Marvel Zombies vs. The Army of Darkness

3 minutters læsetid
Marvel Zombies vs. The Army of Darkness

Tegneserieforlaget Dynamite har specialiseret sig i et lave serier om mere eller mindre kendte filmkarakterer som Red Sonja, Xena, Higlander og ikke mindst Ash fra Sam Raimi-filmene The Evil Dead (1981), Evil Dead II (1987) og Army of Darkness (1992).

Groovy

Ash (Bruce Campbell) er en antihelt, der i Evil Dead tager med en flok venner ud i en hytte langt ude i skoven. Denne hytte har tilhørt en mand, der har siddet her og studeret den forbudte bog Necronomicon, og som derved er kommet til at vække noget dæmonisk i skovene. Ash må kæmpe mod dæmonerne, der besætter hans venner, og ikke mindst hans kæreste, mens han forsøger at bortmane det onde.

Evil Dead II (1987) udspiller sig langt hen ad vejen som et remake af etteren, denne gang med et større budget. Endelig er der Army of Darkness, hvor Ash er røget tilbage til den mørke middelalder, og hvor han bliver fanget midt i et slag mellem de levende og døde. Specielt i den sidste af filmene har figuren Ash udviklet sig til at være en, der altid har en smart bemærkning til alle situationer.

Smart ass-Ash

Et stemningsbillede.
Et stemningsbillede.

Army of Darkness har en stor fanskare pga. dens originalitet og morsomme sekvenser i en grotesk historie. Det er da også smart ass-Ash fra Army of Darkness, som forlaget Dynamite har benyttet i deres serier. De har gjort Ash til en dimensionshopper, der alle vegne prøver at bekæmpe dæmonerne, som fremmanes via bogen Necronomicon.

Han har kæmpet med Herbert West (Fra Lovecrafts novelle Herbert West – Re-animator), Darkman og sågar Dracula. Efter at have overlevet igennem en stak miniserier. blev han i hæfte nr. 13, i den længste af de serier som Dynamite kørte om ham, overmandet af dæmonerne og selv gjort til en “deadite”.

Det var dog kun hans krop, der blev besat, hans sjæl sprang i dimensionerne og fik en fysisk form mens den faldende ud af himlen, landede i en container midt i storbyen. Ash finder dog hurtigt ud af at, Necronomicons forbandelse stadig følger ham, og da han finder ud af, at denne verden har masser af superhelte, opsøger han nogle af dem for at advare dem mod den forestående trussel. Hvad Ash dog ikke ved er, at det er en helt anden trussel han kommer til at stå over for, for han er landet midt i Marvel Zombies-universet.

Ash og heltene

Ash og co. i problemer.
Ash og co. i problemer.

Marvel Zombies-universet begyndte i Ultimate Fantastic Four, men udviklede sig for alvor igennem miniserien Marvel Zombies, og senere oneshottet Dead Days. En mutant fra en anden planet lander på Jorden, og han er inficeret med en virus, som gør alle mutanter og superhelte til frådende zombier. Her taler vi ikke om Night of the Living Dead-zombier, der blot stavrer af sted. De inficerede beholder deres superkræfter. Normale mennesker bliver ikke inficeret af denne virus, de er derimod blevet reduceret til foder for superheltezombierne.

Ash finder først sammen med Spiderman, eller rettere Spiderman svinger af sted med en indspundet Ash, da han ikke rigtigt tror på alt snakken om de levende døde – en snak han dog begynder at tro på, da han bides af Captain America. Da Spiderman får det dårligt og vil hjem (se hvordan det går i Marvel Zombies: Dead Days), teamer Ash op med The Punisher, som har et regnskab at gøre op med mafiabossen Fisk.

Ash er dog ved at få nok af “helte” og stikker af, indtil han møder den skønne Dazzler, som han får overbevist om, at de blot skal finde Necronomicon, da den indeholder kraften til at stoppe denne plage. De finder ud af at Dr. Doom må have bogen i sit bibliotek, og da Doom har barrikaderet sig i sit slot, er der også sikkerhed her. De skal dog først have ham overbevist om, at han bør hjælpe dem, for som altid har Doom selv planer. Ashs plan er at prøve at rejse en hær af døde, der skal kæmpe mod zombierne, for hvad skulle være bedre til at kæmpe mod superheltezombier end dæmonbesatte dødninge?

Mangler humor

Zombie-Wolverine.
Zombie-Wolverine.

Der er masser af underlige indslag, som f.eks. Howard the (zombie-)Duck, der æder Ashs hjerne allerede midt i serien. Serien minder dog mere om de Army of Darkness-hæfter, som Dynamite har udgivet, end om de Marvel Zombie-hæfter, som Kirkman stod bag. Kirkman står dog på som konsulent på denne crossover-serie.

Idéen med at lade Ash kæmpe mod Marvel Zombies er ganske udmærket. Den Ash der portrætteres mangler bare den humor, som er kendt fra filmene – en fejl som jeg også synes var ved de tidligere Dynamite Army of Darkness-hæfter. Kan man derimod ikke få nok at se superhelte æde hinanden, så er denne miniserie ikke helt ved siden af.

Omslagene er, som på de andre Marvel Zombies-udgivelser, lavet af Arthur Suydam, og de fortsætter i samme stil, dvs. at forsiderne er zombieudgaver af kendte Marvel-forsider. Tegningerne inde i hæftet lever desværre ikke op til det, vi så i den oprindelige Marvel Zombies-serie.

4 stjerner
Titel: Marvel Zombies vs. The Army of Darkness
Forfatter: John Layman
Tegner: Fabiano Neves, Fernando Blanco, Sean Phillips, June Chung, Rus Wooton, Brad Johansen, Nicole Boose, John Barber
Konsulent: Robert Kirkman
Forlag, år: Marvel & Dynamite Entertainment, 2007
Sideantal: 128 sider
hvid
Marvel Zombies vs. The Army of Darkness udkom oprindelig som fem hæfter, fra maj til september 2007. Serien udkom samlet i 2007.

Anmeldt i nr. 23 | 13/09/2007

Stikord: Alternativt Univers, Crossover, Superhelte, Zombier

Skriv et svar

Your email address will not be published.