Necrodemic 1: Requiem

3 minutters læsetid
Necrodemic 1: Requiem

I 1991 skrev Dennis Jürgensen bogen Kadavermarch, der var inspireret George A. Romeros zombietrilogi. Bogen er efterfølgende blevet noget af et kulthit og et must for alle zombie- såvel som splatterfans.

Handlingen foregår i et fremtidens Danmark, hvor de rige har forskanset i sig de såkaldte Krystalbyer. Det er lykkedes for forskerne at fremstille et præparat, der kan forlænge livet; et præparat der bliver solgt i to udgaver. Det dyre bliver solgt i Krystalbyerne, mens et billigere sælges til folk, der bor udenfor. Det viser sig imidlertid, at det billige præparat har den bivirkning, at livet også forlænges til at gælde ind i døden. Pludselig er der zombier alle vegne, et problem som de også tvinges til at tage stilling til i Krystalbyene, da en professor truer med at sprænge hul i de tykke mure der omkranser byerne.

Foregår i Jürgensens univers

Dennis Jürgensen arbejdede i år 2000 sammen med Patrick Leis om bogen bag den fiktive film De kom fra blodsumpen 2, en bog fyldt masser af stemningsfyldte stills. Patrick Leis lod sig senere inspirere af Dennis Jürgensens Kadavermarch til sin bog Requiem, der udkom i 2003.

Det er ikke en direkte fortsættelse, men det er en roman i samme univers, bare 500 år længere fremme i tiden. Zombierne er nu i flertal, og de mennesker der stadig er i live lever i små landbrugsenklaver. Disse er sikret på alle tænkelige måder, så zombierne bliver holdt ude.

Zombie-sygdommen har nu også spredt sig til dyrenes verden, så ser man en fugl på himlen, skal man være opmærksom på, at dette også kan være en zombie. Zombier der har gået rundt længe uden føde, går i dvale, indtil der kommer føde inden for rækkevidde, så på den måde er selv mennesketomme områder fyldt med levende døde.

Sværmen

Vi følger beboerne på Fergusonfarmen, der forsøger at få landbruget til at køre rundt, samtidig med at der opstår masser at intriger i det lille samfund. De har kontakt med enkelte andre gårde, men ingen på farmen har kendskab til tilstanden i resten af verden. Deres færden er også begrænset af et stort, gammelt minefelt, som de ikke kan passere.

På en patrulje finder de en kvinde fra en af de nærliggende farme. Hun er nærmest i chok, men det lykkes for dem at forstå, at “Sværmen” er tilbage. Sværmen er en gigantisk flok af zombier, der driver rundt og med års mellemrum pludselig dukker og hærger et område. Tilmed er der også røverbander på egnen omkring Fergusonfarmen, og midt i det hele kommer Påkalderen, en mand der har vandret imellem de forskellige farme i årevis, for at holde styr på hvor mange beboere, der er. Denne gang har han dog en zombie med i snor, som var det en hund.

Man behøver ikke være den store kender ud i genren for at gætte, at alt går ad helvede til. Som altid er det umuligt at forudsige, hvem der overlever, og hvem vi også får at se fra deres zombieside. Kadavermarch var dyster, men flere steder så man Dennis Jürgensens specielle humor. Requiem har ikke denne humor, hvilket gør den endnu mere dyster og endnu mere ond.

Mange inspirationskilder

I sin bog Jagtmarker (1998) hentede Patrick Leis inspiration til enkelte scener fra forskellige film. Desværre var det endelige opgør i den bog stjålet alt for tydeligt fra Alien 3 (1992), og det siges da også direkte i bogen, at det er med baggrund i denne film, at de bygger deres labyrint.

I Requiem kan man også genkende forskellige inspirationskilder, men denne gang er de meget bedre indarbejdet, og det styrker fortællingen. Der finder eksempelvis på et tidspunkt en kamp sted, som er som taget direkte ud af The Terminator (1984), men da vi befinder os i et zombieunivers, har man ingen idé om, hvem der bliver sejrherren i dette opgør.

Generelt er der masser af gode idéer, bl.a. tonstunge gensplejsede svin, der også deltager i kampen. Disse bæster er dog ikke på nogens side – de æder alt, hvad de kommer i nærheden af. Requiem er ikke blot en bog der sagtens kan stå ved siden af Kadavermarch på bogreolen, det er bog der bør stå der!

6 stjerner
Titel: Requiem
Forfatter: Patrick Leis
Forlag, år: Forlaget Carlsen, 2003
Format: Paperback
Sideantal: 324

Anmeldt i nr. 13 | 13/11/2006

Stikord: Danmark, Postapokalyptika, Trilogi, Zombier

Skriv et svar

Your email address will not be published.