Bride of Re-Animator

6 minutters læsetid
Bride of Re-Animator

I 1985 skabte instruktør Stuart Gordon en klassiker med sin meget direkte og brutale filmatisering af forfatteren H. P. Lovecrafts novelle Herbert West: Re-Animator, skrevet mellem 1921 og 1922. Filmen kom kort og godt til at hedde Re-Animator, og blev omgående en kæmpemæssig succes, der stadig i dag imponerer med sine drabelige splattereffekter.

Med som producer på filmen var Gordons trofaste partner Brian Yuzna. Oven på den store succes, som Re-Animator fik, var holdet bag filmen tøvende over for at lave en fortsættelse, og først i 1990 kom efterfølgeren Bride of Re-Animator, denne gang med Brian Yuzna som instruktør. Pudsigt nok var det Gordon selv, der var mest opsat på at lave en opfølger til filmen, hvilket Yuzna frarådede. Han foretrak en helstøbt film med en afsluttet handling. Alligevel lykkes det for forfatterne bag den nye film, at udbygge fortællingen.

Special effetcts og vanvittige idéer

Herbert West, Re-Animator (Jeffrey Combs)
Herbert West, Re-Animator (Jeffrey Combs).

Bride of Re-Animator ligger i umiddelbar forlængelse af den første film, og udnytter faktisk på glimrende vis en række af de scener og elementer i den oprindelige novelle, som ikke blev brugt i Re-Animator. Ikke overraskende siger Yuzna da også selv, at de gik tilbage til novellen for at finde muligheder, de endnu ikke havde udnyttet.

Ambitionerne for den anden film var ikke små, hvilket tydeligvis fremgår af manuskriptet. Yuzna var klar over, at det var special effects og vanvittige idéer, der havde skabt Re-Animators berømmelse. Historien skulle derfor give muligheder for nye chokerende splat. Alt i film nummer to er derfor skruet en tand i vejret, lige fra effekterne til den sorte humor, som allerede var at finde i etteren. Det er da også meget passende at de med fortsættelsens titel hylder James Whales fantastiske Bride of Frankenstein (1935).

Dr. West og Dr. Cain i Peru

Dr. Dan Cain (Bruce Abbott)
Dr. Dan Cain (Bruce Abbott).

Bag historien og manuskriptet til Yuznas film fra 1990 stod han selv, ledsaget af Woody Keith, en relativt ukendt instruktør og manuskriptforfatter der allerede i 1989 havde arbejdet sammen med Yuzna på Society (1989) og senere igen på Silent Night, Deadly Night 4 (1990). Den tredje medforfatter var Rick Fry, der havde arbejdet sammen med de to andre på Society.

Herbert West med serumet
Herbert West med serumet.

Da Bride of Re-Animator begynder, er der gået otte måneder siden de blodige handlinger i seriens første del. Dr. Herbert West og hans assistent Dr. Dan Cain befinder sig i Peru, hvor de arbejder som feltlæger blandt kæmpende guerillasoldater. De har tydeligvis søgt bort fra gode gamle Arkham for at komme ud af mediernes søgelys. Samtidig har de urolige omgivelser i Peru givet West lejlighed til uforstyrret at fortsætte sine studier af det menneskelige legeme. Drømmen er stadig den samme: at genoplive dødt væv.

Da det hele begynder, finder vi de to læger på en af de sidste dage i Peru, kort før det hele ramler sammen omkring dem og de på ny må flygte. Deres lejr overfaldes af fjendtlige soldater og de beslutter sig efter en kort, forbløffende utroværdig, ildkamp at rejse hjem. Med nye erfaringer er scenen dermed sat for flere makabre eksperimenter. Ideen med at lade West arbejde som feltlæge er i øvrigt snedigt lånt fra novellen, hvor Lovecrafts Herbert West deltager i Første Verdenskrig.

Det nye vidundermiddel

Franscesca (Fabiana Udenio)
Franscesca (Fabiana Udenio).

I Peru udviklede West et selvlysende serum, baseret på et udtræk fra en unavngiven jungleøgle, som han først har lejlighed til at afprøve, efter de er vendt hjem til USA. Da det sker, opdager West at det er muligt for ham, med dette nye vidundermiddel, ikke bare at genoplive dødt væv, men at skabe nyt liv fra grunden.

Dette åbner helt nye perspektiver for den gale læge, der nu beslutter sig for at skabe et menneske. Dr. Cain er ikke begejstret, og kun gennem subtil manipulation, lykkes det for Herbert at få Dan med på ideen. West lover at de vil genskabe Dans afdøde kæreste, ved hjælp af hendes hjerte som Herbert har fremskaffet.

Et par afskårne fødder venter på at blive brugt...
Et par afskårne fødder venter på at blive brugt….

Makkerparret indretter sig i en gammel villa nær byens store kirkegård. Her påbegynder de nu deres mest vanvittige plan til dato. West er i bedre humør end nogensinde, hvilket kommer til udtryk gennem absurde små forsøg med afhuggede lemmer. Lemmer sættes hvor de ikke burde være og dyr splejses med mennesker.

Grebet af legesyge, begynder der at hobe sig et skrækkammer op i villaens kælder. Det er især i disse små legende scener det afsløres, at skuespilleren rent faktisk havde det hylende sjovt med rollen – det siger han i hvert fald selv.

Mens dette står på, indleder Dan en affære med en ung italiensk journalist, han mødte i Peru. Francesca Danelli hedder hun. Francesca kender intet til sin nye kærestes eksperimenter, og det går da heller ikke stille af sig, da hun opdager hvad der foregår i kælderen.

Hævngerrige modstandere

Dr. Hill
Dr. Hill.

Helt uden modstand står West og Cain ikke. En politibetjent hvis kone blev genoplivet af West i den første film, Lt. Leslie Chapham, er konstant i hælene på dem. Fra det øjeblik han opdager, at lægerne er kommet hjem fra Sydamerika, indleder han et privat hævntogt, for at bevise at West er Djævlen selv. Chapham er imidlertid ikke alene i denne kamp, for Dr. Hill, der ellers døde under den massakre som afsluttede den første film, vender tilbage i en noget overraskende form. Han har kun en tanke, og det er hævn over West.

Dermed modarbejdes West og Cain fra to sider, samtidig med at de må forsøge at skjule deres aktiviteter for omverdenen. Det er en svær opgave, der da også ender i et frygteligt og blodigt kaos, præcis som det skal.

Veloplagt Jeffrey Combs

Dr. West og Dr. Cain arbejder på the Bride
Dr. West og Dr. Cain arbejder på the Bride.

Herbert West spilles igen af Jeffrey Combs, præcis lige så balstyrisk og overspillet som i den første film. Combs gør det godt som den nærmest tegnefilmsgale videnskabsmand, men netop det er en af de fornøjelige ting i de to Re-Animator-film. Desværre er Wests dialog i toeren måske blevet en anelse for karikeret, men det er en smagssag. Uanset hvad, er det Combs der bærer en stor del af filmen.

Dan Cain spilles også af samme skuespiller som førstegang, nemlig Bruce Abbott. Til dette er der ikke meget andet at sige, end at Cain stadig er det kedeligste element i filmen, der med sin evige tvivl, bliver en enerverende Prins Valiant, som det er meget svært at sympatisere med.

My creature! It's alive!
My creature! It’s alive!

Francesca Danelli, den kvindelige hovedrolle, spilles af Fabiana Udenio. Hun gør det glimrende som skrigende og rædselsslagent påhæng. Hun udfylder en vigtig rolle i filmen som den uskyldige, der drages ind i handlingen, og bliver vidne til alle de forfærdelige ting i kælderen. Om noget, er hun vores øjne og ører i filmen. Alt i alt meget godt, men i sig selv er der ikke meget at sige om selve rollen. Leslie Chapham, politimanden, spilles af Claude Earl Jones, der som betjent kommer Columbo ganske tæt i flabet adfærd.

Sidste vigtige navn på rollelisten er David Gale, der i noget begrænset form, spiller den forrygende og sindssyge Dr. Hill. I første film var Dr. Hill en central rolle, og det var rent faktisk David Gale selv der kontaktede Brian Yuzna nogle måneder før filmen skulle optages og spurgte om de ikke kunne finde en plads til ham på rollelisten. Det gjorde Yuzna så på overraskende vis. Bemærk i øvrigt at Yuzna blankt indrømmer, at have stjålet og udbygget ideen om Hills nye “form” fra William Castles House on Haunted Hill (1959) og The Tingler (1959).

Ikke så god som den første

Bride of Re-Animator er ikke så god som den første. Humor er der måske lidt for meget af, og ubehageligt splat er blevet afløst af det groteske i stedet. Der er ingen grænser for Wests fantasi, men desværre begynder de vanvittige ideer at blive gennemskuelige, og dermed knap så chokerende.

Det er dog stadig special effects på et højt plan vi ser i filmen, med en kreativitet og fantasi, der alene for dette gør den seværdig. Meget af det man ser, er gummi og latex-effekter, som skjuler små mekaniske anordninger – en teknik som var udviklet til perfektion i løbet af slut-80’erne. Der er endda også brugt lidt bluescreen i filmen. Bride of Re-Animator er underholdende, og alt i alt en solid opfølger til den første. Er man glad for Whales Frankenstein-film fra 1935, er der mange små referencer, der sikkert vil vække glæde.

4 stjerner
Titel: Bride of Re-Animator
Andre titler: Re-Animator 2
Instruktør: Brian Yuzna
Manuskript: Rick Fry, Woody Keith, Brian Yuzna
Cast: Jeffrey Combs (Dr. Herbert West), Bruce Abbott (Dr. Dan Cain), Fabiana Udenio (Francesca Danelli), Claude Earl Jones (Leslie Chapham), David Gale (Dr. Carl Hill)
Producere: Brian Yuzna (producer), Michael Muscal (co-producer), Hidetaka Konno (executive producer), Keith Walley (executive producer), Paul White (executive producer)
Foto: Rick Fichter
Klip: Peter Teschner
Musik: Richard Band
Spilletid: 96 minutter
Aspect ratio: 1.85:1
Lyd: Dolby Digital 2.0 mono
Sprog: Engelsk
Undertekster: Ingen
Produktionsland, år: USA, 1990
Produktionsselskab: Wildstreet Pictures
Distributør: Tartan Video
Udgave/region: 0

Anmeldt i nr. 1 | 13/11/2005

Stikord: 2’er, Fortsættelse, Gale Videnskabsmænd, H.P. Lovecraft, Splat, Zombier

Skriv et svar

Your email address will not be published.