Batman: The Movies

3 minutters læsetid

Traditionen tro som led i promoveringen af en blockbusterfilm, kommer der en tegneserie, der bygger på selve filmen.

Det kom der også for de fire film fra den oprindelige Batman-filmserie Batman (1989), Batman Returns (1992), Batman Forever (1995) og Batman & Robin (1997), instrueret af henholdsvis Tim Burton og Joel Schumacher.

Det var særligt sjovt at læse de tegneserier første gang, da Batman jo som bekendt havde sin oprindelse som en tegneseriefigur, og at hele processen nu gik i ring.

I 1997 samlede DC Comics de fire tegneserier i en fælles udgivelse med den oplagte titel Batman: The Movies, og det er den, vi kigger på her.

Fællesnævneren for alle tegneserierne er, at de blev skrevet af Batman-legenden Dennis O’Neil, som var med til at give Batman ny relevans i tegneserieverdenen i samarbejde med den fremragende Neil Adams, som desværre døde sidste år. Selv døde O’Neil tilbage i sommeren 2020.

Batman

Den første Batman-film var den, der fyldte meget i popkulturen i senfirserne, og den var en kæmpesucces.

Den noget utraditionelle casting af Michael Keaton gav pote, og endnu i dag er han en favorit blandt fans. Hans Batman-figur kan i øvrigt snart opleves i The Flash (2023).

Den erfarne Jerry Ordway stod for den svære opgave at gengive Tim Burtons gotiske stemning fra filmen samt de kendte ansigter, som foruden Keaton talte bl.a. Kim Basinger og Jack Nicholson.

Angiveligt besøgte Ordway Batman-settet i England for at lave “visuel research”, så han kunne være sikker på at gøre sit arbejde godt.

Resultatet er da også rigtigt godt, da Ordway fangede alt fra filmen – fra Anton Fursts fantastiske scenografi til skuespillernes ansigter. Ordways realistiske streg kom ham til gode, og albummet tåler gensyn.

Batman Returns

Tim Burton vendte tilbage til Batman-universet med den selvstændige og mere bizarre efterfølger Batman Returns, hvor han fik mere personlig frihed til at fortolke Gotham og dens kulørte indbyggere.

Burton fik mulighed for at sætte sit særlige visuelle præg på filmen, hvilket også betød, at tegneren Steve Erwin skulle følge det til dørs, da han blev hyret til at tegne tegneserieudgaven af Batman Returns.

Erwin formår at fange filmens fabelagtige stemning med sin fine streg, og den giver én lyst til at gense filmen, som er min favorit blandt de fire oprindelige Batman-film.

Nogle scener fra filmen er meget korte i tegneserien, men det er at forvente, når man skulle tage et filmmanuskript og lave det om et tegneseriemanuskript.

Batman Forever

Efter at Burton havde pisset en hær af konservative forældre og deres børn samt McDonalds (!) af med sin sære Batman Returns, blev han fjernet fra den tredje Batman-film, der endte med at blive til Batman Forever (1995). Filmen blev som bekendt instrueret af Joel Schumacher.

Naturligvis fik også den film en tegneserieudgave. Den blev tegnet af Michael Dutkiewicz, og resultatet er noget rodet at se på.

Han gør sig ikke meget umage med at gengive skuespillernes ansigter præcist, hvilket sikkert har noget at gøre med en meget kort deadline. Farvelægningen af Adrienne Roy er heller ikke et kønt syn.

Gotham i Batman Forever var også som en sær kobling af Burtons gotiske univers og en lysere, neonfarvet stil, der aldrig virkede for mig.

Batman & Robin

Åh ja, nu kommer turen til den helt igennem dårlige Batman & Robin (1997), som Schumacher også lavede ovenpå den massive succes med den mere “familievenlige” Batman Forever.

Tegneserieudgaven af Batman & Robin er omtrent ligeså dårlig som selve filmen, med karakterløse tegninger af Rodolfo Damaggio, der gudhjælpemig er blevet rentegnet af legenden Bill Sienkiewicz.

Her føles Sienkiewicz’ arbejde meget anonymt i forhold til hans markante værker som blandt andet New Mutants og Moon Knight.

Jeg vil dog sige, at tegneseriens første side er ret godt fundet på. Her ser man et filmhold, der filmer Batman og Robin foran en green screen, og i næste billede er parret foran et museum. Alt dette er et ret cool meta-øjeblik.

Ujævn samlet udgivelse

Samlet set er Batman: The Movies en ujævn størrelse. Burton-filmene er noget bedre gengivet af de tilknyttede tegnere, mens de andre lader meget tilbage at ønske – ligesom de to sidste film.

Hvis man er stor fan af alle fire film, kan det være værd at gå efter Batman: The Movies.

Ellers kan det stadig lade sig gøre at finde de individuelle albums, hvis man for eksempel kun er interesseret i at få fat i tegneserieudgaven af Batman.

3 stjerner
Titel: Batman: The Movies
Forfatter: Dennis O’Neil
Tegnere: Jerry Ordway, Bill Sienkiewicz, Scott Hanna, José Luis García-López, Michael Dutkiewicz, Rodolfo Damaggio, Steve Erwin
Forlag: DC Comics
Udgivelsesår: 1997
Sideantal: 280 sider

 

De fire tegneserier udkom oprindelig i henholdsvis 1989, 1992, 1995 og 1997.

Anmeldt i nr. 211 | 13/06/2023

Stikord: Superhelte

Michael Larsen. Michael er 27 år gammel, bor i Ørbæk på Fyn og har en baggrund som webintegrator. Han har tidligere skrevet for onlinemagasinerne Connery.dk og OnFilm.dk. Michael er tosset med film, filmmusik, tegneserier og bøger, og han elsker at skrive om det for andre nørder som sig selv.

Skriv et svar

Your email address will not be published.