Vi er i Detroit. Her møder vi strømeren Jericho Jackson – også kendt som Action Jackson!
Jackson havde før i tiden en lidt voldsom tilgang til tingene. Det kostede ham både et ægteskab og en degradering i politiet. Så nu forsøger muskelbundtet Jackson at tage det mere med ro.
Flere mennesker bliver brutalt myrdet; mennesker, der har relation til den meget succesfulde rigmand Peter Anthony Dellaplane.
Hvorfor bliver de myrdet, og hvad er Dellaplanes rolle i det hele? For at komme til bunds i sagen må Jericho Jackson smide de pæne manerer og forsøge at hidkalde Action Jackson fra hans dvale!
Mange kendte ansigter
Et andet element, udover action, selvtægt og den ensomme ulv, der ofte kendetegner oplevelsen af, “at det føles som en ægte actionfilm fra 1980’erne”, er opbuddet af kendte ansigter. Ham og hende har jeg da set i den-og-den film.
I den sammenhæng er Action Jackson et meget godt eksempel.
I hovedrollen som Jericho Jackson, superstrømeren, der også er kendt som Action Jackson, har vi Carl Weathers, som man med denne film forsøgte at køre i stilling som den næste store actionstjerne.
På det tidspunkt var Weathers 40 år gammel og han havde en imponerende fysik. Det blev dog ikke til det store actionheltegennembrud, som Weathers og flere producenter havde håbet på.
I 1992 forsøgte Weathers sig med endnu en dobbelttitel i form af Hurricane Smith, men den gjorde ikke det store, hverken for actiongenren eller for Weathers. Weathers forsvandt lidt ind i TV-land og fik et stort comeback som Greef Karga i The Mandalorian (2019-2023).
Men der tilbage i 1980’erne var han en vigtig del af actionscenen. Både som Apollo i Rocky-filmene og ikke mindst som Dillon i Predator fra 1987. Hold op en rolle!
Man må heller ikke glemme, at han havde en fin lille rolle i Death Hunt fra 1981, som jo netop var en vigtig film i forhold til actiongenren og Rambo.
Den helt store fætter-/kusine-fest!
Men lad os se på resten af filmens kendte ansigter. Naturligvis har vi Sharon Stone, som i actionsammenhæng jo spillede Seagals kone i Above the Law fra 1988 OG Arnolds kone i Total Recall fra 1990.
Som Jacksons overordnede Armbruster møder vi Bill Duke. Duke havde fremtrædende roller i film som Commando (1985) og Predator.
Robert Davi spiller Tony Moretti, der myrdes på en voldsom måde, og Davi kender vi fra actionfilm som Die Hard (1988) – ja, den ene Agent Johnson – og som skurken i License to Kill (1989). Desuden ser vi også Davi i film som Raw Deal (1986) og Predator 2 (1990).
I en mindre rolle som skurk ser vi også Dennis Hayden, der spiller Eddie, én af Hans Grubers håndlangere i Die Hard; ham der tager plads i receptionen, da terroristerne indtager Nakatomi Plaza.
Og vi bliver lige ved Die Hard og skurkene derfra. For i Action Jackson spiller Al Leong også skurk – i Die Hard husker vi ham som skurken, der lige skal have en chokoladebar, mens han venter på at skulle skyde betjente.
Leong kan man kende på det lange hår og det markante skæg samt seje nærkampsfærdigheder, og man ser også Leong i film som Lethal Weapon (1987), Dark Angel (1990), Death Warrant (1990), Showdown in Little Tokyo (1991) og, ikke mindst, Last Action Hero (1993) samt ca. en milliard andre film.
Ed O’Ross dukker også op, og ham husker vi jo fra film som Lethal Weapon og Universal Soldier (1992) og naturligvis som skurken Viktor Segdavich Rostavili i Arnold-filmen Red Heat (1988).
Og der er mere! I rollen som pusheren Mr. Quick finder vi selveste Sonny Landham – ja, Billy fra Predator!
Som skurken i pool-centret møder vi Charles “Don’t disturb my friend, he’s dead tired” Meshack fra Commando. Er det ikke skønt?
Ja, selv Thomas F. Wilson dukker op som betjent. Ham vil mange kende som Biff Tannen fra Back to the Future-filmene. Og der er flere kendte ansigter, men jeg stopper her.
Så man har lidt fornemmelsen af, at Action Jackson samlede en masse kendte navne fra actionscenen anno 1988.
Metalag og myten om Action Jackson
Udover de mange “stjerner”, så flirter filmen også bevidst med hele metalaget, med actiongenren, som bliver mere og mere udtalt i perioden fra 1988 og frem mod kulminationen med Last Action Hero i 1993.
I Action Jackson er der hele myten om Jackson, altså Action-delen. Der siges blandt andet om Jackson, hvor myte møder humor:
“Yeah, some say he didn’t even have a mother. That some researchers at NASA created him to be the first man to walk on the moon without a space suit.”
Og
“Others say his mother was molested by Bigfoot and, uh, Jackson is their mutant offspring.”
Der er næsten lidt Chuck Norris-jokes over det.
Den myte er skabt, længe før selve filmen begynder, og i filmens kontekst er det faktisk noget, Jackson forsøger at ligge afstand til, altså at han er en actionhelt, da det har givet ham en masse problemer.
Han er blandt andet blevet degraderet fra “lieutenant” til “sergeant” på grund af den lidt voldsomme måde at læse sager på. Altså action.
Men det er først, som med Trautmans ord fra Rambo III, da Jackson “comes full circle”, i filmens afslutning, hvor han omfavner sin egen rolle som actionhelt, at filmen kan forløses, at de onde kan få som fortjent.
Her smider Jackson hæmningerne og bliver til Action Jackson – hvilket resulterer i, at han stopper skurkene OG scorer den lækre kvinde.
Grillmesterens oneliner
Kort før filmens klimaks nedlægger Jackson en skurk med en flammekaster, og mens skurken er i flammer, siger Jackson:
“How do you like your ribs?”
Herefter klippes der til stykke kød der vendes på en grill!
Et andet lille metaeksempel ser vi, da Jackson går ned ad en gade med en kvinde. På en mur i baggrunden ser man en masse filmplakater fra den samme film. Filmen er Predator – Weathers fik ideen til Action Jackson under optagelserne til Predator.
Produceren Joel Silver, der står bag både Action Jackson og Predator, syntes, at titlen Action Jackson var fed, så han fik en manuskriptforfatter til at skrive manuskriptet på baggrund af Weathers’ idé, ja, nogle gange er der ikke langt fra tanke til handling.
Som instruktør valgte man Craig Redding Baxley der var stuntkoordinator på, ja, Predator. Og med både Duke, Landham, Weathers, Silver og Baxley ombord, havde man samlet noget godt actionguld – rent faktisk var Mark Helfrich klipper på både Predator og Action Jackson og sådan kunne man fortsætte.
En charmerende og vigtig lille rodebunke
Som film er Action Jackson en lidt rodet omgang, hvor der både er en masse humor a la Beverly Hills Cop (1984) tilsat hårdkogt action.
Men det er en omgang meget charmerende rod. Desuden er der både flere fornemme actionsekvenser, skønne oneliners og en actionhelt, der hedder, ja, Action Jackson.
Og når man tager hele aspektet med de mange kendte ansigter og metadelen med i betragtning, så fremstår filmen faktisk som en vigtig del af forståelsen af den amerikanske actionfilm i slutningen af 1980’erne, dér hvor helten, og genrens transformation, for alvor begyndte.
Instruktør: Craig R. Baxley
Manuskript: Robert Reneau efter ide af Carl Weathers
Cast: Carl Weathers (Action Jackson), Craig T. Nelson (Peter Anthony Dellaplane)
Foto: Matthew F. Leonetti
Klip: Mark Helfrich
Musik: Herbie Hancock, Michael Kamen
Spilletid: 96 minutter
Aspect ratio: 1.85:1
Sprog: Engelsk
Produktionsland, år: USA, 1988
Anmeldt i nr. 218 | 13/01/2024