Nameless

2 minutters læsetid

NamelessGrant Morrison er en galning, men det er ment positivt. Den skotske tegneserieforfatter og selverklærede okkultist har i sine mange originale tegneserieværker udforsket underbevidsthedens dunkle afkroge.

De grafiske hovedværker The Invisibles og The Filth var studier i total galskab og surrealisme, og guderne må vide, om Morrison deler samme apotek med Philip K. Dick!

Morrisons seneste tegneserie-hjernevrider, sci fi-gyseren Nameless sparer heller ikke på det bizarre og det grumme.

Tegneserien blev udgivet i seks numre og senere som samlet paperback fra Image Comics. Dette er en anmeldelse af paperbackudgaven, der også indeholder en kommentar fra Morrison, skitser og covers.

Armageddon hvis H. P. Lovecraft og Clive Barker havde skrevet den

Nameless lægger grusomt ud med en astronaut, der, efter at være vendt hjem fra en rummission, myrder sin familie og hænger sig selv. Han efterlader en besked på et fremmed sprog fra en anden verden!

Efterfølgende bliver den mystiske okkultist – kun kendt som Nameless – hyret af en koncern, der drives af en flok rige futurister, der er kommet på sporet af en komet, der er på vej mod Jorden.

De kalder kometen Xibalba, og den viser sig at være et epicenter for rendyrket ondskab af udenjordisk oprindelse.

En rummission bliver sat i gang, men da de når frem til Xibalba, bliver det starten på et bizart mareridt, hvor grænsen mellem virkelighed og fantasi smuldrer, og dødstallet blandt mandskabet stiger…

Abstrakt body horror i voldsomme mængder

Som forfatter har Grant Morrison to separate hjernehalvdele i sit forfatterskab. Fra den ene del har han skrevet Superman, Batman, Wonder Woman, X-Men og en masse andre superhelte fra henholdsvis DC og Marvel.

Fra den anden del er der kommet særprægede værker som WE3, Joe The Barbarian, Seaguy og mange flere.

Morrison veksler mellem det kommercielle og det dybt utraditionelle tegneserier med varierende succes, men han bevarer dog altid sin personlige stemme.

Efter at have læst Nameless vil jeg ikke kalde den for en succes på den narrative front. Historien føles alt for kort trods de 192 sider, den består af, og man når ikke at komme i dybden med det sære stof.

De mange figurer agerer som en flok intetanende lam, der er på vej til en slagtehal ude i det ydre rum, ligesom de ikke alt for kloge forskere i Ridley Scotts to skuffende Alien-prequels Prometheus (2012) og Alien: Covenant (2017).

Man fornemmer også tydelige inspirationer fra horrorlegenderne H.P. Lovecraft og Clive Barker, men Morrison formår at gøre det hele til sin helt egen størrelse, som han plejer.

Talentfulde Chris Burnhams imponerende tegninger er med til at gøre Nameless mindeværdig. Morrison har gode evner til at caste de rigtige tegnere til sine tegneserier, og det er også tilfældet her.

Burnhams streg tangerer mellem det fine og det grove. Især det sidstnævnte kommer frem i de mange voldelige episoder, der byder på ekstrem body horror. Den flotte farvelægning af Nathan Fairbairn er med til at gøre volden endnu klammere, så en advarsel herfra: Spis ikke mens du læser Nameless!

Mest for die hard Grant Morrison-fans

Grant Morrison har et stort publikum blandt tegneseriefans og med god grund. Hans fantasi fejler bestemt ikke noget, og man er altid nysgerrig efter at se, hvad der kommer fra hans besynderlige hoved.

Nameless kunne havde været en ny klassiker fra hans bibliografi, hvis den ikke havde alt for travlt med at chokere med sine mange voldsepisoder. Normalt har jeg ikke problemer med tegneserievold, men her kommer det i vejen for historiefortællingen.

Men er man en die hard-fan af den gale skottes fantasier, kommer man nok ikke udenom Nameless. For andre er der bedre Morrison-værker at udforske, hvor historien er mere i fokus.

3 stjerner

Titel: Nameless
Forfatter: Grant Morrison
Tegner: Chris Burnham
Forlag, år: Image Comics, 2017
Format: Paperback
Albumlængde: 192 sider
hvid
Udkom oprindelig i seks numre fra februar 2015 til december 2015 på forlaget Image Comics.

Anmeldt i nr. 143 | 13/09/2017

Michael Larsen. Michael er 27 år gammel, bor i Ørbæk på Fyn og har en baggrund som webintegrator. Han har tidligere skrevet for onlinemagasinerne Connery.dk og OnFilm.dk. Michael er tosset med film, filmmusik, tegneserier og bøger, og han elsker at skrive om det for andre nørder som sig selv.

Skriv et svar

Your email address will not be published.