Darling Jim

3 minutters læsetid
Darling Jim

Noget der ofte glemmes i forbindelse med udgivelsen af bøger er, at oplevelsen af en bog allerede starter, når man får den i hånden. For Christian Mørks Darling Jim gælder det, at man allerede ved omslaget og indbindingen har på fornemmelsen, at der er en oplevelse i vente. Omslaget er lavet af Jim Brandenburg og såvel smudsomslaget som selve bogen er præget af en flot, springende sølvulv.

Ikke en almindelig mordsag

En ældre kvinde findes brutalt myrdet i sit hjem. Da politiet undersøger huset, viser det sig, at der er tale om noget helt andet end bare en almindelig mordsag. I den dræbtes hus bliver ligene af to unge kvinder fundet, og der er spor der tyder på, at kvinderne har været indespærret og fastspændt igennem længere tid.

Under obduktionen viser det sig også, at kvinderne er blevet forgiftet med rottegift. Alt tyder på, at det er én af kvinderne, der har overmandet den ældre kvinde og dræbt hende. Dette er dog ikke sket uden, at den unge kvinde er blevet såret i en sådan grad, at hun selv er omkommet ved det. Der er ikke spor af baggrunden for, hvad der er sket i huset, men der er derimod tegn på, at der har været endnu en person indespærret; en person som det må være lykkes at undslippe.

Dagbogslæser

På posthuset sidder den unge Niall, der i stedet for at bruge tiden på sit arbejde, bruger tiden på at forsøge at tegne en frygtindgydende ulv. Uanset hvad han gør, ender det altid som en tegning af en harmløs hund. Efter at have krøllet endnu et forsøg sammen, opdager han en pakke, som vækker hans interesse, da han ser at afsenderen er en af de dræbte kvinder fra den makabre mordsag. Pakken er adresseret til “Hvem som helst, postkontoret, Townyard Lane, Malahide, Co. Dublin”.

Inde i pakken finder han en dagbog, skrevet af Fiona Walsh under hendes fangenskab, og hun er velvidende om at hun sikkert ikke slipper væk i live. Igennem læsningen af bogen følger Niall tre søstres skæbne, der slutter med, at de bliver indespærret i deres tantes hus. Ud over at blive suget ind i deres historie, ender det med, at Niall selv drager ud på en jagt efter de andre to søstres dagbøger; en jagt, der også bringer ham selv i livsfare.

En mystisk historiefortæller

Den historie han læser i dagbøgerne er historien om søstrenes møde med den omrejsende historiefortæller Jim Quick. Jim er en ung karismatisk mand, der rejser fra by til by og fortæller historier i pubberne. Det er han så dygtig til, at han tryllebinder folk, specielt kvinderne, hvilket han benytter sig af, da han tager med en ny kvinde hjem efter hver fortælling.

Fiona er en af de kvinder, der tager Jim med hjem, og efterfølgende har hun så svært ved at slippe ham, at hun ikke kan samle sig om sit arbejde eller om det forhold, hun egentligt er i. Det viser sig, at det ikke kun er kvinder, der følger i hælene på Jim, det gør også et spor af indbrud og mord.

Den historie som Jim fortæller, når han underholder folk, handler om en konge, der ud over at være yderst brutal over for sine undersåtter, også er brodermorder. En dag under en jagt taler en ulv til kongen og lægger en forbandelse over ham – en forbandelse der omdanner kongen til en ulv. Historien, finder Fiona ud af, minder meget om Jims egen historie. Jim bliver mere og mere til en del af de tre søstres skæbne; en skæbne der ender med at gøre dem til mordere. Og en skæbne som måske er iscenesat af Jim!

Velskrevet og medrivende

Darling Jim sælges som en romantisk gyser, hvilket på sin vis er passende, da et af omdrejningspunkterne er Fionas besættelse af Jim. Drivkraften i handlingen er dog lige så meget de tre søstres sammenhold, og i og med at det allerede fra starten afsløres, at historien ender tragisk, er romantisk måske ikke det rette ord at bruge om bogen.

At bogen kaldes en gyser er passende nok. Det er nemlig ikke kun den del af bogen, der omhandler søstrene, men også den del der omhandler Nialls jagt på dagbøgerne, der hører til denne genre. Delene med Niall ender dog med at blive et mellemspil i den egentlige historie – et mellemspil man hurtigt løber hen over for at komme tilbage til hovedhistorien – for man bliver hurtigt fanget af historien om søstrene på samme måde, som Niall gør.

Vi som læsere behøver dog ikke sætte livet på spil for at komme til næste del. Vi skal blot læse om de farer, som Niall må igennem for at få fat i den. Omvendt så bliver Niall belønnet på en anden måde, da han også får dele af historien, som ikke bliver fortalt videre til os som læsere.

Darling Jim er velskrevet og medrivende. Dog er det ikke alle sekvenserne med Niall, der virker lige godt, men dette opvejer historien om søstrenes møde med Jim langt rigeligt.

Darling Jim er venligst stillet til rådighed af Politikens Forlag.

4 stjerner
Titel: Darling Jim
Forfatter: Christian Mørk
Forlag, år: Politikens Forlag, 2007
Format: Hardcover
Sideantal: 340
Forsideillustration: Jim Brandenburg

Anmeldt i nr. 27 | 13/01/2008

Skriv et svar

Your email address will not be published.