Justice League – Bog 1: Samling

3 minutters læsetid

Justice League - Bog 1: SamlingDC Comics-forfatteren og redaktøren Geoff Johns er kendt for at give de klassiske DC-figurer en ansigtsløftning.

Superman, Aquaman, Batman og andre helte har nydt godt af Johns’ skriverier. Han formår at give dem nyt liv, samtidig med at han bevarer de gamle traditioner. Han gjorde det i forbindelse med DC’s storstillende “The New 52”-event, alt sammen for at gøre det gamle DC-univers frisk igen.

Som det tit sker med superheltetegneserier, der trænger til et spark bagi, så bliver de rebootet, så nye læsere kan følge med.

Gamle fans reagerer med blandende følelser, i særdeleshed dem, der insisterer på at bevare de gamle historier. Men det er rart at få mulighed at skifte nyt bekendtskab med DC Comics´ superhelte-team.

Forlaget RW står for den danske udgivelse af Justice League – Bog 1: Samling, og det er den fine hardcoverudgivelse, vi kigger på her.

Superhelte mødes og håb opstår

Historien starter i en tid, hvor superhelte ikke er populære i starten, før dannelsen af Justice League. De bliver set ned på og bliver betragtet som ballademagere.

Batman er på solomission i sin egen by, hvor han jager et rummonster. Dog bliver han forstyrret af Green Lantern, der også er efter rummonstret.

Deres sammenstød ender med et heftigt slagsmål med selveste Superman, der ikke stoler dem. Men da rummonstret udløser en såkaldt “motherbox” og åbner en portal for sine artsfæller, må de umage helte kæmpe sammen.

Ind i kampen kommer den smukke kriger Wonder Woman, Atlantis’ frygtløse konge Aquaman og den hurtige Flash, alt imens en ny superhelt fødes. Hans navn er Victor Stone og under udløsning af en anden motherbox, bliver hans krop kraftigt beskadiget.

Hans far Silas putter ham i en højteknologisk robotkrop, og dermed er Cyborg født. Både han og de andre helte kæmper mod en større hær af monstre, der bliver anført af den grumme Darkseid, der vil overtage Jorden.

En actionfyldt oprindelseshistorie

Lige fra første side er der smæk for skillingen i Justice League – Bog 1: Samling. Johns’ tekst fokuserer på det actiondrevne plot, men til gengæld er der ikke de store karakter-øjeblikke trods den fine dialog mellem heltene.

Karakterøjeblikkene må vige for de store actionsekvenser, der bliver supergodt illustreret af den populære tegner Jim Lee.

Lee startede hos Marvel Comics, fik sit gennembrud på X-Men og var med til at gøre tegneserien et stort hit i 1990’erne. Hans tegnestil blev kopieret af mange tegnere.

Lee var blandt de eftertragte tegnere sammen med Todd McFarlane, Rob Liefeld og Erik Larsen, der forlod Marvel og skiftede deres eget forlag Image Comics. Han skabte sit eget superhelte-tegneserie Wildcats og Gen¹³, der umiddelbart på papiret mindede om hans arbejde på X-Men.

Lee forlod senere Image-forlaget og valgte at være tegner/med-redaktør hos DC Comics. Han tegnede de flotte miniserier Batman: Hush og Superman: For Tomorrow. Lee er fortsat hos DC.

Cool action og dramatisk figurtegning er Lees varemærker. Dem udnytter han til fulde her, når han tegner Justice League i aktion. Udtrykket “money shot” bliver tit brugt om dyre effekter på film, hvor man kan se, at der er gjort et stort arbejde med detaljerne, og Lees tegninger er spækket med money shots.

Hver en side bliver brugt effektivt. Lees faste rentegner Scott Williams gør et godt stykke arbejde med at gøre Lees intense streger faste. Man har mulighed for at se Lees blyantskitser til forsidetegningerne, før Williams udfører sin magi på dem. Farvelægningen er lækker og er med til at øge cool-faktoren.

Fin læsning

At læse Justice League – Bog 1: Samling føles som en fin erstatning for Justice League-filmen (2017), der burde have siddet lige i skabet ligesom Marvel Studios The Avengers (2012).

I stedet bar Justice League-filmen præg af Warner Bros’ forsatte usikkerhed med deres DC-superhelte, lige på nær Wonder Woman (2017), som var fantastisk.

Så er man fan af Justice League og var skuffet over filmen, så er Justice League – Bog 1: Samling en fin omgang læsning og erstatning. Man kan håbe på en bedre Justice League-film i den nærmeste fremtid. Indtil kan man heldigvis nyde de heltene i tegneserie-form.

4 stjerner

Titel: Justice League – Bog 1: Samling
Originaltitel: Justice League vol. 1: Origin
Forfatter: Geoff Johns
Tegnere: Jim Lee, Scott Williams
Forlag, år: Forlaget RW, 2015
Dansk oversættelse: Per Sanderhage
Format: Hardcover
Albumlængde: 176
hvid
Albummet indeholder de første seks hæfter i den rebootede Justice League-serie, der udkom på DC Comics i 2011-12.

Anmeldt i nr. 149 | 13/03/2018

Stikord: Superhelte

Michael Larsen. Michael er 27 år gammel, bor i Ørbæk på Fyn og har en baggrund som webintegrator. Han har tidligere skrevet for onlinemagasinerne Connery.dk og OnFilm.dk. Michael er tosset med film, filmmusik, tegneserier og bøger, og han elsker at skrive om det for andre nørder som sig selv.

2 Comments

Skriv et svar

Your email address will not be published.