Michael Lillegaard Larsen
Ingen kommentarer

Pimp

Pimp
Decrease Font Size Increase Font Size Tekst Print denne side

Pimp er en søvndryssende mockumentary om den kriminelle underverden i London. Trods en frisk og lidt anderledes tilgang til stoffet, formår Robert Cavanahs debutfilm aldrig at gribe én.

Robert Cavanah er en populær herre i Skotland. Han er ikke bare skuespiller, men han er også manuskriptforfatter, instruktør og producent. Cavanah har medvirket i forskellige tv-serier som bl.a. EastEnders (1985-) og The Royal (Landsbyhospitalet, 2003-2011) – sidstnævnte serie har kørt på DR1.

Cavanah begyndte at lave film som instruktør med kortfilmene Soldier’s Leap (1999), Fish (2001) og Trumps (2001) og debutende med spillefilmen Pimp (2010).

Med Woody på rundtur

Et filmhold følger alfonsen Woody (Robert Cavanah) i en tilfældig uge af hans liv for at skabe en dokumentar, der viser Londons beskidte og kriminelle underverden på en ærlig måde. Men ugen udvikler sig dramatisk, da den kinesiske mafia spiller med musklerne over for Woodys grumme boss Stanley (Danny Dyer), som ikke er typen, man skal lave numre med.

Denne konflikt er ikke det eneste problem, Woody slås med. Han prøver at finde en pige, der er sporløst forsvundet, samtidig med at han prøver at løse en sag om en snuff-film over nettet, der viser én af hans ludere blive brutalt voldtaget og myrdet…

Tam brug af mockumentary-stilen

Den falske dokumentargenre – kendt som mockumentary – tæller klassikere som Rob Reiners This is Spinal Tap (1984) og Peter Jackson og Costa Botes’ Forgotten Silver (1995), men Pimp når absolut ikke samme højder.

Pimp har som sådan en god idé med at lave en engelsk gangsterfilm på mockumentary-måden, og Cavanah gør et interessant forsøg på at vise publikum gangstermiljøet på en underfundig måde. Men det store problem er, at man som publikum ikke kommer tættere på de skæve gangstertyper, der i stedet ender med at fremstå som kedelige klichéer.

Værst er for eksempel Danny Dyers gangsterboss, som hverken er sjov eller farlig. Cavanah formår heller ikke at gøre sin alfons-rolle særlig interessant. Det er faktisk ærgerligt at se den fine mockumentary-metode blive brugt på sådan en sølle vis. Selvom der er mængder af vold og nøgne kvinder i Pimp, kan det ikke engang live filmen bare en smule op.

Fans af Peter Jacksons Lord of the Rings-trilogi (2001-2003) bliver måske chokerede over at se Billy Boyd (hobbitten Pippin i Lord of the Rings) i Pimp, og hvis det ikke var nok, så er filmen blandt andet produceret af Royd Tolkien – oldebarn af J.R.R. Tolkien. Jeg skal love for, at de gutter er langt væk fra Midgård!

Kedelig og træls

Den engelske filmanmelder Mark Kermode var alt andet end begejstret for Pimp, da han følte, at filmen er med til at give et glamourøst billede af organiseret kriminalitet i London, og filmen var nummer tre på hans personlige liste over dårlige film fra 2010.

Jeg mener nu ikke, at Pimp giver et glamourøst billede, for filmen er grum og beskidt, når det er nødvendigt. Mit store problem er mere, at filmen er kedelig, og den kommer ikke med noget nyt indenfor den engelske gangsterfilmgenre. Se hellere noget andet og bedre fra den kant.

Pimp er venligst stillet til rådighed af Another World Entertainment.

2 stjerner

Titel: Pimp
Instruktør: Robert Cavanah
Manuskript: Jon Kirby & Robert Cavanah
Cast: Robert Cavanah (Woody), Danny Dyer (Stanley), Billy Boyd (Chief)
Producere: Robert Cavanah (producer), Paul de Vos (producer), Crispin Manson (producer), Matthew Stradling (producer), Royd Tolkien (producer), Adam Betteridge (executive producer), Michael Cowan (executive producer), Hugh Morshead (executive producer), Sean O’Kelly (executive producer), Jason Piette (executive producer), David Rogers (executive producer)
Foto: Steve Annis
Klip: Rob Redford
Musik: Tom Hodge
Spilletid: 91 minutter
Aspect ratio: 2.35:1
Lyd: Dolby Digital 5.1
Sprog: Engelsk
Undertekster: Dansk, norsk, svensk, finsk
Produktionsland, år: UK, 2010
Produktionsselskaber: Coppola Productions, Jubilee Pictures, The Mews Post Production, Premiere Picture, Triple S Films
Distributør (DVD): Another World Entertainment
Udgave/region: 2

Anmeldt i nr. 82 | 13/08/2012

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *