere bliver til tider udfordret. Der er især et puzzle, som kan give selv de mest rutinerede grå hår i hovedet. Man skal fremkalde billeder, og man har mange forskellige væsker at gøre godt med. Disse væsker skal nu blandes i den rigtige rækkefølge, og kun én kombination er den rigtige.

Forældet, men nydelig, grafik

Den skumle gravers hus
Den skumle gravers hus.

Selvom spillet er helt tilbage fra 1993 og grafikken selvfølgelig er ganske forældet, er den dog stadig ganske nydelig, og ser man på spillet med datidens øjne, var det grafisk set et godt stykke over middel. Close-ups af de forskellige indbyggeres ansigter ved samtaler fungerer ganske godt, da det i selve spillet er umuligt at se, hvordan de forskellige individer egentlig ser ud.

Styringen foregår via tastatur, men i 1994 kom en CD-rom version af spillet, hvor det blev muligt at bruge musen. Det har dog ikke gjort styringen bedre, og man vil til enhver tid stadig foretrække tastaturet.

Med udgivelsen af CD-rom versionen af Shadow of the Comet blev der tilføjet en speech-pack, hvilket kun gør spillet bedre. Alle personer i spillet har mere eller mindre skumle stemmer der kun er med til at øge den ubehagelige stemning i spillet. Med til CD-rom versionen hører også det lille program A visit to the Lovecraft museum, hvor man kan få en nærmere beskrivelse af okkulte billeder og artefakter. En underholdende lille detalje.

Løseligt baseret på Lovecraft

Mayor Arlington
Mayor Arlington.

Holdet bag Shadow of the Comet har baseret spillet på baggrund af to af Lovecrafts noveller nemlig, The Shadow Over Innsmouth (1931) og The Dunwich Horror (1929). Spillets historie har dog ingen rigtige fællestræk med novellerne andet end at navnet Illsmouth minder forfærdeligt meget om Innsmouth og er en fiskerby.

Under udviklingen af Shadow of the Comet ændredes navnene på personerne i spillet. F.eks. hed Parker førhen Carter. Juggs hed Ruggs og byen skulle oprindeligt have haft navnet: Isthmuth. Prøv at udtale dette på en tilpas uhyggelig måde.

Alt i alt er Shadow of the Comet et ganske glimrende spil som enhver kender af rollespillet Call of Cthulhu ikke bør snyde sig selv for. Historien er godt skruet sammen, og selvom spillet er gammelt, bør det ikke afskrække interesserede i at prøve det.

5 stjerner
Titel: Shadow of the Comet
Udvikler: Infogrames
Udgiver, år: Infogrames, 1993
Platform: Dos
Genre: Horror-Adventure
hvid
Hvor får jeg fat i spillet?
Internettet er selvfølgelig et godt sted at lede. Der findes utallige Abandonware-sites som har spillet liggende så man kan downloade det. Et godt sted at lede er: Home of the Underdogs.
hvid
Et andet godt alternativ, hvis man kunne tænke sig CD-udgaven med speech-pack, er at lede på eBay, hvor man med stor sandsynlighed kan finde en brugt udgave af spillet.
hvid
Hvordan får jeg spillet til at virke?
Spillet virker, pga. sin alder, ikke under WindowsXP. Det er nødvendigt at downloade et lille program kaldet Dosbox, hvori spillet kører uden problemer. Dosbox kan findes på: Abandonia.

Anmeldt i nr. 1 | 13/11/2005

Stikord: Cthulhiana, H.P. Lovecraft, Okkultisme

Skriv et svar

Your email address will not be published.