Maskerade

2 minutters læsetid

MaskeradeDengang instruktøren Tobe Hooper lavede sin gyser The Texas Chainsaw Massacre (1974), skabte han ramaskrig med den kontroversielle historie om den groteske morder Leatherface og hans familie, der myrder unge, smukke mennesker. Siden dengang har mange gysere været mere eller mindre inspireret af Hoopers film (der blev selvfølelig også lavet en remake af den i 2003) – deriblandt Griff Fursts gyserfilm Maskerade (2010).

En gård med en mørk hemmelighed

Jennifer (Nikki Deloach).
Jennifer (Nikki Deloach).

Det unge studenterpar Jennifer (Nikki Deloach) og Evan (Stephen Colletti) stikker af fra det intense storbymiljø og køber en gammel gård langt ude på landet. De lokale beboere advarer parret mod at flytte ind, men de ignorerer dem og inviterer deres venner til at hjælpe til med indretningen.

Men selvfølgelig har gården en mørk hemmelighed, som de unge mennesker møder i form af en overnaturlig seriemorder, der er iført en maske af sine ofres hud…

Gyserklichéer i læssevis

Jennifer og Evan ser på gården.
Jennifer og Evan ser på gården.

Alle gyserklichéerne vælter ud af skabet i Maskerade. Man kender dem fra bl.a. Texas Chainsaw og Friday the 13th (1980). Unge, smukke mennesker, der ikke er de store skuespiltalenter – tjek! Et skummelt sted med en mørk og blodig hemmelighed – tjek! En stille, grotesk morder, der slår folk ihjel med kniv eller en økse – tjek! Jeg kunne blive ved, men jeg vil spare jer for resten. Sagt med andre ord – man finder intet nyt under solen i Maskerade.

Budgettet på Maskerade har været meget lille, og filmen gør intet for at skjule det – desværre! For det ser falsk ud i baggrunden, når der er close up-shots af Jennifer og Evan, mens de er ude at køre. Andre CGI-effekter, der involverer blodige situationer, er heller ikke gjort godt.

Lidt nøgenhed er der også i filmen...
Lidt nøgenhed er der også i filmen…

Make up-effekterne virker til gengæld efter hensigten – især de mange ansigtmasker, som den i øvrigt ikke-særligt-uhyggelige morder bruger undervejs i filmen, og stemningen i den dystre gård fungerer fint.

Som nævnt tidligere er skuespillet ikke særligt godt, men tøserne ser skønne ud, hvilken altid er et plus i gyserfilm af denne her type! I Maskerade ser man gamle B-films-veteraner som Treat Williams, Terry Kiser (den døde Bernie fra de tåbelige Weekend at Bernie’s-film, 1989 og 1993) og Michael Berryman der har sin kultstatus fra gyseren The Hills Have Eyes (1977), især pga. sit særlige udseende.

Hellere en original gyser, tak!

Morderen med de mange ansigter.
Morderen med de mange ansigter.

Mange af tidens gysere er desværre rene kopivarer af gyserfilm fra 1970’erne og 1980’erne. Bevares, man kan ikke altid forvente nye og banebrydende tendenser indenfor genren, men i disse tider burde man kunne finde på noget mere tidssvarende og originalt. Gysere der tager fat i de rædsler, der indtil videre præger dette århundrede. I stedet får vi sølle kopier som f.eks. Maskerade.

Maskerade er venligst stillet til rådighed af Another World Entertainment.

2 stjerner

Titel: Maskerade
Dansk titel: Mask Maker
Instruktør: Griff Furst
Manuskript: Griff Furst og Eric Miller
Cast: Nikki Deloach (Jennifer), Stephen Colletti (Evan), Terry Kiser (Mr. Peck), Anabella Casanova (Annette)
Producere: Kenneth M. Badish (producer, executive producer), Charlotte Gabler (producer), Daniel Lewis (producer), Ewerhard Engels (executive producer)
Foto: Andrew Strahorn
Klip: Matt Taylor
Musik: Nathan Furst
Spilletid: 90 minutter
Aspect ratio: 1.85:1
Lyd: Dolby Digital 5.1
Sprog: Engelsk
Undertekster: Dansk, svensk, finsk og norsk
Produktionsland, år: USA, 2010
Distributør (DVD): Another World Entertainment
Udgave/region: 2

Anmeldt i nr. 76 | 13/02/2012

Stikord: Rip-off, Slasher

Michael Larsen. Michael er 27 år gammel, bor i Ørbæk på Fyn og har en baggrund som webintegrator. Han har tidligere skrevet for onlinemagasinerne Connery.dk og OnFilm.dk. Michael er tosset med film, filmmusik, tegneserier og bøger, og han elsker at skrive om det for andre nørder som sig selv.

Skriv et svar

Your email address will not be published.