La noche de los girasoles

3 minutters læsetid
La noche de los girasoles

Den spanske film La noche de los girasoles (dansk: Det sjette bud) begynder, da en af indbyggerne i en lille by finder en hule, der måske kunne være et større system af grotter og dermed kunne indeholde værdifulde vægmalerier, som kunne tiltrække turister til området. Det ville igen betyde penge og arbejdspladser til en døende landsby. Derfor tilkalder byen nogle forskere, der skal undersøge grotten, og dermed bringe bedre tider til området.

Efter at have undersøgt hulerne og konkluderet, at der ikke var noget specielt interessant derved, bevæger de to forskere sig ned for at finde den enes kæreste. Men samtidig med at de undersøgte grotten, kæmpede hun en kamp på liv eller død med en voldtægtsmand. En kamp som hun kun overlever ved, at de to forskere dukker op. Synet af den forslåede, halvnøgne kæreste, får den ene af de to redningsmænd op i det røde felt, og den skyldige skal straks findes.

Inden de tre ved af det, er de fanget i en spiral af hævn, død, løgne og grådighed. Dette er kun oplægget for filmen, men da noget af det, der fungerer bedst i filmen er dens mange twists, vil jeg ikke afsløre mere af handlingen.

Interessant narrativ struktur

Nice try
Nice try.

Det mest spændende ved La noche de los girasoles er dog dens narrative struktur, hvor vi først møder en person, og følger denne et stykke vej, før så en anden person tager over, og vi følger denne.

I første afsnit af filmen følger voldtægtsmanden, og vi er dermed vidne til, hvorledes han ved et tilfælde kommer til den lille by, og hvorledes det er et tilfælde hvem der bliver hans næste offer. Da han må flygte fra den mislykkede voldtægt, stopper filmen op, og vi følger forskerne og deres grund til at være i byen samt deres reaktioner på voldtægtsforsøget på den enes kæreste.

Another try
Another try.

På denne måde følger vi x antal personer filmen igennem, der hver har betydning for den retning som La noche de los girasoles tager. Dette betyder samtidig, at det er svært at forudse, hvad der skal ske, for seeren ved ikke hvem af personerne, der bliver den næste, som bliver fulgt. Dette er helt klart et plus, og selvom denne måde at fortælle filmen på ikke er synderligt originalt, så virker det alligevel langt hen ad vejen.

Problemet er blot, at filmen mister momentum jo længere man kommer ind i den, og til sidst var jeg næsten ved at falde i søvn. Den bliver desværre lidt for kedelig og det store “rape and revenge”-tema der introduceres i starten, fortaber sig i problemerne ved at bo i en by hvor mange af de yngre borgere er flyttet eller godt på vej til at pakke kufferten. Dette er såre sympatisk og lokalbefolkningen er såmænd også godt skildret, men det bliver alligevel til for lidt. Hvilket helt klart er en skam, for filmen har mange plusser.

Aldrig helt gennemført

Denne gang med mere held
Denne gang med mere held.

Jeg nævnte før filmens narrative stil, men også atmosfæren, billederne og stemningen af et lille samfund i forfald virker rigtigt godt, men det bliver aldrig helt gennemført. Kunne filmen dog blot leve op til dens musik, den er nemlig ganske atmosfæreskabende og havde, for at være ærlig, fortjent en bedre film.

En eskalering af situationen
En eskalering af situationen.

Jeg ved godt at nogle måske vil påpege, at som anmelder for Planet Pulp, er man måske gået forkert ved at forvente en masse sleaze af denne film, og at den i stedet havde en masse andre temaer end netop voldtægten og den efterfølgende hævn. Jeg vil dog stadig mene, at når man sidder og ser en thriller, så skal ens øjne ikke falde i omtrent halvanden time inde i handlingen. Men kald mig bare gammeldags.

Når alt dette er skrevet, vil jeg dog alligevel foreslå, at du giver La noche de los girasoles en chance næste gang, du ædle læser, har lyst til en atmosfærefyldt thriller. Men forvent ikke, at komme til at se et mesterværk.

3 stjerner
Titel: La noche de los girasoles
Dansk titel: Det sjette bud
Engelsk titel: The Night of the Sunflowers
Instruktør: Jorge Sanchez-Cabezudo
Manuskript: Jorge Sanchez-Cabezudo
Cast: Carmelo Gomez (Estaban), Judith Diakhate (Gabi), Celso Bugallo (Amadeo), Manuel Moron (Vendedor), Marianio Alameda (Pedro), Vincente Romero (Tomas), Walter Vidarte (Amos), Cecareo Estebanez (Cecilio)
Producere: Enrique Gonsalez Macho (producer), Belen Bernuy (executive producer)
Foto: Angel Iguacel
Klip: Pedro Ribeiro
Musik: Krishna Levy
Spilletid: 118 minutter
Aspect ratio: 1.85:1
Lyd: Dolby Digital
Sprog: Spansk
Undertekster: Dansk
Produktionsland, år: Spanien, 2006
Produktionsselskaber: Alta Produccion, Canal+
Distributør (DVD): Midget Entertainment
Udgave/region: 2

Anmeldt i nr. 30 | 13/04/2008

Stikord: Hævn, Spanien

Skriv et svar

Your email address will not be published.