Spawn: The Making of the Movie

2 minutters læsetid
Spawn: The Making of the Movie

Filmen Spawn (1997) byggede på Todd McFarlanes kulttegneserie af samme navn, der kom fra McFarlanes eget forlag Image Comics. Da hans dystre og voldsomme tegneserie storhittede i starten af 1990’erne, var Hollywood hurtig ude og ville lave en film ud af den. Dog var McFarlane ikke helt med på den idé, med mindre han selv havde kontrol over filmversionen, hvilket han til dels fik.

Rachel Aberlys bog Spawn: The Making of the Movie fortæller i store træk om, hvordan tegneserien Spawn blev til filmen Spawn.

Fra tegneserie til film

Spawn: The Making of the Movie er skarpt opdelt i simple kapitler om filmens produktion – fra start til slut. For dem der ikke i forvejen kender Spawn-tegneserien, får man en kort introduktion om superhelten fra Helvede og om Todd McFarlane, der i øvrigt har skrevet en introduktionstekst til bogen.

McFarlane var meget involveret i produktionen af filmen og blev krediteret som executive producer og havde en cameorolle som en hjemløs bums. Bare ærgerligt at selve filmen ikke var mere brutal og mørk som selve tegneserien, men Hollywood-folkene var ivrige efter at unge skulle kunne se filmen med deres forældre. Hvilket er langt ude, eftersom Spawn ikke er for familiepublikummet.

Andre folk som instruktøren Mark A.Z. Dippé (en tidlig medarbejder fra Industrial Light & Magic), manuskriptforfatteren Alan McElroy, komponisten Graeme Revell og skuespillerne Michael Jai White (Al Simmons/Spawn) og John Leguizamo (The Clown) har en hel side om dem selv. Der er den mest nødvendige tekst om dem, men som læser sidder man og ønsker, at der var mere baggrundstof om de enkelte personer og mere omkring deres arbejde med filmen. Det hele bliver for overfladisk i sidste ende.

Mere stof er der for de folk, der interesser sig for visuelle effekter og make up. Både White og Leguizamo måtte sidde mange timer i make up-stolen for at blive til deres roller og svedte hver især mange kilo væk under optagelserne.

Der er noget om filmens computereffekter, der i dag kan laves langt bedre. Selv i sen-1990’erne var der begrænsninger inden for CGI – især hvad angår de scener, der forgår i Helvede. Teksten støttes fint af mange billeder. Man ser nogle af McFarlanes flotte tegneserieillustrationer plus illustrationer fra konceptdesignerne og storyboardtegnere samt stillbilleder fra filmen.

En tynd omgang

Ligesom filmen er det ikke ret meget, man får ud af Spawn: The Making of the Movie. Bogen bærer præg af at være lavet i hastværk for at kunne blive en del af den store merchandise-bølge, der fulgte med filmen. McFarlane er med årene blevet utilfreds med filmen og har planer om at lave en reboot, som han har lovet vil blive ligesom hans tegneserie. Den tror jeg en mange Spawn-fans hellere end gerne vil se.

3 stjerner
Titel: Spawn: The Making Of The Movie
Forfatter: Rachel Aberly
Forlag, år: Titan Books, 1997
Format: Paperback
Sideantal: 98 sider

Anmeldt i nr. 92 | 13/06/2013

Stikord: Filmhistorie

Michael Larsen. Michael er 27 år gammel, bor i Ørbæk på Fyn og har en baggrund som webintegrator. Han har tidligere skrevet for onlinemagasinerne Connery.dk og OnFilm.dk. Michael er tosset med film, filmmusik, tegneserier og bøger, og han elsker at skrive om det for andre nørder som sig selv.

Skriv et svar

Your email address will not be published.