Mars Attacks!: The Art of the Movie

3 minutters læsetid
Mars Attacks!: The Art of the Movie

Mars Attacks! (1996) kan prale af at være den eneste film, der er baseret på serie af tyggegummi-samlekort! Googler man efter samlekortene, kan man tydeligt se, at Tim Burton og co. i forbindelse med filmatiseringen gjorde sig stort umage med at fange den cheesy og charmerende B-film-stemning, som kortene oser af.

Selve filmen blev et stort økonomisk flop, men med årene er Mars Attacks! blevet en vaskeægte kultklassiker, der stadig underholder med sin tegnefilmsagtige galskab trods sine ujævnheder. Jeg nyder altid at se Sarah Jessica Parkers hoved på en hunds krop, Jack Nicholson i to roller og ikke mindst de vanvittige marsmænd, der zapper løs på alle, mens de samtidig påstår at de kommer med fred!

Journalist og forfatter Karen R. Jones fulgte produktionen af Mars Attacks! fra start til slut på tæt hold. Ud af det forløb kom bogen Mars Attacks!: The Art of The Movie, som vi ser på her.

Tim Burtons svar på en invasion fra Mars

Selvom bogen i store træk kommer godt omkring filmen, så er fokus primært på filmens visuelle udtryk. Man får et indblik i de gamle samlekort fra Topps, som skabte opstand med deres grove og voldelige billeder af marsmændenes destruktive fremfærd mod menneskeheden.

Efter meget kort tid på markedet blev Mars Attacks!-serien trukket tilbage efter klager fra mange forældre, men i dag virker de sjove og charmerende. Mange af filmens groteske øjeblikke er direkte hentet fra samlekortene, f.eks nr. 19 – Destroying A Dog – som ikke er for de sarte hundeejere!

Burton var en af dem, der holdt af de oprindelige kort, og han var ivrig efter at lave en film baseret på dem – vel at mærke en film, der skulle laves i tråd med de gamle sci fi-film, Burton så som barn. Warner Bros fik fat i rettighederne til Topps kortserie, og Burton hyrede den engelske manuskriptforfatter Jonathan Gems til at konstruere en historie, der viser amerikanske arketyper, der kommer i voldsomme problemer, når marsmændene angriber Jorden. Gems giver læseren et indblik ind i hans skriveproces, og dertil får man Burtons finurlige tegninger at se. Han tegnede dem samtidig med, at Gems skrev manuskriptet.

Burton hyrede et hav af Hollywoodstjerner og han lagde hårdt ud med at caste Jack Nicholson i hele to roller – som den amerikanske præsident og en lusket Las Vegas-hotelejer. Andre stjerner som var med i filmen er Glenn Close, Annette Bening, Pierce Brosnan, Danny DeVito, Sarah Jessica Parker, Martin Short, Natalie Portman, Rod Steiger, Lukas Hass, Michael J. Fox, Pam Grier, Jim Brown, Christina Applegate og sangeren Tom Jones som sig selv! Alle var med på joken og nød at spille deres roller over the top, hvilken filmens syrede stil også krævede.

Fra stop motion til CGI

De kapitler der er særlig spændende, er de, der handler om kreationen af de gale marsmænd. Burton ville oprindelig have dem animeret som stop motion-figurer ligesom gode gamle Ray Harryhausen ville havde gjort dem. Det engelske dukkefirma Mackinnon & Saunders fik til opgave at skabe marsmænd-dukker, og animatoren Barry Purves blev hyret som animationsinstruktør.

Efter flere måneders arbejde besluttede Warner Bros sig dog for at få Burton til at droppe stop motion-teknikken til stor ærgrelse for instruktøren. Tid og penge blev den afgørende faktor, og i sidste ende blev marsmændene skabt via computeranimation af firmaerne Industrial Light & Magic (ILM) og Warner Digital Studios. Animatorerne fra ILM animerede de grønne ballademagere på en måde, der mindede om stop motion, så Burtons vision blev heldigvis til dels realiseret.

Filmens retro-look får man også fede anekdoter om – sammen med flotte produktionstegninger fra filmens scenograf Wynn Thomas. Han fortæller, at Burton bevidst gik efter et tidløst og kulørt retro-look, der kunne matche samlerkortenes kitschede look. Kun marsmændenes flyvende tallerkener er lavet med klar inspiration fra 1950’ernes ruminvasionsfilm.

Fed bog for fans af gamle sci fi-film og Tim Burton

Mars Attacks!: The Art of The Movie er sprængfyldt med fede oplysninger om filmen, krydret med billeder og tegninger, der fastholder interessen for stoffet. Et kapitel om Danny Elfmans fine score havde dog fedt at have med.

Hører man til den gruppe af nørder, der kultdyrker gamle sci fi-film, vil man have stor fornøjelse af Mars Attacks!: The Art of The Movie. Er man også fan af Tim Burton, er det bare med at få bogen til ens Burton-relaterede bogsamling.

5 stjerner
Titel: Mars Attacks!: The Art Of The Movie
Forfatter: Karen R. Jones
Forlag, år: Del Rey, 1996
Format: Paperback
Sideantal: 168 sider

Stikord: Alien Invasion, Rumvæsner

Michael Larsen. Michael er 27 år gammel, bor i Ørbæk på Fyn og har en baggrund som webintegrator. Han har tidligere skrevet for onlinemagasinerne Connery.dk og OnFilm.dk. Michael er tosset med film, filmmusik, tegneserier og bøger, og han elsker at skrive om det for andre nørder som sig selv.

Skriv et svar

Your email address will not be published.