Firecracker

2 minutters læsetid

FirecrackerInstruktøren Cirio H. Santiago fra Filippinerne lå ikke på den lade side. Med 100 film som instruktør var han rundt om mange genrer, før sin død i 2008. Ikke mindst en lang række WIP-film (Women in Prison) i slut-70’erne var blandt hans mange højdepunkter.

Men også klassiske blaxploitationfilm som TNT Jackson var blandt guldkornene, og her vender han tilbage til den velkendte formel med en smuk kvindelig karatekæmper på hævntogt.

I 1981 instruerer han nemlig filmen Firecracker; en film som reelt er en tro kopi af TNT Jackson fra 1974, men denne gang blot med en hvid kvinde i hovedrollen som hende, der søger hævn, og tilsvarende en hvid mand i skurkerollen – denne gang er rollerne besat af skønne Jillian Kesner og Darby Hinton.

Sexede kampscener

I stil med TNT Jackson markedsføres denne film også med en historie om, at hovedrolleindehaveren er martial arts-ekspert – “Grand Price Winner at The Black Belt Olympics” er den titel, hun øjensynlig skulle være i besiddelse af.

Jeg vil nok stille mig tvivlende, men hun er dog en smule mere overbevisende end sin kollega Jeannie Bell i TNT Jackson. Og det lader til, at instruktøren Santiago også havde hørt, at den topløse kampscene i hans 1974 film havde mange beundrere. Så hvad gør man så?

Man tilfører da den nye film endnu flere sexede kampscener og en scene, som nærmest er blevet kult. Her jagtes Susanne Carter (Jillian Kesner) af to skumle typer, og under jagten mister hun lidt efter lidt sit tøj og ender med at skulle slås med dem kun iført trusser.

Tro kopi

Handlingen er som nævnt en tro kopi af TNT Jackson. Susanne Carter mister kontakten til sin søster Bonny (Carolyn Smith). Hun tager til Thailand, hvor hun finder ud af, at søsteren var kommet i kontakt med en skummel gangsterboss (her også spillet af Ken Metclife).

Hans højrehånd Chuck (Darby Hinton) er karateekspert og naturligvis også manden bag Bonnys forsvinden. Og så må Susanne vise sine “evner” med hænder og fødder for at få sin hævn.

Og igen kompliceres det hele af en romance med skurken Chuck (og en fin scene hvor Chuck bruger to lommeknive til at tage tøjet af Susanne) og af gangsterbossens kæreste, som igen her er noget helt andet, end man skulle tro.

Slutkampen mellem Susanne og Chuck er væsentlig bedre end den ynkelige kamp i TNT Jackson, og den allersidste scene giver lidt ekstra til gore-elskerne,

Underholdning vs. kampscener

Der er ingen tvivl om, at Santiagos film ikke er stor kunst og da slet ikke gode martial arts-film. Men de til gengæld underholdende. Og ufrivillig sjove, når der kæmpes.

Hvis du vil se rigtige fede kampscener med kvindelige martial arts-udøvere, som virkelig ved, hvad de gør, så se film med Cynthia Rothrock, Cheng Pei-pei, Angela Mao, Yuen Qiu, Michelle Yeoh, Josephine Siao og Connie Chan.

Men Santiagos formål med disse film er ikke at fremvise den ypperste martial arts, men derimod at lave underholdende film hurtigt. Og det er lykkedes her.

Firecracker er en snert mere underholdende end TNT Jackson om end Jeannie Bell og Stan Shaw fra den film er noget mere badass i deres fremtræden end Jillian Kessner og Darby Hinton.

3 stjerner

Titel: Firecracker
Instruktør: Cirio H. Santiago
Manuskript: Ken Metcalfe & Cirio H. Santiago
Cast: Jillian Kesner (Susanne Carter), Darby Hinton (Chuck Donner), Rey Malonzo (Rey), Ken Metcalfe (Erik)
Foto: Ricardo Remias
Klip: Gervacio Santos
Musik: Nonong Buencamino
Spilletid: 77 minutter
Aspect ratio: 1.78:1
Sprog: Engelsk
Produktionsland, år: USA/Filippinerne, 1981

Anmeldt i nr. 160 | 13/02/2019

Christian Bogh. Far. Ægtefælle. Økonom. Kommunikationsdirektør. Fynbo. Bosiddende i Aarhus. Alle titler og benævnelser som passer på mig. Men jeg har også en uofficiel titel i min omgangskreds – nemlig filmnørd eller bare filmelsker. [..]

1 Comment

Skriv et svar

Your email address will not be published.