Hvad er en kultfilm? Det spørgsmål bliver stillet i bogen Cult Filmmakers: 50 Movie Mavericks You Need to Know, og svaret er i sidste ende subjektivt som med alt andet kulturelt. Men Ian Haydn Smith vover at tage springet med sin bog og har samlet en liste over halvtreds markante filmskabere, der har auteur-status.
Auteur-begrebet er fransk og bruges til at beskrive en filmskaber, der har et særligt kunstnerisk udtryk og bruger mediet uden at følge de konventionelle traditioner. De er også tit drevet af at udforske emner, der optager dem gang på gang.
Danske filmskabere med i bogen
Hver side i Cult Filmmakers: 50 Movie Mavericks You Need to Know er dedikeret til den enkelte filmskaber med tilhørende portrætbillede, hvilket er en fin måde at hylde vedkommende på.
Tre danske filmskabere er med i bogen. Lars Von Trier er rimelig åbenlys at have med i kraft af hans unikke love or hate them-film som f.eks. Breaking the Waves (1996), Anti-Christ (2009) og Nymphomaniac: Vol. I og II (2013).
Benjamin Christensen er med på baggrund af den unikke stumfilm Häxan (1922) og dramaet Det hemmelighedsfulde X (1914).
Nicolas Winding Refn gør sig også gældende med sin hårdkogte Pusher-trilogi (1996-2005), der banede vejen til den internationale scene med film som Bronson (2009) og Drive (2011).
De udenlandske auteurs
Fra det store udland vrimler det med auteurs, der hver har deres publikum. Folk som det evige gotiske legebarn Tim Burton, der sikrede sig kultstatus med de sære outsidere (f.eks. Edward Saksehånd, Willy Wonka og Sweeney Todd) med tilsvarende sære miljøer, ofte med Johnny Depp i front og med musik af Danny Elfman.
Vi møder også David Cronenberg og hans uhyggelige film, der tit udforsker spændingsfeltet mellem kød, sind og teknologi med Videodrome (1983) som et perfekt stjerneeksempel. Og selvfølgelig dukker Quentin Tarantino også op med postmoderne filmperler som Pulp Fiction (1994) og Inglourious Basterds (2009).
Vi støder også på Terry Gilliam og hans fantaster, der roder rundt i fortiden (Time Bandits, 1981), nutiden (The Fisher King, 1991) og fremtiden (Twelve Monkeys, 1995).
Og hvad ville en bog om auteurs være uden David Lynch og hans surrealistiske abstraktioner i form af bl.a. Eraserhead (1977), Blue Velvet (1986) og Lost Highway (1997)?
Dem og andre række andre auteurs som Jim Jarmusch, Jean-Pierre Jeunet, Alejandro Jodorowsky, Mario Bava, Roger Corman, Ken Russell, Russ Meyer, George A. Romero og mange flere er alle beskrevet i Cult Filmmakers: 50 Movie Mavericks You Need to Know.
Biografier og illustrationer
Ian Haydn Smith kommer ind på hver filmskaber med en overordnet biografi, hvor der er styr på researchen. Efter endt gennemlæsning kan jeg dog godt savne mere stof om de udvalgte folk – og flere til.
Smiths valg af filmskabere er som udgangspunkt fint, men han kunne også have inkluderet folk som Wes Anderson, Woody Allen, Ingmar Bergman og Akira Kurosawa.
Den dygtige illustrator Kristelle Rodeia fanger de visuelle trademarks, man forbinder med de enkelte instruktører, med fine referencer til deres film. Altså Tim Burton med saksehænder, Quentin Tarantino der danser, David Lynch i det velkendte “red room” fra Twin Peaks, Terry Gilliam med et skib på hovedet osv.
Nyttig bog for både nye og erfarne filmnørder
Cult Filmmakers: 50 Movie Mavericks You Need to Know er en fin og nyttig bog, der kan guide nye filmnørder ubesværet ind i auteur-universet og er et springbræt til unikke filmoplevelser, der er værdige til betegnelsen “kultfilm”.
Mere erfarne filmnørder kan såmænd også få noget ud af bogen, men vil nok savne flere navne og tegninger.
Forfatter: Ian Haydn Smith
Illustrator: Kristelle Rodeia
Forlag: White Lion Publishing
Format: Paperback
Udgivelsesår: 2013
Sideantal: 144 sider
Anmeldt i nr. 192 | 13/10/2021