Neverwhere

2 minutters læsetid
Neverwhere

Siden Neil Gaiman udgav sin sære og dystre fantasyroman Neverwhere i 1996, har den været fortolket på anderledes måder via forskellige medier. Den begyndte som en kort tv-serie, før den blev til en roman, men siden har den også været lavet som teater en del gange.

Tidligere på året (2013) har BBC Radio 4 lavet en radioteaterudgave med skuespillere som James McAvoy, Natalie Dormer, Benedict Cumberbatch og selveste Christopher Lee. En filmversion har der været rygter om i nogle år, men intet har endnu udviklet sig på den front, selvom en Neverwhere-film kunne være fedt!

I 2005 udgav DC Vertigo en tegneserieudgave over Neverwhere, skrevet af tegneserieforfatteren Mike Carey og tegnet af den populære tegner Glenn Fabry. Den udkom i ni numre i 2005-06 og blev senere samlet i en trade paperback. Det er den, vi ser på her.

Det samme plot – bare som tegneserie

En af Glenn Fabrys forsider.
En af Glenn Fabrys forsider.

Carey har før begået sig med Gaimans værker, for han skrev bl.a. serien Lucifer, der var en spin-off fra Gaimans Sandman-tegneserie. Da DC Vertigo kontaktede Gaiman om at lave en tegneserie baseret på Neverwhere, forslog Gaiman, at de tog kontakt til Carey, der i forvejen var fan af romanen.

I en introduktion fortæller Carey, at Gaiman samarbejdede med ham som en slags konsulent, og han lod Carey tage nogle friheder med fortolkningen af sin oprindelige tekst. Carey kalder tegneserien en jazzimprovisation over Neverwhere.

Plottet er stort set identisk med selve romanens plot, og en nærmere uddybning af det, kan I finde i vores boganmeldelse af Neverwhere. Hovedpersonen Richard Mayhew er i tegneserien blevet gjort til historiens fortæller, og på den måde får man det hele fra hans synspunkt. Historien går lige til sagen og går aldrig i stå. Til gengæld går den heller ikke for alvor i dybden med Gaimans utrolige fantasyunivers og dens eksotiske figurer, hvilket er en skam.

Glenn Fabrys fantastiske billedunivers

Door på flugt.
Door på flugt.

Den helt store attraktion ved tegneserieudgaven af Neverwhere er uden tvivl de mageløse tegninger af den ekstremt talentfulde Glenn Fabry. Han er kendt for sin hyperrealistiske streg, der kan bære mindelser om kollegaen Brian Bolland, men alligevel er Fabry sin helt egen.

Fabry begyndte sin tegneseriekarriere i 1985 med at lave tegninger og forsideillustrationer til de britiske tegneserier Slaine, Scatha, Crisis, Revolver og Deadline. Han brød igennem i den amerikanske tegneseriebranche med sine flotte forsider til DC Vertigo-serierne Hellblazer og Preacher og tegnede en historie til Gaimans tegneseriesamling The Sandman: Endless Nights.

Fabry formår at gøre Neverwhere-universet levende. Tegningerne bobler af visuelt overskud og er fyldt til randen med fede detaljer. Hans karakterdesign er perfekt – især romanens anden hovedperson Door ser fabelagtig ud! Hvis filmudgaven bliver til noget, burde filmskaberne hyre Fabry som designer. En fed bonus i Neverwhere-tegneserien er Fabrys flotte forsideillustrationer til de oprindelige udgivelser. De er kunstværker i sig selv.

Flot fortolkning

Carey og Fabrys Neverwhere-tegneserie er en god følgesvend til romanen. I tegneserieform bliver historien en tand for overfladisk, og hvis man gerne vil blive klogere på Gaimans univers, så læs hans roman tilligemed. Rent visuelt er tegneserien dog en total nydelse og er bestemt værd at anskaffe sig for fans af Neverwhere.

4 stjerner
Titel: Neil Gaiman’s Neverwhere
Forfatter: Mike Carey
Tegner: Glenn Fabry
Forlag, år: DC Vertigo, 2007
Format: Paperback
Albumlængde: 224 sider
hvid
Udkom oprindelig i ni numre i 2005-06 på forlaget DC Vertigo. Udkom som samlet album i februar 2007.

Anmeldt i nr. 95 | 13/09/2013

Michael Larsen. Michael er 27 år gammel, bor i Ørbæk på Fyn og har en baggrund som webintegrator. Han har tidligere skrevet for onlinemagasinerne Connery.dk og OnFilm.dk. Michael er tosset med film, filmmusik, tegneserier og bøger, og han elsker at skrive om det for andre nørder som sig selv.

Skriv et svar

Your email address will not be published.