Gravity

3 minutters læsetid
Gravity

Rummet har fascineret filmfolk til alle tider. Lige fra franske George Mélié’s Jules Verne-filmatisering Le voyage dans la lune (1902) (dansk: Rejsen til månen) til nu med mexicanske Alfonso Cuaróns nervepirrende sci fi-thriller Gravity (2013).

Cuarón har tidligere gjort sig bemærket indenfor de fantastiske genrer med film som Harry Potter & The Prisoner from Azkaban (2004), som de fleste betragter som den bedste film i fantasyfilmserien, og den foruroligende fremtidsdrama Children of Men (2006), baseret på romanen af samme navn, der forgik en barnløs verden.

Da Cuarón offentliggjorde sit 3D-projekt Gravity noget tid efter Children of Men, var mange spændte på at se den. Der skulle dog gå syv år, før Gravity var færdig, men den har været den lange ventetid værd. Lige siden verdenspremieren under Venedig Filmfestival fra sidste år har Gravity taget filmanmeldere og publikum verden over med storm. For nylig scorede filmen hele 10 Oscar-nomineringer for bl.a. bedste film, bedste instruktør, bedste skuespillerinde og bedste visuelle effekter.

Fortabt ude i rummet

Den fiktive NASA-rumfærge Explorer er sendt op til Hubble-rumteleskopet, fordi den skal repareres. Blandt de tre astronauter er nybegynderen Dr. Ryan Stone (Sandra Bullock) og den erfarne Matt Kowalski (George Clooney), der er på sin sidste rumvandring før hans pension.

Under deres mission får de at vide fra Jorden, at russerne har detoneret et antisatellitvåben. Eksplosionen udløser en sværm af vragdele i lavt jordkredsløb. Vragdelene rammer Explorer og dræber alle, på nær Stone og Kowalski.

Uden radiokontakt og med meget lidt ilt må de to astronauter samarbejde for at overleve og komme tilbage til Jorden…

Computereffekter og 3D af høj karat

Grunden til at vi utålmodige filmnørder skulle vente svy lange år på Gravity var de store teknologiske udfordringer, der opstod undervejs i produktionen. De mange scener med astronauterne i vægtløs tilstand blev virkeliggjort med ny teknologi, der måtte opfindes, fordi Cuarón ønskede meget realisme og bevægelsesfrihed med kameraet.

For i Gravity er der mange lange sekvenser uden klip – alene meget af filmens første akt er på 13 minutter uden et eneste cut! Cuarón gjorde noget lignende i Children of Men og det var med til at skabe den films skræmmende realisme.

De imponerende computereffekter er skabt med en autentisk detaljerigdom af det engelske effektfirma Framestore, der arbejdede tæt sammen med Cuaróns mesterfotograf Emmanuel Lubezki for at opnå filmens unikke billedside.

Som prikken over i’ét er 3D’en i denne film simpelthen fantastisk. Man føler vitterlig, at man er ude i rummet, og i denne sammenhæng er 3D absolut ikke en gimmick. I debatten om brugen af 3D vil Gravity uden tvivl stå som et skoleeksempel på 3D-effekter af den bedste slags. På lydsiden dominerer de lyde, astronauterne hører, og komponisten Steven Prices intense musik, der er med til at gøre rumscenerne ekstra nervepirrende.

Sandra Bullocks film

Der var ellers en større mængde af skuespillerinder, der var i betragtning til den udfordrende og altdominerende hovedrolle. Navne som Natalie Portman, Angelina Jolie og Scarlett Johanassen var i spil, før det så blev Sandra Bullock, hvilket var et frisk valg, som dog blev mødt med en vis skepsis.

Men Bullock overrasker positivt med sin præstation, og man har ikke andet end medlidenhed og sympati med hende lige fra starten. Med et skuespiller-cv, der har indtil videre været stærkt svingende, så står Bullocks indsats som et foreløbigt karriere-højdepunkt. Forhåbentligt betyder det flere gode roller fremover til det smukke talent.

En vigtig medspiller i filmen er George Clooney, der giver filmen noget tiltrængt charme og humor som astronauten Matt Kowalski. Han og Bullock har en rigtig god og troværdig kemi sammen. En fin detalje i filmens meget lille cast er Ed Harris som ”Mission Control”. Han spillede en lignede rolle i Ron Howards fantastiske Apollo 13 (1995).

En meget mindeværdig filmoplevelse

Gravity er et stjerneeksempel på et unikt samspil mellem historiefortælling og brug af computerteknologi. På intet tidspunkt går det tekniske ud over dramaet, og det er en fantastisk bedrift, som man kan håbe, at andre filmskabere kan lære af.

Cuarón har overgået sig selv med Gravity, der har fortjent al den ros og succes, den har opnået indtil videre.

6 stjerner
Titel: Gravity
Instruktør: Alfonso Cuarón
Manuskript: Alfonso Cuarón, Jonas Cuarón
Cast: Sandra Bullock (Dr. Ryan Stone), George Clooney (Lieutenant Matt Kowalski), Ed Harris (Mission Control), Orto Ignatiussen (Aningaaq), Paul Sharma (Shariff Dasari)
Producere: David Hayman, Alfonso Cuarón
Foto: Emmanuel Lubezki
Klip: Alfonso Cuarón, Mark Sanger
Musik: Steven Price
Spilletid: 91 minutter
Aspect ratio: 1.85:1
Lyd: Dolby Digital 5.1
Sprog: Engelsk
Undertekster: Dansk
Produktionsland, år: USA, 2013
Produktionsselskaber: Warner Bros.

Anmeldt i nr. 100 | 13/02/2014

Stikord: Rummet

Michael Larsen. Michael er 27 år gammel, bor i Ørbæk på Fyn og har en baggrund som webintegrator. Han har tidligere skrevet for onlinemagasinerne Connery.dk og OnFilm.dk. Michael er tosset med film, filmmusik, tegneserier og bøger, og han elsker at skrive om det for andre nørder som sig selv.

Skriv et svar

Your email address will not be published.