Graphic Ink: The DC Comics Art of Frank Quitely

2 minutters læsetid

Graphic Ink: The DC Comics Art of Frank QuitelyFrank Quitely har indenfor de sidste tyve år hørt til superligaen af de dygtige, hårdtarbejdende tegneserietegnere. Værker som WE3, Flex Metallo og All Star Superman (alle skrevet af Grant Morrison) har nydt godt af Quitelys grafiske talenter.

Hans trademark er en udsøgt sans for detaljer og evnen til at gøre en banal hverdagsting smuk og spændende at se på. Tegningerne er tit af filmisk kvalitet, særligt de drabelige actionscener i f.eks. WE3, hvor de farlige robotdyr flænser soldater i strimler, eller når Superman foretager sig en heroisk aktion mod Lex Luthor i den fantastiske All Star Superman. Man bliver bare bjergtaget af Quitelys arbejde, og man vil have mere af det.

DC Comics er gode til at hylde de tegnere, der har lavet fantastisk arbejde for dem gennem årene. Nu er det Quitelys tur til at blive hyldet.

Lidt om Frank Quitely

Vincent Deighan (f. 1968) er Quitelys rigtige navn, og han kommer fra Skotland. Han startede i undergrundsscenen med egne tegneserier under sit eget navn. De evner, han demonstrerer i dag, var tydeligvis allerede fremme, da han startede.

Men netop også derfor er Quitely en af de mere langsomme tegnere i branchen, hvilket betyder, at han arbejder på få tegneserieprojekter ad gangen.

Udover det mangeårige samarbejde med Grant Morrison, har Quitely også arbejdet med Mark Millar på serien Jupiter’s Legacy. På forsidefronten har Quitely leveret mange covers til Marvel, DC, Image og mange flere.

En varieret samling af historier

Ikke overraskende indeholder Graphic Ink: The DC Comics Art of Frank Quitely en del historier, der er skrevet af Grant Morrison.

Der er en Batman & Robin-historie i tre dele, der forgår efter den kontroversielle Batman: R.I.P. , hvor Dick Grayson er Batman og Damien Wayne er Robin. Det er det bedste Morrison-indslag sammen med den bizarre historie New Toys om en legetøjsoldats liv – en slags fucked up version af Toy Story.

Der er mere Batman-stof i bogens længste og bedste historie, Batman: Scottish Connection, skrevet af Alan Grant, hvor Bruce Wayne er på ferie i Skotland. Det varer dog ikke længe, før han må give den som Batman i et mysterium om en mystisk klan.

Det er en fin historie med smukke tegninger af de skotske landskaber og fabelagtige actionscener, hvor Quitely viser sin sans for dynamisk action.

Andre store navne som Warren Ellis, Neil Gaiman, Mark Waid osv. har også haft fornøjelse af at se deres tekster blive omsat til visuelle godbidder. Som pauser mellem historierne er der et væld af fantastiske Quitely-covers reproduceret i lækkert stort format.

Værd at tjekke ud for Quitely-fans

Nogle af historierne er bedre end andre, hvilket næsten altid er tilfældet med antologier. Stjernen i samlingen er selvfølgelig Frank Quitely og hans fantastiske tegninger samt en afsluttende tekst, hvor han ser tilbage på karrieren. Man får en fed masterclass-oplevelse i original tegneseriekunst.

Fans af tegneren vil uden tvivl nyde Graphic Ink: The DC Comics Art of Frank Quitely og mæske sig i de mange sider. For andre vil det være en fantastisk introduktion til en af tidens bedste tegnere.

5 stjerner

Titel: Graphic Ink: The DC Comics Art of Frank Quitely
Forfattere: Frank Quitely, Doug Moench, Grant Morrison, Branwyn Carlton, Carl Posey, Warren Ellis, Gahan Wilson, Ilya, Paul M. Yellovich, Doselle Young, Geogre Hagenauer, Robert Rodi, Paul Krichner, Jen Van Meter, John Wagner, Alan Grant, Mark Waid, Bruce Jones, Neil Gaiman, Len Wien
Tegner: Frank Quitely
Forlag, år: DC Comics
Udgivelsesår: 2014
Sideantal: 368 sider

Anmeldt i nr. 161 | 13/03/2019

Michael Larsen. Michael er 27 år gammel, bor i Ørbæk på Fyn og har en baggrund som webintegrator. Han har tidligere skrevet for onlinemagasinerne Connery.dk og OnFilm.dk. Michael er tosset med film, filmmusik, tegneserier og bøger, og han elsker at skrive om det for andre nørder som sig selv.

Skriv et svar

Your email address will not be published.