Hook

4 minutters læsetid

Peter Pan og Steven Spielberg lyder som a match made in Heaven. Allerede i sine skoledage opførte Spielberg Peter Pan som skoleteater, og i 80’erne forsøgte han at lave en filmudgave med selveste Michael Jackson i titelrollen.

Det blev ikke til noget og måske også for det bedste – sorry Jackson-fans! Pan-projektet var død lige indtil manuskriptforfatteren James V. Hart (han skrev også Francis Ford Coppolas Dracula-film) fik denne her fede ide: Hvad nu hvis Peter Pan – drengen der aldrig blev voksen, gik hen og blev voksen alligevel?

Spielberg blev hooked (ha ha) på idéen, og så begyndte Hook (1991) at tage form med et sandt Hollywood-stjernecast i form af Robin Williams, Dustin Hoffman, Julia Roberts og Bob Hoskins, store Neverland-kulisser og datidens imponerende effekter fra Industrial Light og Magic.

Peter Pan som voksen

Peter Pan som en voksen.

Peter Pan (Robin Williams) er blevet voksen og er nu Peter Banning. Han er en benhård advokat, der kun tænker på sin karriere, hvilket går stærkt ud over Bannings forhold til sin kone Moira (Caroline Goddall) og ikke mindst hans børn Jack (Charlie Korsmo) og Maggie (Amber Scott). Da Bedstemor Wendy (Maggie Smith) modtager en fond til ære for sin indsats for forældreløse børn skal familien en tur til London.

Piraternes by i Neverland.

Mens Peter, Moira og Wendy er i byen, bliver Jack og Maggie bortført af selveste Kaptajn Klo (titlens ”Hook”) (Dustin Hoffman)! Wendy beder Peter om at tage til Neverland for at redde børnene, men han kan ikke huske noget som helst om sin eventyrlige fortid. Han tror derfor, at det er slået klik for Wendy, lige indtil Klokkeblomst (Julia Roberts) kommer flyvende og fører ham tilbage til Neverland…

Postmoderne twist på en klassiker

Hook møder Klokkeblomst.

Hook formår at udnytte sin interessante ide på en underholdende måde. Den spiller på alle de velkendte elementer fra Peter Pan (skuespil 1904, roman 1911) og virker fint som en pseudo-fortsættelse.

For Spielberg var Hook en personlig film, idet han kunne kende sig selv i Peter Banning. For ligesom Banning tog Spielbergs store karriere meget af fokusset fra familielivet, hvilket han indrømmede i adskillige interviews i forbindelse med Hook. Den problematik er filmens drivkraft plus budskabet om at bevare sin glade og barnlige sjæl uanset ens alder. Robin Williams var et opvalgt og fint valg til rollen, for han kunne om nogen komme i kontakt med sit indre barn uden besvær. Han var uden tvivl filmens hjerte.

Dustin Hoffmans Kaptajn Klo ligner den fra Disney-klassikeren på en prik og han er fuldkommen perfekt til rollen. Han giver den pompøse pirat alt, hvad den kan trække og lidt til. Det samme kan man også sige om Bob Hoskins’ Smisk, der er en fornøjelse. Scenerne med Klo og Smisk hører til det bedste ved filmen. Både Hoffman og Hoskins medvirkede senere hen i Peter Pan-relaterende produktioner som så Finding Neverland (2004) (Hoffman) og tv-serien Neverland (2011) (Hoskins).

Smisk og Hook.

Julia Roberts som Klokkeblomst er alt andet end magisk, hvilket ellers er idéen med rollen til at begynde med. Selv Disney-udgaven af Klokkeblomst er mere lækker at se på! Roberts var efter sigende et mareridt at arbejde sammen med på settet. Folk kaldte hende for Tinkerhell (et ordspil på figurens engelske navn Tinkerbell)!

Spielberg er ellers dygtig til at få godt skuespil ud af børn, som klasseeksemplet E. T. the Extra-Terrestrial (1982) med al tydeligvis viser, men det kniber gevaldigt her i Hook. Jack og Maggie er temmelig kedelige og The Lost Boys (”De glemte drenge” på dansk) vil man bare have bliver helt lost! Dem bliver man lettere irriterede over i længden.

Pragtfuld John Williams-musik og flotte effekter

Neverland i alt sin pragt.

Spielbergs faste historiefortæller-makker John Williams leverer her et livligt og smukt score, der giver filmen ekstra magi. Hans Peter Pan-tema giver en lyst til at flyve, når man hører det!

De visuelle effekter fra ILM holder faktisk rigtigt godt set med nutidens øjne – især flyvescenerne imponerer. Man griber sig i at savne de gamle optiske effekter fra dengang. Hook var en af de sidste analoge effekt-film, før Spielberg var med til at bane vejen for de digitale tider med sin næste film Jurassic Park (1993). Der er masser af flotte kulisser i Hook, især er piratbyen og Kaptajn Klos skib et imponerende syn. Skibet er et fint eksempel på blandingen af historisk korrekthed med en snert af fri fantasi.

Værd at se trods fejl og mangler

Hook er en ikke perfekt film. Dertil er den alt for lang, tempoet er i større stræk alt for svagt. Men trods det er der veloplagt spil fra både Williams, Hoffman og Hoskins, og filmen har Spielbergs vanlige sans for magi og eventyr. Så uanset om du er hardcore Spielberg-fan eller blot en almindelig filmtosse, så giv alligevel Hook en chance.

4 stjerner

Titel: Hook
Instruktør: Steven Spielberg
Manuskript: Jim V. Hart, Nick Castle, Malia Scotch Marmo efter J. M. Barries teaterstykke og bøger
Cast: Robin Williams (Peter Banning/Peter Pan), Dustin Hoffman (Kaptajn Klo/James Hook), Julia Roberts (Klokkeblomst/Tinkerbell), Bob Hoskins (Smisk/Smee), Maggie Smith (Bedstemor Wendy)
Producere: Kathleen Kennedy (producer), Frank Marshall (producer), Gerald R. Molen (producer), Jim V. Hart (executive producer)
Foto: Dean Cundey
Klip: Michael Kahn
Musik: John Williams
Spilletid: 136 minutter
Aspect ratio: 2.35:1
Lyd: Dolby Digital 5.1
Sprog: Engelsk
Undertekster: Dansk, svensk, finsk og norsk
Produktionsland, år: USA, 1991
Produktionsselskaber: TriStar Pictures, Amblin Entertainment
Distributør (DVD): Columbia TriStar Home Entertainment
Udgave/region: 2

Anmeldt i nr. 109 | 13/11/2014

Stikord: Fantasy, Pirater

Michael Larsen. Michael er 27 år gammel, bor i Ørbæk på Fyn og har en baggrund som webintegrator. Han har tidligere skrevet for onlinemagasinerne Connery.dk og OnFilm.dk. Michael er tosset med film, filmmusik, tegneserier og bøger, og han elsker at skrive om det for andre nørder som sig selv.

Skriv et svar

Your email address will not be published.