Zombies!!!

5 minutters læsetid
Zombies!!!
Zombies!!!

Zombies!!! fra Twilight Creations udkom i 2002, og har lige så stille ikke bare fået sig en stor fanskare, men er også blevet udvidet en hel del. Her kigger vi på grundspillet, der indeholder alt hvad man har brug for til en hyggelig aften i de kødelige lyster vold. Nej, det er ikke en pornofilm – det er Zombies!!!

Mål: undgå at blive ædt!

Et eksempel på et navngivent felt. Her skal der placeres seks zombier, to hjerter og tre patroner, når den føjes til de andre felter.
Et eksempel på et navngivent felt. Her skal der placeres seks zombier, to hjerter og tre patroner, når den føjes til de andre felter.

Spillet kan spilles af op til 6 spillere, der hver er repræsenteret af en lille plasticfigur med en shotgun, tre event-kort og seks små stykker pap (paphjerter er liv og pappatroner er skud – forklaring følger).

Selve gameplayet foregår i ture, hvor hver enkelt spiller skal bevæge sin figur, kæmpe mod zombier og forsøge ikke at blive ædt. Det hele er 100% modul-opdelt, så man kommer aldrig til at spille to ens spil. Det hele gælder om enten af komme hen til helikopterlandingspladsen som den første, og dermed undslippe, eller slå 25 zombier ihjel. Enkelt ikke?

Den ene del af spillet er spillefladen. Den består ved spillets start kun af et enkelt felt – the Town Square – som alle deltagere begynder på. Hver gang en spillers tur starter, trækker vedkommende endnu et tilfældigt felt fra bunken og placerer det, så det hænger sammen med et eksisterende felt. Når nye felter lægges til spillefladen, placeres der så et antal zombier på det nye felt.

Man forestiller sig, at man som spiller er faret vildt i en ukendt by og skal undslippe zombiehorderne. Hver gang man så kommer ind i en ny bydel (et nyt felt), dukker der flere zombier op. Skulle man være så uheldig at trække felter, der ender med at lukke alle flugtveje af, kan man kun vinde ved at dræbe zombier nok.

Nogle af spillefladens felter er navngivne. Disse felter repræsenterer bygninger, der er fyldt op med ekstra liv, ekstra patroner og masser af zombier. Desuden kan man være heldig at finde lækkert udstyr. Det kan tit være noget af et gamble at smutte ind i en bygning for at hente lidt ekstra liv og ammo, men til gengæld er det superfedt at se udtrykket på modspillernes ansigter, når man kommer ud med 4 liv og 5 patroner og en splinterny Chainsaw. Ha!

Husregler anbefales

The Town Square - her starter alle spillerne.
The Town Square – her starter alle spillerne.

Anden del af Zombies!!! består af endnu en bunke kort – nemlig event-kortene. Disse kort kan repræsentere lidt af hvert; hændelser der opstår selvstændigt på spillefladen (This Isn’t So Bad), hændelser man spiller på ens mod/medspillere (Fear), generisk udstyr man kan finde over alt (Hey Look… A Shotgun!) og udstyr man kun kan finde på navngivne felter (Chainsaw).

Disse kort står for nok den sjoveste del af spillet, desværre er de ganske begrænsede. Reglerne siger nemlig at man kun må spille ét enkelt kort fra begyndelsen af ens egen tur til ens næste tur. Man sidder ofte med masser af muligheder og frustreres over, at man kun kan gøre én ting, inden man får sin tur igen. Husregler på dette punkt kan klart anbefales.

Så går det ellers slag i slag. Man slår med terninger for at bevæge sig, for at slås med zombier og for at bevæge de udøde. Man bruger sin paphjerter på re-rolls i kamp (hvis man slår 1, 2 eller 3 i zombiekamp, kan man vælge at slå om…) og sine pappatroner på bonusser (+1 til sin kamp per patroner man afleverer igen – således kan man ved at bruge en patron, går en 3’er til en 4’er og vinde over zombien) og ender man med ikke at have nogle hjerter tilbage, når man taber en kamp mod en zombie, dør ens figur.

Det er dog ikke altid en katastrofe, da man såmænd bare vender tilbage til Town Square, får tre nye hjerter og tre nye patroner og trækker tre nye event-kort. Dog skal man aflevere halvdelen af de zombier, man har nakket indtil man døde.

Jo flere spillere man er, jo længere tid tager spillet – naturligvis. Og det går ikke altid lige hurtigt. Men på trods af det er Zombies!!! et drønskægt spil, der kun bliver sjovere af, at man selv sidder og stønner og spiller med på zombiestilen, mens man spiller. Og skulle man få det indfald at drikke en øl eller tres, så man det kun anbefales. Det ville endda være utroligt nemt at gøre Zombies!!! til et drikkespil… så bare kom i gang.

Udvidelser i massevis

The Helipad - NI ZOMBIER! De vil virkeligt gerne have at du bliver i mere end fem minutter...
The Helipad – NI ZOMBIER! De vil virkeligt gerne have at du bliver i mere end fem minutter…

Og får man ikke nok zombier i dette spil, har Twilight Creations været hurtige til at spytte udvidelser ud. Således får man med Zombies!!! 2: Zombie Corps(e) nye militærbase-felter, nye eventkort (en dejlig Rocket Launcher f.eks.?) og et par selvlysende zombier! Eller hvad med Zombies!!! 3: Mall Walker – undslip horder af kødædere, der pludselig dukkede op mens du var ude at shoppe! Både Zombie Corps(e) og Mall Walker, er udvidelser der kun kan spilles hvis man har grundspillet.

Er det ikke nok, kan du kaste dig over Zombies!!! 4: The End. Dette kan rent faktisk spilles uden brug af grundspillet og er lidt anderledes. Her skal der ikke stikke af og undviges, her skal der samles sider til the ”Book of the Dead”, så man kan få manet alle de døde i jorden på én gang. Og så medfølger der 100 zombiehunde! Dogbrains?!

Zombies!!! 5: School’s Out Forever er den seneste udvidelse til Zombies!!!. Igen skal grundspillet bruges og igen er der nye spillefelter og eventkort. Til gengæld er der nye regler for brug af Guts, der virker i samme stil som paphjerterne- og patroner; Guts bestemmer hvor mange eventkort man må sidde med på hånden. Man får nye når kan slår 6 i kamp og mister dem når man slår 1.

Eventkort - lidt for enhver smag.
Eventkort – lidt for enhver smag.

En lille interessant udgivelse med titlen Zombies!!! 3.5: Not Dead Yet skal også nævnes. Den indeholder udelukkende nye eventkort og regler for at bygge sine egne decks. Så trækker hver spiller eventkort fra sit eget deck og har dermed stor indflydelse på spillets gang.

På denne måde bliver spillet mindre tilfældigt og det bliver f.eks. sjovere at spillet en-mod-en. Reglerne kan dog også findes på udgiverens hjemmeside, så hvis man kan undvære de 25 nye eventkort der følger med, kan man sagtens spille på denne måde alligevel.

Så sent som juni 2006 udkom så Zombies!!! Second Edition. Der er blevet kælet for grafikken på både spillefelterne og eventkortene, selv paphjerterne er blevet røde (ENDELIG!)… og bare for at gøre det lidt mindre machoagtigt, så har de gudhjælpemig lavet kvindelige zombier. Det er helt perfekt…

Zombies!!! – og alle udvidelserne – er et enkelt og sjovt spil, der kun bliver sjovere, jo mere man lever sig ind i det. Hvis man kan spille et spil Zombies!!! uden at stønne dybt eller ralle ‘bbrraaaaaaiiiiiinnnss…’ mindst én gang, så er man ikke i live. Og det betyder kun én ting… Hey Look.. A Shotgun! BAM!

4 stjerner
Titel: Zombies!!!
Designer: Todd Breitenstein
Grafisk design og koncept: Dave Aikins
Forlag, år: Twilight Creations, 2002

Anmeldt i nr. 9 | 13/07/2006

Stikord: Ameritrash, Zombier

Skriv et svar

Your email address will not be published.