Jim Henson’s Tale of Sand

1 minuts læsetid

Jim Henson's Tale of SandManden bag The Muppets-dukkerne, Jim Henson, døde alt for tidligt i begyndelsen af 1990’erne. Han var en sand visionær og efterladte en arv, der udover de herlige Muppets også tæller fantasyfilmperlerne The Dark Crystal (1982) og Labyrinth (1986) og effektselskabet Jim Henson’s Creature Shop.

Eksperimenterende kortfilm

Længe før han blev kendt for sin dukkemagi, lavede Henson en serie af abstrakte og eksperimenterende kortfilm, hvori han legede med filmmediets utallige muligheder. Efter noget tid begyndte Henson sammen med manuskriptforfatteren Jerry Juel at udvikle idéer til en abstrakt og surrealistisk spillefilm.

Et visuelt syretrip.
Et visuelt syretrip.

Titlen på manuskriptet var A Tale of Sand, og det handlede om det skrøbelige forhold mellem drøm og virkelighed. Henson og Juel prøvede at finde økonomisk støtte til deres filmprojekt i Hollywood, men blev mødt med et stort nej. A Tale of Sand løb, ironisk nok, ud i sandet, og Henson gik som bekendt hen og blev ”The Muppets-manden”, og resten er historie.

Længe efter Hensons død tog hans firma The Jim Henson Company med datteren Lisa Henson som leder, kontakt til tegneserieforlaget Archaia Entertainment og skabte A Tale of Sand som en grafisk roman med titlen Jim Henson’s Tale of Sand.

Et smukt illustreret syretrip

Tegneserien byder på et opfindsomt layout.
Tegneserien byder på et opfindsomt layout.

Jim Henson’s Tale of Sand har ikke et traditionelt handlingsforløb, så en beskrivelse af plottet er af begrænset værdi. Man følger blot en ung fyr, der bevæger sig igennem et klassisk westernagtigt landskab og kommer på afveje med de lettere sære personer, han møder.

At læse Jim Henson’s Tale of Sand er som et LSD-syretrip, uden at man behøver at tage stoffet! Ramón K. Pérez tegner med livlig fantasi og fortælleglæde. Idéen med at udvikle en ufærdig film om til en tegneserie er en oplagt mulighed, når nu de to medier er så tæt forbundet med hinanden. Layoutet har i hvert fald et filmisk præg over sig og giver tegningerne et fornemt episk look.

Surrealistisk tegneseriemagi

Jim Henson’s Tale of Sand er en flot hyldest til Jim Hensons fantasi, der viser en anden, ikke Muppets-relateret, side af hans talent. Man griber sig i at ønske, at selve filmen var blevet lavet, men mon ikke Henson havde syntes godt om alternativet her?

Er man til fritflyvende og kulørt surrealisme, så er Jim Henson’s Tale of Sand værd at tjekke ud.

5 stjerner

Titel: Jim Henson’s Tale of Sand
Forfatter: Jim Henson, Jerry Juhl
Tegner: Ramón K. Pérez
Forlag, år: Archaia Entertainment, 2011
Format: Hardcover
Albumlængde: 153 sider

Anmeldt i nr. 112 | 13/02/2015

Michael Larsen. Michael er 27 år gammel, bor i Ørbæk på Fyn og har en baggrund som webintegrator. Han har tidligere skrevet for onlinemagasinerne Connery.dk og OnFilm.dk. Michael er tosset med film, filmmusik, tegneserier og bøger, og han elsker at skrive om det for andre nørder som sig selv.

Skriv et svar

Your email address will not be published.