Michael Lillegaard Larsen
Ingen kommentarer

Inbred

Inbred
Decrease Font Size Increase Font Size Tekst Print denne side

Inbred er som at se en ultrablodig nyfortolkning af Straw Dogs og The Texas Chain Saw Massacre. Inbred er dog ikke nær så uhyggelig og tankevækkende.

InbredVi danskere er vant til at se noget af det hyggelige og idylliske engelske landsbyliv på tv i serier som den uendelige krimiserie Barnaby.

Men thrilleren Straw Dogs (1971) (dansk: Køterne) viste en helt anden grum og mørk side af den engelske countryside med nogle uhyggelige og væmmelige landsbytosser, der gjorde livet surt for storbyparret spillet af Dustin Hoffman og Susan George.

Det var ikke sidste gang, at man så den slags typer på film. I årene der fulgte var der blodtørstige og liderlige hillbillies i Deliverance (1972) (dansk: Udflugt med døden) og naturligvis den ultimative redneckfamilie i The Texas Chain Saw Massacre (1974) (dansk: Motorsavsmassakren).

Den engelske gyser Inbred (2011) er endnu en film, der giver landlivet et dårligt ry og er lavet af instruktøren/manusforfatteren Alex Chandon, der før har beskæftiget sig med det bizarre og det perverse i film som The Perv Parlor (1995) og Pervirella (1997).

Problemer med de lokale
De kommende ofre.

De kommende ofre.

Plottet i Inbred er meget simpelt. Fire rastløse, utilpassede unge og deres undervisere bruger en weekend ude på landet i landsbyen Mortlake i Yorkshire for at lære at begå sig bedre indenfor samfundets normer.

En uheldig episode med de lokale udløser imidlertid seriøse problemer, og det bliver starten på et grotesk mareridt, der går over deres forstand.

En efter en bliver de udsat for uhyrlige ting – udført af byens overhoved foran et live publikum bestående af perverse landsbytosser…

Sådan er Yorkshire ikke!
Et hæsligt publikum.

Et hæsligt publikum.

Inbred er filmet i Yorkshire, men det var ikke uden problemer for Chandon og hans hold. Mange af indbyggerne hørte nemlig om produktionen af filmen, og de var ikke glade for plottet. De var reelt bekymret for, at filmen ville ødelægge deres ry!

Det er selvfølgelig en overdreven bekymring fra deres side, da Inbred er så langt ude, at folk skal være ualmindelige dumme, hvis de tror på filmens tosser.

Inbred har ellers en udmærket første akt, der bygger på god stemning, der kunne byde på noget seriøs uhygge, men går efterhånden over og bliver en absurd tour de force gennem splat og torturscener, der virker som en parodi på Hostel (2005).

En af de klamme scener.

En af de klamme scener.

Splattereffekterne er både lavet som praktiske og digitale effekter, og man bemærker ret hurtigt forskellen på de to metoder. Nogle af dem fungerer ret godt, andre knap så godt. Sidstnævnte gælder hovedsagligt de digitale effekter. Det er altid bedre at bruge rigtigt teaterblod!

Skuespillerne er tydeligvis med på legen og gør det fint. Tosserne er virkelig frastødende – både i adfærd og udseende. Deres makabre shows formår faktisk at frastøde én, og jeg troede ellers at jeg havde en stærk mave!

Forstyrret fra start til slut

Inbred er ikke rigtig skræmmende. Den er mere i familie med den slags gysere, der vil frastøde snarere end skræmme. På det punkt fungerer filmen upåklageligt, om end det bliver trættede i længden.

Men uden at røbe for meget om slutningen, er det rart at se en gyser, der ikke tyr til nemme løsninger. Den er, hvad den er, og respekt for det. Men forventer man at blive bange, bliver man nok skuffet. Let kvalme er en anden sag.

Inbred er venligst stillet til rådighed af Another World Entertainment.

3 stjerner

Titel: Inbred
Instruktør: Alex Chandon
Manuskript: Alex Chandon, Paul Shrimpton
Cast: Jo Hartley (Kate), James Doherty (Jeff), Seamus O’Neill (Jim), James Burrows (Tim), Terry Haywood (Zeb), Nadine Mulkerrin (Sam), Chris Waller (Dwight), Neil Leiper (Gris), Derek Melling (Greg), Damien Lloyd-Davies (Rats), Mark Rathbone (Ron), Ted Metcalf (Mr. Fisher)
Producere: Margaret Milner Schmueck (producer), Michael Kraetzer (producer), Yazid Benfeghoul (producer), Joanne Mitchell (executive producer), Alex Chandon (executive producer), Paul Shrimpton (executive producer)
Foto: Ollie Downey
Klip: Oliver Griffin
Musik: Dave Andrews
Spilletid: 94 minutter
Aspect ratio: 2.35:1
Lyd: Dolby Digital 5.1
Sprog: Engelsk
Undertekster: Dansk, svensk, finsk, norsk
Produktionsland, år: England, 2011
Produktionsselskaber: New Flesh Films, Split Second Films
Distributør (DVD): Another World Entertainment
Udgave/region: 2

Anmeldt i nr. 125 | 13/03/2016

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *