Il racconto dei racconti

3 minutters læsetid

Il racconto dei racconti (Tale of Tales)Indenfor for de sidste par år har Hollywood givet os CGI-prægede eventyrfilm, der var baseret på gamle folkeeventyr som f.eks. de tarvelige og fantasiløse Snehvide-film Mirror Mirror (2012) og Snowwhite and the Huntsman (2012).

De film – og andre – manglede den kant og farlighed, der er i de oprindelige historier, og det har været anstrengende at se på.

Men ved Cannes-filmfestivalen sidste år kom italienske Matteo Garrones engelsksprogede eventyrfilm Il racconto dei racconti (engelsk: Tale of tales) med et internationalt cast bestående af bl.a. Salma Hayek, Vincent Cassel, Toby Jones og John C. Reilly.

Filmen bygger på meget løseligt på de tre eventyr La Cerva Fatata (engelsk: The Enchanted Doe), La Pulce (engelsk: The Flea) og La Vecchia Scorticata (på engelsk: The Flayed Old Lady) skrevet engang i 1700-tallet af Giambattista Basile.

Eventyrene kommer fra samlingen Pentamerone/Lo cunto de li cunti (engelsk: Tale of Tales eller Entertainment for Little Ones). Dog er ingen af historierne for børn overhovedet!

Tre historier om begær, lyst og forfængelighed

Historierne finder sted i hele tre kongeriger, og hovedpersonerne er den sørgmodige dronning af Longtrellis (Salma Hayek), den liderlige konge af Strongcliff (Vincent Cassel) og den noget excentriske konge af Highhills (Toby Jones).

Dronningen er i sorg. Hun er ude af stand til at føde et barn, og hendes mand, kongen (John C. Reilly), vil gøre alt for at gøre hende lykkelig. Om natten får de besøg af en mystisk fremmed, der fortæller det royale par, at dronningen kan blive gravid, hvis hun æder et søuhyres levende hjerte…

Kongen af Strongcliff er konstant sulten efter sex med skønne jomfruer. På en tilfældig dag hører han en smuk stemme fra en syngende kvinde. Han bliver besat af stemmen og er opsat på at finde den mystiske kvinde, som er meget, meget gammel!

En loppe gør stort indtryk på kongen af Highhills, så meget at han beholder den som kæledyr! Samtidig prøver hans smukke datter Violet (Bebe Cave) på at få hans opmærksomhed og hjælp til at finde den perfekte mand…

Mørke eventyr fortalt uden omsvøb

Matteo Garrone fortæller de besynderlige historier med en fornem visuel sans og heldigvis uden omsvøb. Der er ingen forsøg på at slibe kanterne af og gøre dem politisk korrekt til nutidens publikum. Man får dem, som de er, og mange tak for det!

Il racconto dei racconti er ikke bygget op som en antologifilm, så ens fokus bliver udfordret på godt og ondt. Nogle steder i filmen går det nemlig lidt for langsomt, og nogle sceneskift er ikke altid lige elegante.

Måske havde antologiformen været oplagt til en film af denne type med så forskellige handlingstråde. Skuespillerne gør det dog fantastisk i deres roller, i særdelshed Toby Jones, der med sin herlige mimik og sit kropssprog gør sin konge ekstra levende.

Manden bag de flotte billeder er David Cronenbergs sædvanlige fotograf Peter Suschitzky, der i øvrigt også filmede Star Wars Episode V: The Empire Strikes Back (1980) og Mars Attacks! (1996).

Det er som at se en serie af Gustave Doré-illustrationer i Technicolor-farver, som bliver godt bakket op af Alexandre Desplats smukke musik. Effekterne er et sundt mix af både computereffekter og praktiske effekter og er lavet i et forsøg på at fremhæve den eventyrlige og surrealistiske stemning i historierne. Det virker efter hensigten, og man bliver betaget af billederne.

En flot, poetisk filmoplevelse

Il racconto dei racconti er en dejlig overraskelse i udbuddet af folkeeventyr-inspirerede film. Det kunne Hollywood og særligt Disney lære noget af.

Trods problemer med det skiftende tempo i Il racconto dei racconti er den en smuk og eventyrlig oplevelse, der giver én lyst til at dykke ned i folkeeventyrene igen og udforske deres magi med nye øjne.

5 stjerner

Titel: Il racconto dei racconti
Engelsk titel: Tale of tales
Instruktør: Matteo Garrone
Manuskript: Matteo Garrone, Edoardo Albinati, Ugo Chiti, Massimo Gaudioso efter Giambattista Basiles bog Pentamerone
Cast: Salma Hayek (dronning af Longtrellis), Vincent Cassel (kongen af Strongcliff), Toby Jones (kongen af Highhills), John C. Reilly (kongen af Longtrellis), Bebe Cave (Violet)
Foto: Peter Suschitzky
Klip: Marco Spoletini
Musik: Alexandre Desplat
Spilletid: 125 minutter
Aspect ratio: 1.85:1
Sprog: Engelsk
Undertekster: Dansk
Produktionsland, år: Italien, Franking, England, 2015
Produktionsselskaber: Archimede, Le Pacte, Rai Cinema, HanWay Films, New Sparta Films, Recorded Picture Company

Anmeldt i nr. 123 | 13/01/2016

Stikord: Folkeeventyr

Michael Larsen. Michael er 27 år gammel, bor i Ørbæk på Fyn og har en baggrund som webintegrator. Han har tidligere skrevet for onlinemagasinerne Connery.dk og OnFilm.dk. Michael er tosset med film, filmmusik, tegneserier og bøger, og han elsker at skrive om det for andre nørder som sig selv.

Skriv et svar

Your email address will not be published.