Society

4 minutters læsetid

Society var Brian Yuznas første forsøg i instruktørstolen. Mange vil muligvis genkende Yuznas navn som producer på Stuart Gordons Lovecraft-filmatisering Re-Animator (1985), og måske har man også set ham vende tilbage til serien som instruktør af de to sidste indslag, Bride of Re-Animator (1990) og Beyond Re-Animator (2003). Men vi har her at gøre med Yuznas instruktørdebut, og resultatet er blevet en lille dejlig weird (og meget undervurderet) komisk gyser.

En fucked-up familie

Bill Whitney (Billy Warlock)
Bill Whitney (Billy Warlock).

Teenageren Bill Whitney (Billy Warlock, senere kendt fra Baywatch) lever et helt nede-på-jorden liv i Beverly Hills, mens hans forældre og søster lever et liv i fest og farver med folk fra samfundets højere lag. Bill føler føler ikke at han passer ind i deres verden. Mange af hans venner virker også en smule underlige, da de kun går op i fester, og hvordan de ser ud – ja selv Bills kæreste virker noget underlig. Bill har dog ikke rigtig nogen idé om, hvad det er, som gør, at han føler sig anderledes, lige indtil hans søsters eks Tim Bartell (David Blanchard) begynder at dukke op i deres hus og udspionere familien. Bill får et bånd med nogle underlige optagelser, der lyder som om, hans forældre og søster har seksuel omgang. Det virker alt sammen meget mærkeligt på Bill, og han har svært ved at tro på, at der skulle være tale om incest i familien. Men efter Tim bliver dræbt i en trafikulykke, bliver Bill mistænksom på sin egen familie og vennerne omkring ham.

Under den flotte overflade er alt råddent
Under den flotte overflade er alt råddent.

Det bliver mere og mere åbenlyst for Bill, at der er noget helt galt i det samfund, han lever i. Da han overrasker sin søster i badet, er hun sat helt forkert sammen – hendes ansigt vender forkert, og der er bryster ud af ryggen på hende! Men da Bill går til lægen Dr. Cleveland (Ben Slack) for at få snakket ud om de mange problemer, får han at vide, det er normalt for mennesker i hans alder at føle sig udenfor og anderledes.

Bizarre effekter

Bills søster i bad
Bills søster i bad

Men er alle disse ting blot en del af Bills fantasi, eller er samfundet i det “perfekte” Beverly Hills i virkeligheden befolket med vanvittige og muterede mennesker? Det beslutter Bill sig for at finde ud af, og sammen med en ven prøver han at afsløre, hvad der i virkeligheden sker i Beverly Hills. Dette ender i et coming-out party, hvor Bill skal accepteres i deres samfund. Det er de sidste scener, vi som publikum har ventet på, og de er hele ventetiden værd. Alle personerne i samfundet er samlet til denne fest, og det går ikke stille for sig.

Festen går så at sige ud på at “spise” dem, som ikke passer ind i de andres verden og så “omdanne” dem, så de passer ind. Effekterne er lavet af Screaming Mad George, og de er yderst bizarre! Vi taler om folk, der smelter sammen og vender forkert på alle mulige måder, og den sidste store effekt, hvor en mand så at sige vendes på vrangen.

Social satire

Og der spises..
Og der spises..

Det er tydeligt at mærke Brian Yuznas mening om det fine liv i Beverly Hills, og det er ganske fornøjeligt at se en film, der tør at gøre grin med og kommentere den livsstil, mange kendte lever, og som mange andre drømmer om. Filmen er dog ikke gennemsyret af Yuznas kritik, hvilket man godt kunne frygte af en film med dette tema. Men den formår alligevel at håne dette overklassesamfund, som så mange drømmer om, og er man ved at brække sig over artikler og TV-programmer om Paris Hilton og diverse kendte blondiner, er man ekstra godt underholdt af en film som denne, som ganske vist kan virke en smule langsom nogle steder.

Sammenlignet med mange af Yuznas andre film, er Society meget ublodig, og til tider en smule langsom og kedelig. Men er man klar over dette, og ikke forventer, at filmen ikke er det rene blodbad, er Society ganske underholdende og til tider en smule skræmmende. Man sidder hele tiden med en følelse af, at man ikke tør stole på nogen. Hvem er menneske, og hvem er inden for i det bizarre samfund der lever i Beverly Hills? Kan Bill få hjælp af nogle andre, og kan man stole på disse mennesker? Mine tanker blev henledt på film som Invasion of the Body Snatchers (1956), hvor hovedpersonerne også befinder sig i et samfund, hvor de ikke kan føle sig trygge eller stole på nogen andre. Denne paranoide følelse af at ikke kunne stole på nogle i sit samfund virker en smule bedre i Invasion of the Body Snatchers, selvom den også er stærk i Society.

Butt-Head

Spisning
Spisning.

Men hvad filmen mangler i følelse, råder den bod for i grotesk underholdning. Hvor tit ser man en person gå rundt med en kæmpe hånd i stedet for et hoved? Og hvor har man ellers set en person med ansigt i røven – en såkaldt Butt-Head!? Effekterne er om noget sindssyge og overdrevne, men de er også med til at sætte en tyk fed streg under Yuznas budskab om, hvordan de kendte og rige lever deres liv i deres store flotte villaer.

Det kan være, at en scene hvor flere mennesker ligger oven i hinanden og smelter sammen, ikke lyder specielt ulækker eller klam, men når effekterne er leveret af Screamning Mad George, kan scenerne ikke være andet end groteske, og undertegnede fandt det yderst bizart at se flere mennesker ligge inden i og oven på hinanden, imens de slikker og gnider på de svulmende og skvulpende kødstykker.

Der er ikke meget mere at sige, udover at sende en varm anbefaling med på vejen og især til fans af Re-Animator eller From Beyond. Så se at få fingre i denne lille herlighed, før du vender vrangen ud på dig selv!

4 stjerner
Titel: Society
Dansk titel: Afskedsparty
Instruktør: Brian Yuzna
Manuskript: Rick Fry & Woody Keith
Cast: Billy Warlock (Bill Whitney), Connie Danese (Nan), Ben Slack (Dr. Cleveland), Evan Richards (Milo), Patrice Jennings (Jenny Whitney), Tim Bartell (David Blanchard), Charles Lucia (Jim Witney), Heidi Kozak (Shauna), Brian Bremer (Petrie), Ben Meyerson (Ferguson), Devin DeVasquez (Clarissa Carlyn), Maria Claire (Sally), Conan Yuzna (Jason), Jason Williams (Jason’s Friend), Pamela Matheson (Mrs. Carlyn)
Producere: Keith Walley (producer), Keizo Kabata (executive producer), Terry Ogisu (executive producer), Paul White (executive producer)
Foto: Rick Fichter
Klip: Peter Teschner
Musik: Phil Davies & Mark Ryder
Spilletid: 99 minutter
Aspect ratio: 1.85:1
Lyd: Stereo
Sprog: Engelsk
Undertekster: Ingen
Produktionsland, år: USA, 1989
Produktionsselskab: Society Production Inc., Wild Street Pictures
Distributør: Tartan Video
Udgave/region: 0

Anmeldt i nr. 31 | 13/05/2008

Stikord: Paranoia, Splat

Skriv et svar

Your email address will not be published.