Spawn: Blood & Salvation

2 minutters læsetid
Spawn: Blood & Salvation

Siden den tidligere Marvel Comics-tegner Todd McFarlane startede sin mørke og dystre tegneserie om helvedesynglen Spawn for 21 år siden, har den dæmoniske superhelt været én af de mest populære tegneseriefigurer i USA og udlandet – okay måske lige på nær Danmark, hvor der har været to mislykkede forsøg på at udgive tegneserien.

Udover selve Spawn-serien, findes der en del spin off-tegneserier som Angela (en sexet englekriger/babe), Curse of the Spawn, Sam & Twitch og den japanske manga Shadows of Spawn. I denne anmeldelse ser vi på en af de selvstændige tegneserieudgivelser, nemlig Spawn: Blood & Salvation, skrevet af den erfarne Spawn-forfatter Alan McElroy og tegnet af det grafiske geni Ashley Wood.

Helvede på jord

Spawn: Blood & Salvation er en lidt speciel udgivelse, da den virker på to planer. Den er en selvstændig historie, men den er også en slags slutning på helvedesynglen Daniel Llansos historie fra miniserien Curse of the Spawn. Man behøver dog ikke umiddelbart at kende den historie i forvejen, men det skader ikke.

Historien i Spawn: Blood & Salvation er grum og dyster: Langt ude i fremtiden er Jorden stærkt påvirket af en altødelæggende katastrofe. Nogle få mennesker forsøger nu at overleve et kommende angreb fra Helvedes hær. Daniel Llanso er vidne til dette, og han vil bruge sine mørke kræfter på at stoppe hæren, før det er for sent…

Et ekspressionistisk helvede fyldt med bibelcitater

Forfatteren Alan McElroy har gode erfaringer med at skrive Spawn. Han skrev Curse of the Spawn, var med til at udvikle den kritikerroste, animerede tv-seriefortolkning af Spawn (1997-99) og skrev filmmanuskripet til den knap så vellykkede Spawn-film fra 1997.

McElroys tekst i Spawn: Blood & Salvation er ret god og i perioder tilmed lyrisk. Noget af dialogen fra de dæmoniske væsner lyder som sangtekster fra heavy metal-sange, hvilket kunne være perfekt at lytte til, mens man læser tegneserien. McElroy er heller ikke bleg for at bruge citater fra Biblen, og til tider gør det Spawn: Blood & Salvation en smule for prætentiøs efter min smag. Spawn fungerer generelt bedst efter min mening som en omgang kulørt underholdning, man ikke skal tage for alvorligt.

Den australske illustrator Ashley Wood tager dog hele opmærksomheden med sine fremragende illustrationer! Han kombinerer oliemaling med digitalt mixed media-arbejde og har også leveret illustrationer til andre Spawn-relaterede tegneserier. Han har været med til at udvikle tegneserier baseret på det populære computerspil Metal Gear Solid og har udgivet kunstbøger samt sin egen tegneserie Popbot.

Woods visuelle fortolkning af den postapokalyptiske fremtidsverden i Spawn: Blood & Salvation sidder lige i skabet. Det er som at se et ekspressionistisk helvede begravet i store skygger uden et glimt af håb. Det kunne være fedt at se Wood lave en animationsfilm i den her stil!

Ren guf for Spawn-fans

Er man i forvejen til Spawn og især Curse of the Spawn, vil man kunne lide Spawn: Blood & Salvation. Nogen stor læseoplevelse er den måske ikke, men tegneserien bliver i den grad reddet af Woods illustrationer og fungerer også som en god introduktion til hans arbejde, hvis man ikke kender det i forvejen – også selvom tegneserien er temmelig kort.

4 stjerner
Titel: Spawn: Blood & Salvation
Forfatter: Alan McElroy
Tegner: Ashley Wood
Forlag, år: Image Comics, 1999
Albumlængde: 56 sider

Anmeldt i nr. 91 | 13/05/2013

Stikord: Helvede

Michael Larsen. Michael er 27 år gammel, bor i Ørbæk på Fyn og har en baggrund som webintegrator. Han har tidligere skrevet for onlinemagasinerne Connery.dk og OnFilm.dk. Michael er tosset med film, filmmusik, tegneserier og bøger, og han elsker at skrive om det for andre nørder som sig selv.

Skriv et svar

Your email address will not be published.