The Incident

2 minutters læsetid
The Incident

Et galehus er en oplagt location til gyserfilm. Tanken om at blive holdt fanget i sådant et sted med en flok voldspsykopater er en hamrende uhyggelig tanke. Den ide bliver udforsket i den amerikanske/belgiske/franske gyserfilm The Incident (2011), der i USA blev markedsført med den alternative titel Asylum Blackout og er instrueret af den franske musikvideoinstruktør Alexandre Courtes.
hvid

Fanget blandt mordere og galninge

Galehuset.
Galehuset.

Filmens handling forgår i de sene 1980’ere. De tre venner George (Rupert Evans), Max (Kenny Doughty) og Ricky (Joseph Kennedy) spiller sammen i et band, men det er uvist hvor længe de gør det på grund af kreative uenigheder. For at tjene penge arbejder de som kokke i kantinen på sindssygehospital, og de føler sig overhovedet ikke trygge ved at servere mad for de farlige og ustabile indsatte.

I løbet af aftenen raser der en voldsom storm, der forårsager strømafbrydelse i galehuset. Det kaos giver de indsatte, ledet af den farligste af dem, Harry Green (Richard Brake) mulighed for at overtage galehuset og myrde vagterne. Nu bliver George, Max og Ricky for alvor afhængige af hinanden, hvis de skal overleve mareridtet…

God ide – slapt forløst

George (Rupert Evans).
George (Rupert Evans).

Idéen med The Incident er god nok med de muligheder, der ligger i det simple plot. Courtes udnytter sindssygehospitalets dystre og labyrintiske gange ganske fint, og uhyggen kommer reelt set bedst fra den stemning, som scenografien og fotograferingen giver.

Men det kniber meget med at få mere intensitet i plottet, for forløsningen af det virker sært flad. Truslen fra de mange galninge kommer aldrig til at virke skræmmende, hvilket havde gavnet filmen, som den skrider frem. Der er mere fokus på at vise volden i ægte torturstil, men det bliver trivielt i længden, især når det ikke skræmmer en.

Noget af filmens vold.
Noget af filmens vold.

Kun én skuespiller formår at få det bedste ud af sin tynde rolle, og det er Rupert Evans, som folk sikkert kan huske fra Guillermo del Toros første Hellboy-film fra 2004. Evans har førertrøjen på fra starten, og han er filmens anker.

Ærgerligt at de andre skuespillere ikke har ligeså meget held som ham, for det kunne havde været filmens styrke. En film som den intense Deliverance (1972; dansk: Udflugt med døden) havde f.eks. de skuespilmæssige kvaliteter, hvor man som publikum var meget optaget af, om hovedpersonerne overlevede eller ej. De ting kunne The Incident have haft gavn af.

En tam slutning på en slap gyser

Bare rolig, jeg vil ikke afsløre slutningen, men mand hvor er den tam, og den gør absolut ikke filmen en tjeneste! Efter en fin første akt bliver filmen slap i anden akt og ender som fuser i tredje akt. Det er en skam, for Alexandre Courtes har god visuel flair og kan få sit lille budget til at virke. Som historiefortæller har han dog meget at lære endnu.

The Incident er venligst stillet til rådighed af Another World Entertainment.

2 stjerner
Titel: The Incident
Instruktør: Alexandre Courtes
Manuskript: S. Craig Zahle, Jérôme Fansten
Medvirkende: Rupert Evans (George), Richard Blake (Harry), Kenny Doughty (Max), Joseph Kennedy (Ricky)
Producere: Wassim Béji (producer), Emilie Chatel (producer), Doug Davison (producer), Roy Lee (producer)
Foto: Laurent Tangy
Klip: Baxter
Musik: Christophe Chassol
Spilletid: 81 minutter
Aspect ratio: 2.35:1
Lyd: Dolby Digital 5.1
Sprog: Engelsk
Undertekster: Dansk, svensk, finsk og norsk
Produktionsland, år: USA/Belgien/Frankrig, 2011
Produktionsselskaber: Artémis Productions, Marquis Productions, Vertigo Entertainment, Wy Productions
Distributør (DVD): Another World Entertainment
Udgave/region: 2

Anmeldt i nr. 98 | 13/12/2013

Michael Larsen. Michael er 27 år gammel, bor i Ørbæk på Fyn og har en baggrund som webintegrator. Han har tidligere skrevet for onlinemagasinerne Connery.dk og OnFilm.dk. Michael er tosset med film, filmmusik, tegneserier og bøger, og han elsker at skrive om det for andre nørder som sig selv.

Skriv et svar

Your email address will not be published.