Edward Scissorhands

2 minutters læsetid

Tim Burtons Edward Scissorhands (1990) er på mange måder en blanding af Frankenstein og Skønheden og udyret, men formår at være noget for sig selv med sin historie om den kunstigt skabte Edward, der har sakse i stedet for hænder. Et poetisk, moderne eventyr om at være og føle sig anderledes.

Burtons faste komponist Danny Elfman valgte klogeligt at score filmen som et eventyr, og tracklisten viser tydeligt, hvordan numrene er delt op i to sektioner: ”Part One – Edward Meets The World” (nr. 1-9) og ”Part Two: Poor Edward!” (nr. 10-16). På den måde fortæller Elfman historien, uden at man behøver Burtons skæve billeder.

Edwards tema

Eventyret om Edward får en solid kickstart med den meget smukke og betagende ”Introduction (Titles)” (nr.1), hvor Edwards musikalske tema kommer til sin fulde ret. Man kommer uundgåeligt til at tænke på Tchaikovskys klassiske ballet Nøddeknækkeren med den spilledåseagtige brug af celesta. Drengekoret The Paulist Choristers of California gør det også fremragende med deres lyse stemmer, der lyder som små spøgelsesunger fra det hinsides.

Edward-temaet bliver brugt meget undervejs på scoret, men med mange gode variationer. Særligt i numrene ”Castle On The Hill” (nr. 3), ”Ice Dance” (nr. 7), “Death” (nr. 11), “The Grand Finale” (nr. 15) og “The End” (nr. 16).

“The Cookie Factory” (nr. 5) og ”Ballet De Suburbia (Suite)” (nr. 6) vækker herlige minder om de skæve Elfman-kompositioner fra Burtons Pee Wee’s Big Adventure (1985) og Beetlejuice (1988) med deres vildskab og finurlighed.

Spøjse sammenblandinger af forskellige musikgenrer er noget, Elfman elsker at lege med, og nummeret ”Edwardo The Barber” (nr. 9) er ingen undtagelse. Med en let elegance skiftes der fra spansk tangomusik over til noget lystig og tempopræget sigøjner-violinmusik!

Fra lys til mørke

Tonen i musikken tager sig en dramatisk drejning med ”The Tide Turns (Suite)” (nr. 12). De lyse elementer i scoret som f.eks. drengekoret og violinerne lyder pludselig meget ildevarslende, og dette cue illustrerer på fremragende vis Edwards dystre situation i filmen.

Allermørkest og mest voldsomt bliver det i ”The Final Confrontation” (Nr. 13), hvor violinerne fra tid til anden nærmest skriger på en Bernard Herrmannsk måde – måske ikke tilfældigt, da Hermann er en af Elfmans store idoler inden for branchen.

Et mesterværk

Med Edward Scissorhands leverede Elfman efter min mening et af sin hidtidige karrieres mest gennemførte scores. Musikken bliver tit brugt i trailers til f.eks. eventyrfilm og julefilm. Et godt eksempel er brugen af “The Grand Finale” (nr. 15) i slutningen af traileren til Tim Burtons ligeså poetiske Big Fish (2003). På Edward Scissorhands-DVD’en kan man høre Elfmans spændende kommentarspor, hvor han forklarer om sit arbejde med filmen – det kan klart anbefales at høre det. Selv betragter Elfman sit score til Edward Scissorhands som sin favorit blandt hans egne scores.

Nummerliste:
1. Introduction (Titles) (2:36)
2. Storytime (2:35)
3. Castle on the Hill (6:25)
4. Beautiful New World/Home Sweet Home (2:05)
5. The Cookie Factory (2:14)
6. Ballet de Suburbia (Suite) (1:17)
7. Ice Dance (1:45)
8. Etiquette Lesson (1:38)
9. Edwardo the Barber (3:19)
10. Esmeralda (0:27)
11. Death! (3:29)
12. The Tide Turns (Suite) (5:31)
13. The Final Confrontation (2:17)
14. Farewell… (2:46)
15. The Grand Finale (3:26)
16. The End (4:47)
17. With These Hands (Tom Jones) (2:43)

Total spilletid: 49:20

6 stjerner
Titel: Edward Scissorhands
Komponeret af: Danny Elfman
Dirigeret af: Shirley Walker
Orkestrering: Steve Bartek
Produceret af: Danny Elfman
Komponeret: 1990
Udgivet: 1990
Label: MCA Records – 110 133-2

Anmeldt i nr. 55 | 13/05/2010

Michael Larsen. Michael er 27 år gammel, bor i Ørbæk på Fyn og har en baggrund som webintegrator. Han har tidligere skrevet for onlinemagasinerne Connery.dk og OnFilm.dk. Michael er tosset med film, filmmusik, tegneserier og bøger, og han elsker at skrive om det for andre nørder som sig selv.

Skriv et svar

Your email address will not be published.